Május utolsó péntekén iskolai családi napot szerveztek Csengődön, melyen a programok középpontjában a közösségi egészségfejlesztés állt. A rendezvényt az egészséges táplálkozás, a lelki egészség mellett közösségi mozgásos és vidám gyermeknapi programok is színesítették. A családi egészségnap az „Együtt egy szebb jövőért!” EFOP-1.5.3-16-2017-00102 azonosítószámú projekt keretében valósult meg.

-Hirdetés-

Reggel bolhapiaccal indult a nap: sok, a gyerekek számára értékes portéka és finomság talált gazdára. A tantermekben ezt követően közösen készítették el ízletes és természetesen egészséges alapanyagokból zöldséges fantáziatálakat az osztályok. Az ínycsiklandozó étkeket László Luca, a Kiskőrösi Egészségfejlesztési Iroda munkatársa, Török Zsuzsa pszichológus és Nagy Szilvia, a projekt munkatársa értékelték, és persze a jutalom sem maradt el. A finomságokat természetesen el is fogyasztották a gyerekek.

Készülnek az egészséges finomságok

A szülők Bíró Gábor vezetésével zumba bemutatóval lepték meg a résztvevőket, akik maguk is bekapcsolódtak a zenés mozgásba, majd a „bemelegítés” után a további mozgásos programoké lett a főszerep: az osztályok négy helyszínen sportolhattak váltásban: foci, floorball, szkander, lézeres célbalövés, mini exatlon, valamint a kisebbeket légvár és népi játszótér várta.

A floorball a kicsiket is meghódította

A szülők és a gyerekek fociban és floorball-ban is összemérték ügyességüket: a nap zárásaként zajló szülő-tanár – gyerek meccs igen szoros volt: aranygóllal döntötték el a mérkőzést, melyet végül 5:4 arányban a „nagyok” nyertek meg.

Drámai pillanatok a szülő-gyerek futballmérkőzésen

A lelki egészség jegyében a délelőtt folyamán Török Zsuzsa klinikai szakpszichológus a szülőket várta beszélgetésre, akik a különböző lelki és nevelési problémákkal fordulhattak hozzá.

László Luca, az egészségfejlesztési iroda munkatársa jóvoltából életmód-tanácsadáson és szűrővizsgálatokon is részt vehettek az érdeklődők.

Az egészséges életmódról is tájékozódhattak az érdeklődők a Kiskőrösi Egészségfejlesztési Iroda kiadványaiból

Németh István igazgató elmondta, hosszas előkészület előzte meg a nap szervezését.

A koronavírusjárvány is megerősített mindannyiunkat abban, hogy a legfőbb értékünk az egészség, amelynek sok fontos összetevője van. A mai nap középpontjában ez áll, arra irányítva a figyelmet, hogy tudatosan érdemes megélni minden napot, és időt áldozni a mozgásra, törekedni az egészséges táplálkozásra és arra, hogy egy közösség részeként élni jó, de nemcsak előnyökkel, hanem kötelezettségekkel és főként felelősséggel jár – fogalmazott az igazgató.

A közös zumba a gyerekeket, szüleiket és tanáraikat is jól átmozgatta

Mint azt dr. Lacziné Ritter Andrea szakmai vezető elmondta, az „Együtt egy szebb jövőért!” projekt fő célkitűzése, hogy az életminőség javulásával párhuzamosan a családok, mint a társadalom legkisebb egységei is az egészség és a közösség értékét szem előtt tartva működjenek és hassanak egymásra. Mint fogalmazott: az együtt eltöltött és megélt minőségi szabadidős tevékenységeken keresztül sokkal könnyebb és hatékonyabb megszólítani a családokat és formálni a rögzült szokásrendszereket.

Dr. Lacziné Ritter Andrea, az „Együtt egy szebb jövőért!” projekt szakmai vezetője a kreatív fantáziatálakat szemléli

A nap folyamán a gyerekeknek külön öröm volt, hogy családjuk is részt vehetett velük együtt a színes programokon, amelyeket az időjárás is kegyeibe fogadott.

A népi játékok nemcsak örömet adnak, az ügyességet is fejlesztik

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (123 db kép)
MEGOSZTÁS