Sajtóközlemény
2022. 01. 28.
Kaskantyú Község Önkormányzata

TOP-2.1.3-16-BK1 – települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések

-Hirdetés-

Projektindítás

“Kaskantyú Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be TOP-2.1.3-16 települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések felhívásra „Csapadékvíz elvezetése és megtartása Kaskantyún” címmel (projekt azonosítószáma: TOP-2.1.3-16-BK1-2021-00040). A projekt keretében 180 000 000 Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél a meglévő csapadékvíz hálózat fejlesztése, új csapadékvíz gyűjtő- és elvezető hálózattal való kiegészítése, valamint az összegyűjtött csapadékvizek vízvisszatartására záportározó létesítése.”

A tervezett fejlesztés:

Kaskantyú településen rendkívül gyakoriak a vízkáresemények, mely szükségessé és indokolttá tette a helyzet kezelését. A projekt ezen túl hozzájárul a település külső természeti hatásokkal szembeni ellenálló képességének erősítéséhez is.

A fejlesztés eredményeként a problémás (belvízvédelmi készültséggel, havaria helyzettel érintett) helyek megszűnnek, a csatornahálózat összefüggő hálózatot alkot és képes lesz a település érintett részeinek vízelvezetését ellátni. A tervezett víztározó kialakításának a célja, hogy a csapadékvizek nagyobb része a területen maradjon, az visszatartásra kerüljön és helyben kerüljön tározásra, ezáltal egyrészt csak a többletvizek kerülnek elvezetésre, így kevésbé terhelik a befogadót, másrészt a felszíni és a felszín alatti vízkészletek közötti gazdálkodás ezzel elősegíthető. Ha a víztározó feltöltött, akkor a talajvíz utánpótlása biztosítva van, viszont, ha a víztározó ürül, párolgási vesztesége van, akkor a talajvíz beáramlása lehetséges, ezáltal a talajvízszint szabályozása is kezelhető.

További információ: https://kaskantyu.hu/
MEGOSZTÁS
Írta: vira