Polgár Tibor neve már évtizedekkel ezelőtt összeforrott a sporttal: több évvel ezelőtt testnevelőtanárként dolgozott, azonban szakmát váltott, és ma a mezőgazdaságból keresi a kenyerét. Szabadidejében 3 tehetséges keceli diákot edz, akik a kezei alatt kiváló úszókká váltak: Polgár Bence, Schaffer Balázs és Benyák Kolos összesen közel 50 megszerzett éremnél járnak.

Mikor döntött úgy, hogy úszóedzőnek áll?

Olyan 8 évvel ezelőtt, mikor a testvérem kisfia, Schaffer Balázs 5 éves volt, akkor jeleztem a család felé, hogy szeretném megtanítani úszni.  Eljártunk rendszeresen Kiskőrösre, úsztunk, és mind a 4 úszásnemet megtanítottam neki. Majd az unokatestvérem fia, Polgár Bence is csatlakozott hozzánk amikor már elsős lett. Bence annyira tehetséges az úszásban, hogy 8 alkalom után megtanult úszni 2 úszásnemben. Ha valaki tanított már úszást, akkor tudja, hogy milyen rendkívül nehéz ez. 2 hónap után pedig már versenyre kellett vinnem.

-Hirdetés-

Közben csatlakozott hozzánk Benyák Kolos is, akit a kiskőrösi úszóoktatótól, Pásztor Gyulától „örököltem”. Számára azért is volt külön jó a váltás, hiszen nem 15-20 gyerekkel úszik egyszerre, hanem csak velünk. Úgy gondolom, hogy így jobban is tud fejlődni.

Milyen rendszeresen tartanak edzéseket?

A pandémiának köszönhetően keveset tudtunk edzeni, de amikor nyitva volt az uszoda, akkor tavasztól-őszig rengeteget jártunk. Mivel a keceli strand nem üzemel, ezért a kiskőrösi uszodában tartjuk az edzéseket, ami – valljuk be – legyőzhető távolságra van. Hetente háromszor úszunk ott, és heti egyszer a keceli fitneszteremben szárazföldi edzést tartunk, ahol erősítő és nyújtási feladatokat végzünk.

A szülők nagy anyagi áldozatot vállalnak ezért, hiszen az útiköltség mellett a belépőket is ők fizetik. A kiskőrösi uszodának van egy olyan kedvezménye, hogy ha az alapítványnak fizetjük be a belépődíjat, akkor ebből fizetik az edzőt. Na most ott vannak többen is, akik edzenek. Én nem kérek pénzt érte, mivel sportszeretetből, a családom iránti elköteleződésből csinálom. Így az edzőnek járó díjat a kiskőrösi uszoda fejlesztésére fogják költeni. Nagyon szeretem a gyerekeket, úgyhogy ezzel szívesen foglalkozok, és áldozok ennyit a kevés szabadidőmből, ezáltal hozzá tudok járulni ahhoz, hogy az ő testi képességeik fejlődjenek.

Rendszeresen résztvevőik a versenyeknek?

Körülbelül 4-5 versenyre járunk egy évben, és rengeteg arany-, ezüst és bronzérmünk van. Már összeszámolni sem tudom, körülbelül 50. A legutóbbi versenyünk az a február 9-i kecskeméti diákolimpiai megyei döntő volt, ahol a megyében a legjobb úszók jelentek meg. A versenyrendszer olyan, hogy van A kategória és van B kategória. Az „A” kategóriában versenyeznek az igazolt sportolók, akik mindennap délelőtt és délután is edzenek. A „B” kategória mindenki másé, akik úgymond hobbiból úsznak. A megyei döntőn Benyák Kolos a 100 méteres hátúszásban, a III. korcsoportban 1. helyen, illetve 100 méter gyorsúszásban a 7. helyen végzett.  Hozzátéve, hogy a korcsoportos ellenfelei mind egy évvel idősebbek, 13 évesek voltak, ami ebben a korban még komoly hátrányt jelenthet.

Polgár Bence az 50 méteres hátúszás II. korcsoportban 5. helyen, 50 méter mellen 7. helyen zárt. Schaffer Balázs 100 méter háton 6. lett a IV. korcsoportban, és ugyancsak ebben a korcsoportban 100 méter mellen 7. helyen végzett.

Milyen tervek vannak a jövőt tekintve?

Először az országos döntőre koncentrálunk, ami március 20-án lesz, ahol a Kolos fogja megmérettetni magát, de együtt edzünk vele. Ha vége a döntőnek, akkor Balázzsal edzést fogunk váltani, mert a nyáron át szeretné úszni a Balatont. Az iskolai évadban azonban lesz még 2 versenyünk: Kalocsán és Kiskunfélegyházán.

Milyen lehetőségei vannak más keceli gyermekeknek az úszás területén?

Sajnos az a tapasztalat, hogy a gyerekek nagy része nem tanul meg úszni. Mivel Kecelen nincsen strand, így nyáron sem tudják bepótolni a hátrányukat. Így legfeljebb, ha családjukkal elmennek vidékre, akkor tudnak víz közelébe kerülni. Az pedig rendkívül kevés. Elszomorítónak éltem meg, amikor kimentem a strandra, és láttam, hogy a tizenéves gyerekek ott álltak a lépcsőnél és nem mertek belemenni a vízbe.

MEGOSZTÁS