A Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Program nyílt pályázati felhívást tett közzé állandó és ideiglenes kiállítás elkészítésére és létrehozására. Ehhez a helyi gyűjtemény vezetője, Benyák Ferenc állította össze a múzeumpedagógiai programot, emellett Kiss Csaba helytörténeti gyűjtő az új kiállítás tervezetét, tárgyi meghatározását és az arculati elemeket tervezte meg. 

-Hirdetés-

A november 26-i testületi ülésen a képviselők egyhangúan megszavazták: állandó és időszaki kiállítás létrehozására mintegy 100 millió forintra nyújtanak be pályázatot. Haszilló Ferenc polgármester arról tájékoztatott, hogy a beadvány előkészítésében  Dr. Agócs Ákos önkormányzati képviselőnek és Pásztor Gyulának rendkívül sok munkájuk volt. Ehhez támogatói nyilatkozatott nyújtott be az óvoda részéről Galántai Katalin igazgató és az iskola részéről Berger József igazgató is.

Haszilló Ferenc polgármester

Dr. Agócs Ákos önkormányzati képviselő elmondta, hogy a pályázat megvalósulása esetén egy olyan muzeális intézmény kerülne kialakításra, amely egyedülálló lesz a város környezetében. Ezáltal megteremtődne az a lehetőség, hogy Kecel felkerülne a turisztikai térképre, tette hozzá a képviselő. Emellett örömét fejezte ki, hogy egy nagy, széleskörű összefogás keretében valósulhat meg a múzeum projektje. A kiállítás tartalmazni fogja Kecel helytörténeti emlékeit széles idősávot átölelve, összegyűjtve a jelenleg más múzeumoknál lévő anyagokat, valamint új gondolatként a Kinderfigura-kiállítás bemutatását is.

Dr. Agócs Ákos (jobbra): a megyei pedagógiai tervbe is bekerülhet a projekt

Elhangzott, hogy a cél az, hogy a Kecelről származó régészeti anyagokat helyben állítsák ki. Az interaktív kiállítást egy 3D nyomtató segítségével tennék kézzelfoghatóvá, ugyanis a régészeti anyagok nyomtatással készíthető másolatával tartanának múzeumpedagógiai foglalkozásokat. Ezáltal a gyermekekhez közelebb hozhatnák a helyi, saját történelmet. Ez erősítheti a helyi identitást, a Kecelhez tartozás élményét, tájékoztatott Dr. Agócs Ákos.

A képviselő tájékoztatása szerint Dr. Mák Kornél, a megyei közgyűlés alelnöke egy szóbeli ígéretet terjesztett elő arra vonatkozóan, hogy a megyei pedagógiai tervbe is bekerülne a projekt. A polgármester kifejtette, hogy már Bányai Gábor országgyűlési képviselővel is egyeztettek ez ügyben, így a honatya is figyelemmel fogja kísérni a pályázat sikerét.

Mint megtudtuk, a pályázat elbírálása legkésőbb 2021. december 31-ig fog megtörténni.

MEGOSZTÁS