Ünnepélyes keretek között adták át kedden a kibővített Napközi Otthonos Óvodát és az újonnan kialakított mini bölcsődét Akasztón. A mintegy 270 millió forintos beruházásnak köszönhetően az új bölcsőde 8, míg az 5 csoportszobás óvoda 125 férőhelyessé vált.

Hosszú út vezetett az új óvoda és a mini bölcsőde tervezésétől az átadásig: a jelentős építőipari alapanyagárak emelkedésének köszönhetően az eredetileg elnyert, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból megítélt források már kevésnek bizonyultak, ezért a beruházáshoz Magyarország Kormánya is (egyedi döntés alapján) támogatást nyújtott, köszönhetően Font Sándor országgyűlési képviselő hathatós lobbitevékenységének.

Font Sándor, térségünk országgyűlési képviselője
-Hirdetés-

Font Sándor beszédében felidézte, hogy a tervezéskor már látszott, hogy e beruházás az egyik legfontosabb fejlesztés lesz a település életében. A honatya kiemelte: a kormány rendkívül elkötelezett minden olyan település irányába, ahol a gyermekek érdekében történnek erőfeszítések. Akasztó is e települések között van, hiszen a település vezetése úgy döntött: a lehető legjobb szolgáltatást szeretné biztosítani a gyermekek számára.

A kormány szemlélete szerint a vidéki kistelepüléseken élők, gyermeket vállalók és nevelők semmilyen hátrányt nem szenvedhetnek azokhoz képest, akik esetleg egy nagyobb városban élnek, fogalmazott Font Sándor. E beruházásokkal hosszú időre magas színvonalú szolgáltatást tud biztosítani a település.

Az országgyűlési képviselő kifejtette, hogy a TOP pályázatok, és az ahhoz társuló Magyar Falu Programmal folyamatosan a települések és az ott lakók érdekében lévő szolgáltatásokat szeretnék fejleszteni. Így került sor például az akasztói Egészségügyi Centrum kivitelezésére, vagy éppen a Solt-Akasztó között épülő kerékpárút beruházásra.

Vedelek Norbert, a megyei közgyűlés alelnöke

Vedelek Norbert, a megyei közgyűlés alelnöke beszédében kitért a Bács-Kiskunban lezajlott és a folyamatban lévő beruházásokra is. Elmondta, hogy rengeteg fejlesztés zajlik ebben a pillanatban is: „Bármerre járunk a térségben, minden településen építkezéseket láthatunk. Utak, járdák, közintézmények, polgármesteri hivatalok, óvodák, orvosi rendelők, parkok, csapadékvízelvezető csatornák épülnek újjá” – tette hozzá.

Az épület 1947-től ad otthont az óvodának, tehát 75 éves vágya vált valóra a településnek a fejlesztéssel, emelte ki ünnepi beszédében Suhajda Antal, Akasztó polgármestere. Kifejtette: a közbeszerzési eljárás során már világosan látszott, hogy még a tervezői árajánlatnál is mintegy bruttó 50 millió forinttal többe fog kerülni a legkedvezőbb ajánlatnak is a finanszírozása. Ezért 2021 első munkanapjaiban Font Sándorhoz fordult, akinek a segítségével megkapták az 54 millió forintos többlettámogatást. Ennek birtokában már alá tudták írni a kivitelezői szerződést a kivitelező Premium Goods Kft-vel.

Suhajda Antal, Akasztó polgármestere

A polgármester a további fejlesztési tervekről is tájékoztatott: elmondta, hogy további három pályázatot is benyújtottak a Magyar Falu Program keretében, mégpedig a térkőburkolatok és a parkoló elkészítésére.

Suhajda Antal elmondta, hogy a település lélekszáma, a születésszám folyamatosan nő, így amennyiben szükséges, az óvodai férőhelyeket a Képviselő-testület további 20 százalékkal meg tudja növelni.

„Az építés folyik tovább az oktató-nevelő munkában is, ahol szép lélekre, igaz emberre való nevelésre fogják az óvoda pedagógusai, dajkái nevelni a gyerekeket, és ennek az építkezésnek a tégláit a szeretet habarcsa fogja összekötni” – zárta gondolatait Suhajda Antal polgármester.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (31 db kép)
MEGOSZTÁS