325 gyermek kezdte a 2021/22-es nevelési évet a Kecel Város Önkormányzat Óvodája és Bölcsődéjének falai között. Galántai Katalin intézményvezető mesélt a fejlesztésekről, megvalósult programokról, eseményekről és az idei év terveiről hírportálunknak.

Galántai Katalin, Kecel Város Önkormányzat Óvodája és Bölcsődéjének az intézményvezetője
Milyen programok, események valósultak meg a 2021/2022-es nevelési év első felében intézményi szinten?

A nevelési évre mindig a Szüreti felvonuláson való részvételünkkel hangolódunk. Idén is így volt: minden telephelyünk dolgozói felvették a színes egyen pólóikat, és így vonultak fel a gyerekekkel együtt a település főterére. Pedagógiai programunk a Hétszínvirág nevet viseli –utalva a megírásakor meglévő hét telephelyre-, ezért minden telephelyünknek van saját színe, amit büszkén jelenítünk meg.

A szüreti felvonuláson minden telephely a saját színében jelent meg
-Hirdetés-

A Városi Könyvtár és Művelődési Házzal szorosan együttműködve vett részt minden óvodásunk a Magyar Népmese napja alkalmából szervezett bábelőadáson.

A településünkre érkező Őszi Hacacárén intézményünk segítette a programot: kézműveskedtünk, bábcsoportunk előadást tartott, zenés-mozgásos programot szerveztünk az óvodás és a kisiskolás korosztálynak.

Nagycsoportosaink a nemzeti ünnepekre hangolódva nemzeti színű zászlókat tűztek az adott emlékművek köré az emlékezés napján.

November 11-én a Keceli Német Nemzetiségi Önkormányzattal, és a Keceli Római Katolikus Plébániával együttműködve szerveztük meg a hagyományos Márton-napi lampionos felvonulásunkat. A koronavírus-világjárvány intézkedései miatt nem tartottunk műsort a templomban, hanem az énekes felvonulás után a plébánia udvarán forró teával és libazsíros kenyérrel láttuk vendégül a megjelenteket.

A növekvő fenyegetettség miatt intézményi szinten nem tartottunk karácsonyi ünnepséget, minden óvodánk és a bölcsődénk helyben ünnepelt. Az ünnepet segítette a Városgazdálkodási csoporttól kapott fenyőfák. Részt vettünk a Művelődési Ház Adventre hangoló rendezvényén: a város karácsonyfáját díszítettük, új díszeket készítettünk.

A város karácsonyfáját a gyerekekkel együtt díszítették fel Kecelen
Milyen események, tematikus hetek valósultak meg az első félévben csoport szinten?

Ősszel a betakarítás és az akörüli gazdasági tevékenységek határozták meg az óvodások mindennapjait: szüretelni, betakarítani voltak, háziállatokat néztek meg. A terményekből barkácsoltak, kóstoltak. Az időszakot mindenhol terménybállal zárták.

A gyerekek számára legjelentősebb időszak az Advent. Igyekszik minden pedagógus, hogy minél tartalmasabb programokat szervezzen a csoportoknak. Fontosnak tartjuk az összetartozás segítését is! Mikulás-várás izgalmai után az adventi időszakot a mézeskalács-sütéssel is segítették, karácsonyfa-díszeket is készítettek. Segítettük a telephelyeket, hogy karácsonyi ajándékokat vásároljanak minden csoportnak, ilyenkor szoktuk a csoportok eszközeit újítani.

Hány gyermekkel kezdték a 2021/2022-es nevelési évet?

Intézményünkben az óvodás csoportokban 95%-os a kihasználtság, a 300 óvodai férőhelyre 285 gyerekünk van, 13 óvodai csoportban dolgozunk. A bölcsődében 100%-os kihasználtságunkkal 40 gyermek van.

Intézményükbe érkeztek-e új dolgozók a 2021/2022-es nevelési év első felében?

Öt óvodapedagógus érkezett hozzánk, négyen gyakornokok.

Milyen pályázatokat nyertek, és mik valósultak meg annak köszönhetően?

Szakmai szempontból a Biztonságos Óvoda, a Boldog Óvoda programokban vettünk részt, intézményünk Akkreditált Kiváló Tehetségpont.

A Keceli Német Nemzetiségi Önkormányzat kezdeményezésére az Újfalusi Óvodába nyertünk 1 millió forintot beruházásra a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-től.

Az épületet, felszereltséget érintette-e fejlesztés, újítás az idei évben?

Az Újfalusi Óvodánkban van egy színpad. A falára még 1945-ben Prokop Péter pap-festő festett képeket, melyek a helyi értéktár részét képezik. A környezete felújításra szorult, ehhez nyertünk pályázati forrást a Keceli Német Nemzetiségi Önkormányzat segítségével a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-től. A pályázat beadását segítette a nemzetiségi önkormányzat elnöke, Hatvani Gáborné. Kifestettük a belső teret és pótoltuk a spalettákat, melyek eredetileg is megvoltak. A beruházásban aktív segítő szerepet játszott a helyi Római Katolikus Plébánia Fekete Szabolcs atya vezetésével, és fenntartónk képviseletében Haszilló Ferenc polgármester.

Játszóudvarainkon is sok változás kezdődött el. A több mint tíz éves játékok jelentős része olyan mértékben rongálódott, hogy a nyár folyamán leselejteztünk többet. A Városgazdálkodási csoport segített a területeken felszámolni a marosi homok réteget és a gumitéglát. Helyébe termőtalaj került, füvesítettek, növényeket ültettek.

Az ősz folyamán valósult meg az új játékok telepítése, az engedélyezése és így a gyermekek általi használatbavétele még folyamatban van.

Milyen terveik vannak a 2022-es évre?

Folytatni szeretnénk a füvesítést, udvari játékok beszerzését.

Szeretnénk segíteni a pedagógusaink mentális egészségét szakmai programokkal, munkaközösségek munkájának támogatásával, eszközök beszerzésével.

Képek, videók: Kecel Város facebook oldal, Városi Könyvtár Művelődési Ház facebook oldal, Kecel Média – Kecel Városi TV

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (48 db kép)
MEGOSZTÁS