A velünk élő Petőfi címmel kortárs képzőművészek, grafikusok, szobrászművészek, iparművészek és fotóművészek számára hirdetett nyílt pályázatot a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a Petőfi-emlékév alkalmából– tájékoztatta a MANK pénteken az MTI-t.  

A pályázatban Petőfi Sándor alakjának és életművének kortárs interpretációjára kérik fel az alkotókat. A velünk élő Petőfi címet viselő pályázat a 2022–23 között tartott Petőfi-bicentenáriumhoz kapcsolódva invitálja a képző- és iparművészeket, hogy alkotásaikkal, saját Petőfi-élményük megosztásával járuljanak hozzá a magyar reformkor kiemelkedő alakjának kortárs recepciójához.

-Hirdetés-

A MANK pályázatára 2022. február 7., 12 óráig lehet jelentkezni képzőművészeti, iparművészeti, fotóművészeti alkotással vagy videóinstallációval.
Egy művész csak egy pályaművet nyújthat be elektronikus úton www.alkotomuveszet.hu oldalon.

A pályázat és az abból létrejövő kiállítás legfőbb témája Petőfi nyelve és nyelvezete lesz, amely nem csupán az irodalmi hagyatékára értendő – olvasható a közleményben.
A legjobb alkotásokból várhatóan jövő év márciusában nyílik kiállítás a szentendrei MANK Galériában, de a művekből katalógus is készül. A beérkezett pályaműveket szakmai zsűri bírálja el. 

Petőfi Sándor alakjában egyaránt tisztelhetjük a bátor hazafit, a hőst, a lázadó ifjút és a zseniális költőt. Petőfi Sándor és korának szellemisége túlmutat saját idején. Alakja és irodalmi alkotásai ma is velünk élnek, folytonosan újabb és újabb értelmezési lehetőségeket és velük újabb jelentésrétegek feltárására kínál lehetőséget. A Petőfi-emlékévhez kapcsolódó alkotóművészeti pályázat alkalmat teremt arra, hogy a kortárs képző- és iparművészek személyes értelmezésükben mutassák be Petőfi Sándort a mai kor közönségének.

Az író és költő anyanyelvünk médiumán keresztül, költeményeivel járult és járul hozzá a kollektív magyarságtudat megéléséhez; a Nemzeti dalt ma is közös kulturális kincsünk, ami átélhetővé teszi a forradalmi lendületét. Magyar hősiességről sem beszélhetünk Petőfi említése nélkül, hiszen a gyermekek számára Ő teremtette meg a magyar mesehőst, János vitézt; személyében pedig ő maga is mindenki nemzeti hősévé válhatott az 1948–1849-es szabadságharcban. Milyen vizuális nyelvet lehet mindezek alapján ma megteremteni? A Társaság erre a kérdésre vár javaslatokat a kortárs művészektől olyan pályaművek formájában, amelyek egy szabadon választott Petőfi Sándor-idézethez, szövegekhez kapcsolódnak.

A pályázat célja Petőfi Sándor életművének, korszakokon átívelő és korszakokat átszövő hősies alakjának bemutatása mai kortárs művészek megfogalmazásában.

A pályázattal kapcsolatban felvilágosítás kérhető a petofipalyazat@alkotomuveszet.hu emailcímen.

Forrás: MTI, alkotomuveszet.hu
Kiemelt kép: illusztráció/pim.hu

MEGOSZTÁS