December 18-án tartották a hagyományos falukarácsonyt Csengődön. Mivel a település egyik legkedveltebb rendezvényére tavaly a járványhelyzet miatt nem kerülhetett sor, idén nagyon várta a falu apraja-nagyja.

Szombaton kora este fellobbant a negyedik adventi gyertya, a résztvevők Nagy Veronika evangélikus lelkész lélekemelő elmélkedését hallgathatták meg, melyben egyebek mellett a Világ Világosságáról is beszélt.

-Hirdetés-

„És be is mehetsz – vár az ünnep, és minden zárt ajtót kitár. A fa alatt angyalok ülnek – az ünnep azé, aki vár.” Szabó T. Anna költő soraival köszöntötte Kovács Nikoletta művelődésszervező az ünnepi műsor kezdetén a művelődési házban egybegyűlteket.

Pivarcsi Csaba polgármester ünnepi gondolataiban hangsúlyozta, hogy az ünnepre testben és lélekben is készülni kell, s mint mondta, „a körülöttünk zajló járványhelyzetben még jobban kell figyelnünk egymásra, még nehezebb megélni a közösséget, a korábban természetes dolgok, események új megvilágításba kerülnek, máshogy nyernek értelmet. Felértékelődik az ünnep és főként a közös ünneplés öröme, élménye is. (…) Kívánom, hogy az előttünk álló időszak legyen mindannyiunk számára jobb, szebb, örömtelibb, mint amit magunk mögött hagyunk. Találja meg a község minden lakója életében, családjában, lakókörnyezetében a fényt, örömöt, mutatkozzék meg a tenni akarás, legyen eredményes, látható a befektetett munka, mely az egyéni sikerek mellett közösségünket is építi” – fogalmazott a polgármester.

A Pesti Zenés Színpad művészei, Szász Katalin és Alagi János énekművészek, valamint Jegercsik Csaba színművész karácsonyi versekkel, énekekkel teremtettek ünnepi hangulatot a közönség örömére.

Ezt követően a művelődési ház mellett felállított sátor alatt meleg teát, forralt bort kortyolgatva, finom falatok mellett beszélgettek az ünneplők. A finomságokért köszönet illeti ifj. Kalocsai Ferenc alpolgármestert, aki tiszteletdíjának felajánlásából finanszírozta a vendéglátást, és Melkvi Lászlót, aki az ízletes házikolbászt készítette. Felajánlásokkal támogatták a falukarácsonyi rendezvényt a Takács tüzép, a Milán vegyesbolt, a Dömsödi bolt és a Kenyérbolt. A forró teáért Rákóczi Zoltánnak, az előkészületekért és a forralt bor főzéséért id. Kalocsai Ferencnek és Batiz Attilának jár köszönet. A karácsony az ajándékozás örömét is magában rejti: az ünnep résztvevői által elhelyezett adományok a csengődi óvodás és iskolás gyermekeket gazdagítják majd.

Csengődön az ünnepre hangolódás ezzel még nem ért véget: az adventi ablakvadászat estéről estére tartó közösségi programja december 24-ével zárul.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (89 db kép)
MEGOSZTÁS