Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat közleménye
2022. április 12.

“Június 26-án lesz a Roma Önkormányzati képviselők választása.

-Hirdetés-

A Bács-Kiskun Megyei Területi Választási Bizottság mai döntése értelmében, június 26-án lesz a roma területi nemzetiségi önkormányzati képviselők időközi választása. Ez azért vált szükségessé, mert a Bács-Kiskun Megyei Cigány Önkormányzat – mint területi nemzetiségi önkormányzat – Közgyűlése 2020. október 7-én a feloszlatásáról hozott határozatot. A törvény szerinti időközi választást kitűzték még az év novemberében, a járvány miatti korlátozások azonban eddig nem tették lehetővé a választás lebonyolítását.
Az időközi választáson a Cigány Önkormányzatok és Roma Civil Szervezetek Érdekvédelmi Egyesülete és a Fiatal Romák Országos Szövetsége állíthat területi listát, mivel a megelőző, 2019. évi általános választáson e szervezetek voltak jogosultak. Fontos információ, hogy a szavazásra azok az állampolgárok jogosultak, akik nemzetiségi választópolgárként kérték nyilvántartásba vételüket. Ilyen kérelem benyújtására legkésőbb 2022. június 10-én, 16 óráig van lehetőség, illetve ezen időpontig kérhető a nemzetiséghez tartozás törlése a központi névjegyzékből. Az állampolgárok listára szavazhatnak, ez alapján választják meg a 7 fős testület tagjait. Az értesítőket május 6-áig postázza a Nemzeti Választási Iroda.
A júniusi választással kapcsolatos költségeket teljes egészében a Bács-Kiskun Megyei Cigány Önkormányzat viseli.

Az időközi választáshoz kapcsolódó határidők megtekinthetők az alábbi elérhetőségen: https://www.bacskiskun.hu/uploads/files/TVB/hatarozat/2022/4_2022-IV_11.pdf

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (4 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira