„A vers ünnep a hétköznapokban” – ez volt a mottója az idei versünnepnek, melyet április 11-én rendeztek meg a csengődi művelődési házban.

A magyar költészet közös megünneplésébe minden korosztályt igyekeztek bevonni a szervezők: délelőtt az ovisok mondták-énekelték el kedves verseiket, délután az iskolások szavalóversenyére került sor. A versszeretőktől az elmúlt hetekben várták saját vagy „kölcsönzött” alkotásaikat, melyeket egy versfalon jelenítettek meg.

-Hirdetés-

Délelőtt szinte minden óvodás a közönség elé állt, hogy megörvendeztessék egymást, a közönséget és persze a zsűrit:  Dömsödi Józsefné Annuskát, Mácsai Erzsébetet, Makány Lászlóné Magdust, Németh Mihályné Ancikát és Turúné Melicher Ibolyát. A kicsik örömmel merültek el a versek világában, nemcsak szavaikkal, de mozgásukkal is érezve és éreztetve a ritmus adta örömet, a szavak felszabadultságát. A nyugdíjas óvó nénik alkotta zsűri viszonzásul mindenkit megajándékozott és köszönetét fejezte ki a verselő gyerekeket felkészítő szülőknek és pedagógusoknak.

A versünnep délutánján az általános iskolások – közel félszázan – társaik, szüleik és az érdeklődő közönség előtt mondták el az általuk választott verset, több esetben párban vagy akár csoportosan. A zsűri – amelynek elnöke Zsíros Linda csengődi származású színész, rendező és koreográfus, a kaposvári Csiky Gergely Színház színművésznője, tagjai Nemes Ibolya nyugdíjas pedagógus és Németh István iskolaigazgató voltak – a szavalatok értékelésénél az előadásmód mellett a megfelelő versválasztást is figyelembe vette.

Így születtek meg az eredmények, melyek szerint az alsó tagozaton
  • első helyezett lett Pivarcsi Lilla,
  • második Vágó Vivien,
  • harmadik Dömsödi Dorottya.
A felsősök közül
  • Rákóczi Sára,
  • Demeter Dominik és
  • Pásztor Gergő állhatott a jelképes dobogóra.

Mint azt Zsíros Linda felidézte, tízévesen ő is itt izgult a szavalóversenyen, és megosztotta a résztvevőkkel, hogy az irodalom szeretete miként jelölheti ki az ember útját is akár. A zsűri és a szervezők a pedagógusoknak is megköszönték a gyerekek felkészítésében való segítséget.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (117 db kép)
MEGOSZTÁS