POLGÁRMESTEREK SZAKMAI FÓRUMA, LAJOSMIZSE, 2022. ÁPRILIS 21.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat szervezésében több éves hagyománya van a Polgármesterek Szakmai Fórumának. A tavaszi és őszi eseményen megyénk településeinek vezetői, alpolgármesterei és jegyzői teszik tiszteletüket. A 2022-es tavaszi rendezvénynek a lajosmizsei Geréby Kúria Hotel és Lovasudvar adott otthont.
-Hirdetés-

A két napos fórumon neves előadók, elismert szakemberek hozták el azokat az információkat, tudnivalókat, jó gyakorlatokat, amelyek segítik a települések vezetőinek munkáját, a helyi közösségek, valamint a települése fejlődését.

A szakmai fórum első napja Rideg László megyei elnök köszöntőjével indult, aki beszédében kiemelte, hogy ez a tizedik alkalom a polgármesteri találkozásokra, 2 év kihagyás után, amelyet a pandémia okozott. A korábbiakban Kiskőrösön, Lakitelken és Zomborban is rendeztek már fórumot, közeljövőben pedig a tervek között szerepel egy Kolozsvárott megrendezett polgármesteri fórum.

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke

A közgyűlés elnöke beszélt megyénk óriási fejlődéséről, amelyet az elmúlt évtizedben ért el és így már jelenleg, az előkelő ötödik helyen áll a megyék között. Az elmúlt uniós ciklusban már 600 projekt került megvalósításra, amelyet a megyei önkormányzat koordinált.  A közel 100 milliárdos beruházási keret lehetővé tette, hogy Bács-Kiskunban az összes településen megvalósulhattak településfejlesztési (TOP) beruházások. Az elnök bevezetőjében kiemelte azokat az Örömteli adatokat, amelyek megmutatták, hogy megyénkben nőtt a lakosságszám, a házasságkötések és a gyermekszületések száma.

A Polgármesterek Szakmai Fórumát megtisztelte jelenlétével Petőfi Sándor is, akivel az előadások szünetében kötetlen beszélgetéseket folytathattak a vendégek, de sok közös fénykép is emléket állít ennek a napnak.
Fotózkodásra is volt lehetőség Petőfi Sándorral

A házigazda település nevében Basky András polgármester köszöntötte kollégáit, aki a „szamóca fővárosának” is nevezete Lajosmizsét. „Isztambul és London között félúton” cím, már régen is középpontba helyezte a várost, amely szlogent egy régi hirdetés szövegéből adoptálták, így látott újra napvilágot, mosolyt csalva sokak arcára a településvezetők között. Napjainkban már több mint 12 ezer ember lakja a települést, ahol a nagy külterületek, ipari övezetek teszik lehetővé, hogy számos mezőgazdasági, ipari vállalkozás nemzetközi sikerekkel is büszkélkedhet.

Basky András, Lajosmizse polgármestere

A 2021-27-es programozási időszak fejlesztési lehetőségeiről tartott előadást Dr. Ágostházy Szabolcs, európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár. A miniszterelnökség nevében a szakember kifejtette az uniós források jelentős fejlesztéseket hoztak Bács-Kiskun megye mind a 119 településére. Kormányzati támogatások reflektálásánál a megyei önkormányzat és az országgyűlési képviselők aktív munkája is jelentős szerepet kap. 11 év alatt csaknem a felére esett vissza a munkanélküliség, a rezsicsökkentés és a devizahitelek kivezetése pedig hozzájárult a mélyszegénységben élők életszínvonalának érdemi javításához.

Dr. Ágostházy Szabolcs, európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár

A négy leghátrányosabb magyarországi régióba jelentős Eu-s források érkeznek a következő években, a helyreállítási alapból pedig a közlekedésre, egészségügyre, oktatásra és zöld fejlesztésre lesz lehetőségük a városoknak, községeknek. Mindezek mellett a településfejlesztés és a turisztika is kiemelt fontossággal bír a kormányzat részéről. A magyar cél, hogy 2030-ra az EU öt legélhetőbb tagállama közé tartozzon Magyarország!

