A BTU (British Thermal Unit) egy brit hőegység, mely mértékegységet a leggyakrabban a fűtési rendszereknél, a klímaberendezések kapcsán, az elektromos áram termelésében és a vízgőz előállításánál alkalmaznak, de a mezőgazdasági energiatermelésnél is találkozhatunk vele.

Manapság egyre inkább a joule váltja fel, ám a felhasznált energia mennyiségének megállapítása érdekében tisztában kell lennünk a mértékével. 1 BTU ugyanis 1055,05585 joule energiával egyenlő.

BTU átváltása kilowattórára
-Hirdetés-

BTU átváltásával kWh-ban is meghatározhatja a klímájának a teljesítményét. 1 BTU pontosan 0,293071 kWh-nak felel meg. A megfelelő teljesítményű klímaberendezés kiválasztását nagyban megkönnyíti az, ha figyelembe veszi a helyiség méretét, ahová telepíteni szeretné azt.

Nézzük, milyen klíma ajánlott az egyes alapterületű szobákhoz (2,6 m-es belmagassággal számolva):
  • egy 8 nm alatti kisszobához vagy félszobához elegendő egy 2,1 kWh teljesítményű klíma,
  • 8-32 nm közötti szobához válasszon 2,6 kWh-s klímát,
  • míg egy nagyobb, 35-45 nm-es szobához egy 3,5 kWh teljesítményű modellre lesz szüksége,
  • 45-64 nm-es alapterületnél már 5,0 kWh-s klímaberendezéssel kell számolnia,
  • ha pedig egy 65-88 nm közötti, óriási területet szeretne klímával beszerelni, egy 7 kWh teljesítményű mellett tegye le a voksot.
Klímaberendezések egyéb jellemzői

A légkondicionáló természetesen más szempontok alapján is kiválasztható. A legfontosabb jellemzője kétségkívül a teljesítménye, melyet a BTU mértékegység átváltásával abban az esetben is könnyű meghatározni, ha nem ismeri a BTU jellemzőit. Az átszámítást az előbbiekben részleteztük.

A teljesítmény mellett a készülék márkája és típusa szokott fejtörést okozni a megrendelőknek. Hiszen a klímának számos fajtája létezik. Lehet többek között például console vagy kazettás multi- vagy split klíma, oldalfali vagy mennyezeti klíma, ezeken kívül létezik oszlopklíma, oldalfali és légcsatornázható klíma is.

Egy klímaberendezés fontos tulajdonsága, hogy milyen energiaosztályba került besorolásra, hiszen ez adja meg, hogy mennyire használja fel hatékonyan és gazdaságosan az energiát. A fűtő funkcióval ellátott készülékek teljesítménye a fűtőteljesítményükkel is jellemezhető a hűtőteljesítmény mellett. A légkondicionálók működése ugyancsak több elven történhet, így beszélhetünk inverter, osztott vagy monoblokkal működő készülékekről, melyek tovább tagozódnak aszerint, hogy 1-, 2-, vagy 3 fázisúak.

A megfelelő klímaberendezés kiválasztása nem egyszerű még akkor sem, ha már tisztában van a teljesítményével akár BTU-ban, akár pedig kWh-ban van az megadva. A legoptimálisabb döntés meghozatala érdekében a konkrét készülék megvásárlása előtt érdemes szakemberhez fordulni. Hiszen egy klímaszereléssel foglalkozó szaki a lakás adottságainak és a lakók igényeinek felmérését követően képes meghatározni, hogy milyen berendezés felszerelése lenne a legelőnyösebb hatékonysági és gazdaságossági szempontból. Szakértelmének köszönhetően jelentősen képes leszűkíteni azoknak a készülékeknek a listáját, melyek megfelelőek lehetnek, valóban egyszerűbbé téve ezzel a választást.

MEGOSZTÁS
Írta: vira