Országgyűlési egyéni választókerületi jelölt az a nagykorú magyar állampolgár lehet, aki szerepel a központi névjegyzékben, összegyűjt legalább 500 darab érvényes ajánlást és az illetékes (az indulás helye szerinti) egyéni választókerületi választási bizottság (OEVB) nyilvántartásba veszi. 

Az országgyűlési egyéni választókerületi jelöltet legkésőbb a szavazást megelőző 37. napon 16.00 óráig, azaz 2022. február 25-én 16.00 óráig kell bejelenteni az ajánlóívek átadásával a nyilvántartásba vételre illetékes országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságnál.

Összegyűjtöttük a Kiskőrösi járást érintő választókerületekre vonatkozó legfontosabb információkat: 

Bács-Kiskun 3. számú választókerületében 4 országgyűlési képviselő-jelölt ugrotta meg az 500 ajánlóíves akadályt és ezáltal nyilvántartásba került:

-Hirdetés-

Font Sándor (FIDESZ-KDNP), Dr. Kudron-Tonigold Nándor (MEMO), Dr. Magóné Tóth Gyöngyi Mária (DK-JOBBIK-MOMENTUM-MSZP-LMP-PÁRBESZÉD) valamint Szabó Patrik (Mi Hazánk), mely utóbbi jelölt nyilvántartásba vétele a cikk készültekor még nem emelkedett jogerőre. Információink szerint Nagy Szabina (MKKP) és Tara Lajos (Normális Párt) is gyűjti még az ajánlásokat. 

A választásra jogosultak aktuális száma a választókerületben 65.300 fő. A Kiskőrösi járásból érintett települések: Akasztó, Csengőd, Kaskantyú, Kiskőrös, Páhi, Soltszentimre, Soltvadkert, Tabdi.

Bács-Kiskun 4-es választókörzetben 5 jelölt adta le a szükséges íveket: Balde Gyula (Mi Hazánk), Farkas Bence (MKKP), Kis-Szeniczey Kálmán (DK-JOBBIK-MOMENTUM-MSZP-LMP-PÁRBESZÉD), Koncz Dóra (MEMO), Lezsák Sándor (FIDESZ-KDNP). A Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása alapján lemondott jelöltségéről Kovács Márta (Normális Párt).

A választásra jogosultak aktuális száma 71.628 fő. A Kiskőrösi járásból érintett települések: Bócsa, Fülöpszállás, Izsák. 

Bács-Kiskun 5-ös számú választókörzetében nyilvántartásba vételre került Bányai Gábor (FIDESZ-KDNP), Molnár László (DK-JOBBIK-MOMENTUM-MSZP-LMP-PÁRBESZÉD) és Szabadi István (Mi Hazánk). Rékasi Mihály (Normális Párt) a cikk publikálásáig még nem adta le a jelöltséghez szükséges ajánló íveket.

A választókerületben a választásra jogosultak aktuális száma 68.357 fő. A Kiskőrösi járásból érintett települések: Császártöltés, Imrehegy, Kecel, Tázlár. 


Az Alaptörvény és a választási eljárási törvény egyértelmű rendelkezéseket tartalmaz arra, hogy a köztársasági elnök milyen időpontra tűzheti ki az országgyűlési képviselők általános választását. E törvényi felhatalmazás alapján az országgyűlési képviselők általános választását a legkorábbi időpontra, 2022. április 3-ára tűzte ki Áder János Magyarország köztársasági elnöke.

Kapcsolódó cikk
Magyarország köztársasági elnöke kitűzte az országgyűlési választás napját
Magyarország köztársasági elnöke kitűzte az országgyűlési választás napját
Az alábbiakban szó szerint közöljük a Köztársasági Elnöki Hivatal közleményét: 32 évvel ezelőtt, az első szabad választások eredményeként Magyarország független,...

Kiemelt kép forrása: hirado.hu

MEGOSZTÁS