„Plusz-on innen, TOP-on túl, újdonságok az új területi programban” volt a címe Kicsiny László előadásának. A BKMFÜ Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője a Bács-Kiskun Megye Előzetes Integrált Területi Programjának 2021-2028-as szakaszáról beszélt, ami a megyénkre jutó fejlesztési (TOP Plusz) források közel 100 milliárd forintos keretének és felhasználásának alapvetéseit rögzíti. A programban az élhető települések, a helyi gazdaságfejlesztés, a belterületi utak fejlesztése, a helyi és térségi turizmusfejlesztés, a szociális célú városrehabilitáció, az energetika, a gyermeknevelést támogató humán infrastruktúra fejlesztése, a helyi egészségügyi és a szociális infrastruktúra fejlesztése szerepelnek. 

Kicsiny László, a BKMFÜ Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője

Különleges építészeti stílus jellemzi Katkics Tamás építész, a Bács-Kiskun Megyei Építész Kamara elnökének munkásságát. Előadásában a közösségi épületek tervezésének jó gyakorlatait mutatta be a meghívottaknak. Az építész többek között az „Év Homlokzata 2021″ pályázaton a Baumit Kft. különdíját kapta, az általa tervezett szabadszállási Mézeskalács Bölcsőde homlokzatáért, de az Ő nevéhez fűződik a Tökház óvoda felújítása is. Az építész célja a gyerekek elvarázslása volt az épülettel, amelyből nem is akarnak a nap végén hazamenni. Színes, mesés, gazdag formai világot álmodott meg a létesítményekre, amelyek a városképet is színesítik.

Katkics Tamás építész, a Bács-Kiskun Megyei Építész Kamara elnöke

Szabó Csaba főosztályvezető, a Pénzügyminisztérium RFP Programvégrehajtási Főosztályáról a településfejlesztési (TOP) zárás és TOP-Plusz aktualitás témakörében tájékoztatta a települések vezetőit. Az uniós ciklus zárásával kapcsolatos teendőkre hívta fel figyelmet, többek között a pályázatok fizikai előrehaladásáról, a sikeresen lezajló zárásokról, a határidőkről és a jogerős használatba vételi engedélyekről.

Szabó Csaba, a Pénzügyminisztérium RFP Programvégrehajtási főosztályvezetője

A Digitális Jólét Programot mutatta be Dr. Gál András Levente szakmai vezető. Hat és fél éve jött létre ez a program, melynek fő célja, hogy a magyar nemzet nyertese legyen a digitalizációnak. Magyarország tagolt településes struktúrával rendelkezik, de a Magyar Falu programnak köszönhetően sokan választják a városok helyett a kis települési életet. Ehhez csatlakozik a digitális Magyar Falu program is.

Dr. Czermann János projektvezető, a Digitális Termelői Piac NKft. ügyvezetője Élelmiszerellátás-fejlesztési programról, a magyar (termelői) élelmiszer és a helyi termelők, előállítók árualapjának új típusú integrációjáról tartott előadást. A program termelőket, élelmiszerellátókat segítő elképzeléssel jött létre, a Széchenyi Egyetemmel együttműködve. Az ágazati célkitűzések között az átlagos (kb. 500 km) élelmiszerút hosszának csökkentése, a magyar termékek arányának növelése és az integrált értékesítés alacsony mértékének javítása szerepelnek.

Dr. Czermann János projektvezető, a Digitális Termelői Piac NKft. ügyvezetője

A szakmai fórum első napját Hegedűs Márta a Homo Regius Tanácsadó Iroda vezetési tanácsadója, ügyvezető igazgatójának a „Munkahelyi stressz csökkentés a szolgáltató önkormányzatért” című előadása zárta. Kitért a szakmai hitelesség fontosságára, a partnerségre, a nyilvánosság és az emberi minőség szerepére is, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a depresszió 2030-ra a világ vezető betegsége lehet. Olyan változó világot élünk, ami kiszámíthatatlan előre és ebben a pandémia időszaka is nagy mértékben is közrejátszott.

Hegedűs Márta a Homo Regius Tanácsadó Iroda vezetési tanácsadója, ügyvezető igazgatója

A jegyzői szekció külön programjában dr. Bajmócyné dr. Balázs Tímea a 2022. április 3-i országgyűlési választással és az országos népszavazással kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg előadásában, valamint kitért a felkészülésre, az időközi választásokkal kapcsolatban.

Jegyzői szekció
A Polgármesterek Szakmai Fóruma április 22-én, pénteken újabb érdekes előadásokkal folytatódik!

Írta, képek: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (27 db kép)
MEGOSZTÁS