Hazánkban eleinte főleg a fotósok körében volt kedvelt a különféle növényekkel teli területek látogatása. Tavasszal a repce, nyáron a napraforgó és levendulaföldek amelyeket fotózásuk helyszínéül választanak szabadtéren. Azonban pár éve családi program lett az aktuális, szezonális virágoskertek felkeresése, növények gyűjtése a „Szedd magad” akciónak köszönhetően. Kiskőrös mellett is volt levendula ültetvény, később Kecelen is megnyílt az úgynevezett Érzékek kertje, a keceli levendulás. A sor azonban nem ér véget, új növénykerttel gazdagodik hamarosan térségünk.

Tavasszal, amint elindulnak a kis hajtások, a kiskőrösi üzletasszony Hajnal Szilvia, és családja tulipánkertet nyit Tázláron. Erről kérdeztük.

(Kép forrása: tulipgarden.hu)

Hol találkoztál először a TulipGardennel?

-Hirdetés-

Mátrai Zoltán barátunk kezdeményezése ez a TulipGarden, ami már 12 helyszínen található Magyarország különböző területein. Minden évben ellátogatunk hozzá a Balaton mellé, Szőlősgyörökre és mindig rengeteg élménnyel gazdagodtunk. Kellemes időt töltöttünk el, és sok baráttal, ismerőssel találkoztunk. Gyönyörködtünk a kertben miközben szénabálákon üldögélve borozgattunk, beszélgettünk. Kellemes napokat, estéket töltöttünk el, ami nemcsak a szemünknek, hanem a lelkünknek is jót tett, pláne ezekben a nehéz időkben. Ezért elhatároztuk a férjemmel, Renátóval hogy szeretnénk ehhez a franchisehoz csatlakozni. Az első körös csatlakozáskor ez még nem jött össze, mert a madárinfluenza közbeszólt, és mi sem voltunk felkészülve rá. Most viszont eljött az ideje, hogy belevágjunk.

Mátrai Zoltán a TulipGarden tulajdonosa, Jancsó Lili – Szilviék kislánya, Tisóczki Renátó és felesége Hajnal Szilvia a balatoni TulipGardenben

Miért pont Tázláron nyitjátok a tulipános kertet?

Tázlárra azért esett a választásunk, mert itt található az állattartó telepünk, amely mellett adott volt egy viszonylag nagy és kihasználatlan terület. Egy ideje már gondolkodtunk azon, mire tudnánk hasznosítani. Így tökéletes helyszíne lesz a TulipGardennek. Körbe van kerítve, így nem érinti közvetlenül a telepünket, ezért a járványügyi előírásoknak megfelelően tud külön működni mindkét területünk. Illetve az is fontos volt, hogy mi ezt a területet a tulipán szezonon kívül tudjuk más célokra is használni.

Amikor a munkálatok kezdődtek….

Miután megszületett a döntés, hogyan kezdődtek a munkák?

Tavaly ősszel 90.000 tulipánhagymát ültettünk el, amiből kb 16-18 fajta tulipán fog mindenkit várni tavasszal. Reméljük, hogy ebben a homokos talajban is sokáig pompáznak majd, mint a többi TulipGardenben.

Milyen programmal, szolgáltatással várjátok a hozzátok ellátogatókat?

Igyekeztünk úgy felépíteni a gardent, hogy mindenki megtalálja a neki kedvező szórakozást, kikapcsolódási formát. A gyerekeket játszótér fogja várni, kisállat simogató (lesz csibe, nyuszi, alpaka, ló), a felnőtteknek pedig lesz alkalma jókat beszélgetni, gyönyörködni a kertben egy kávé vagy egy pohár bor mellett, akár szalmabálákon üldögélve is. Természetesen lehet majd tulipánt szedni. Ezek mellett lesznek kézműves kiállítók, akiktől vásárolni lehet. De úgy gondolom, hogy a legfontosabb ebben a nehéz időszakban a közösség építő jellege lesz a TulipGardenünknek.

Mikortól látogatható a TulipGarden Homokhátság Tázláron?

A pontos nyitás dátuma időjárás függő, ezt nem mi szabályozzuk. Jelenleg amit tudunk tenni, hogy öntözünk. Ha már előre látjuk a pontos időpontot, Facebook oldalunkat értesítjük róla a nagyérdeműt (TulipGarden Homokhátság). Folyamatosan tájékoztatjuk a követőinket a tulipánok helyzetéről, növekedéséről. Remélhetőleg 4-5 hétvégén nyitva tudunk lenni, és látogatható lesz a kert családok, baráti társaságok számára. Emellett óvodás, iskolás csoportok látogatására is számítunk. Tudunk velük beszélgetni az állatokról, az állattartásról és növénytermesztésről is. Nemcsak a virágok miatt nyitjuk a gardent, hosszú távú terveink vannak vele. A kreatív fotósoknak is kedvezni szeretnénk, remélhetőleg Anyák napja is beleesik a tulipán virágzásba, ha szerencsénk lesz.

Jancsó Lili, Szilviék kislánya is nagyon várja már a tulipános kert virágzását

Említetted a hosszú távú tervet. Mesélj kérlek, miként fog működni a kert , amikor nincs már virágzás?

Hosszú távú célunk a virágzási időn túl, hogy nyitva legyünk kisiskolás és óvodás csoportok számára, hogy megismertessük velük, milyen a felelős állattartás. Szeretnénk ezekről mesélni, és megszerettetni a gyerekekkel minél kisebb korban. Erre hívnánk el a figyelmet, mert az ágazatunkban nehéz manapság az utódlás kérdése, hiszen heti 7 napot igénybe vesz, nagy felelősség, nem is a legtisztább munka, de ezek ellenére is van benne szépség a maga nemében.

Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy a kiskőrösi óvodákat, általános iskolákat és a járás összes óvodáját és iskoláját megszólítsam, hogy szeretettel várjuk őket kb. április 2-3. hetében a TulipGardenbe, Tázlárra.

Veled is találkozhatunk a virágzás idején a tulipánok között, abban a pár hétben?

Természetesen a családommal kint leszünk a nyitvatartási idő alatt, hiszen közös munka volt ez a férjemmel. Hétfőtől vasárnapig tervezzük a nyitva tartást. Előzetes megbeszélés alapján rendelkezésre áll a kert a gyerekek és az intézmények számára. Várjuk a családokat és baráti társaságokat, illetve a kreatív fotósok jelentkezését is örömmel fogadjuk.

 

Köszönjük a képeket Hajnal Szilviának.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (8 db kép)
MEGOSZTÁS