2022. június 04-én az Akasztói Önkormányzat és az Akasztói Könyvtár Információs és Közösségi Hely szervezésében különleges Biblia és Énekeskönyv vándorkiállításra került sor a településen.

A maga nemében egyedülálló, magántulajdont képező gyűjteményt a kiskőrösi Judák Lajos felajánlásával, és közreműködésével mutatták be a szép számmal megjelent érdeklődőknek.

-Hirdetés-

Az első kiállításnak Tabdi Községi Önkormányzata biztosított helyet, és ennek hírére kérte fel Némethné Németh Anita, az akasztói könyvtár vezetője a gyűjtőt. A szervezők a pünkösdre való tekintettel választották ezt a hétvégét a keresztény ünnephez kötődő szimbolikus kegytárgyak, második alkalommal történő bemutatására.

Némethné Németh Anita, Judák Lajos és Suhajda Antal a kiállítás megnyitóján

Az ünnepélyes szalagátvágást, és a beszédeket követően, közösen nyitotta meg a tárlatot a könyvtár vezetője, a gyűjtő és Suhajda Antal, Akasztó polgármestere. A vitrinben és a szabadon kiállított érdekességek bemutatása, és megtekintése után Németh Ákos által felajánlott finom süteményekkel vendégelték meg a lelkes közönséget.

Judák Lajos, aki eredetileg Tabdi községből származik, ma már nyugdíjasként Kiskőrösön él szeretett hobbijának.

Beszélgetésünk során a híres Titkok könyvtára című kalandfilm, és annak főhőse a bohókás, de lelkes tudós/gyűjtő elevenedik meg a szemünk előtt, aki különféle nehézségek árán is, – energiát, időt, pénzt nem sajnálva – kutatja fel és menti meg az emberiség számára az ereklyéket, jelen esetben a Bibliákat, és az Énekeskönyveket.
Judák Lajos
Kérdésünkre, hogy mikor kezdődött ez a szenvedélye, elgondolkodva válaszolt:

Ha jól belegondolok, közel harminc éve gyűjtöm a kegytárgyakat, amit kettőszázhatvan Biblia, hatvan Énekeskönyv, és többféle Jézus feszület tesz ki. De ezek még nem a végső számok, mert a folyamatos munkámnak köszönhetően újabb, és újabb kincsekre találok.

Milyen élmény hatására kezdett el gyűjteni?

Emlékszem, hogy a kiskőrösi piacon figyeltem fel egy antikváriusra, aki régi könyveket árult. Egy ponyvát terített le a földre, és arra sorakoztatta fel a portékáit. Ahogy az emberek jöttek-mentek, rúgták a murvát a lábukkal, és az apró kavicsok egy ócska kinézetű bibliára estek. Én ezt megláttam, és valahogy megmagyarázhatatlanul rossz érzés kerített hatalmába, ezért úgy éreztem, hogy fel kell vennem ezt a könyvet a földről.

Akkoriban kettőezer-hatszáz forint volt a fizetésem. Ezt a Bibliát – ami az első volt – nyolcszáz forinttért sikerült megvennem. Nagy kiadás volt ez akkor nekem, de egyfajta lelki béke szállt meg, ahogy magamhoz szorítva vittem haza. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy ezek a könyvek többre hivatottak annál, hogy a szemétben végezzék. Ezért én azóta is, amennyit csak tudok, megmentek belőlük.

Hogy tett szert erre a nagy példányszámú gyűjteményre?

Egy-két értékesebb darabot az egyháztól vettem. De akadnak itt ószerestől, hagyatékból megvásárolt példányok. Vagy építkezésekről, bontott törmelék közül kimenekített, szemétre szánt kacatok mellé lerakott, értéktelennek titulált szerzemények. Az idő folyamán, azonban úgymond nevem lett a szakmában, így egyre több felajánlás, és ajándék jut el hozzám magánszemélyektől is.

Például egy ilyen megtisztelő felajánlásként kaptam a kiskőrösi írónőtől, Komlós Kingától öt nagyon szép Bibliát, és öt Énekeskönyvet.

Vagy, ha előkerül egy különlegesség, nekem szólnak először, hogy eladó. De ha kell, és érdemes, akár külföldre is kiutazom, és felkutatok egy-egy érdekesebb darabot.

Judák Lajos és Komlós Kinga
Melyik a legértékesebb Bibliája?

Nekem mindegyik egyedi, és értékes. De pénzben ez nem kifejezhető. Inkább eszmei értékük van. Látható, hogy vannak közöttük épek, de akad sérült, és hiányos is. Az évek során, autodidakta módon képeztem ki magam, és manapság, már én javítom fel a borítókat, kötéseket, új díszeket helyezek fel, vagy restaurálom a régieket, ha menthetők. Van közöttük, bőr, fa, vászon, de vaslemezes, és rézlemezes borítású is.

Lehet tudni, hogy melyik korból származnak a gyűjtemény darabjai?

Az 1700-as évektől-napjainkig, tizenhat nyelven íródott Bibliám, és Énekeskönyvem van. A bizonyítottan legöregebb példányban az 1776-os nyomtatási dátum szerepel. De van kétszázegy éves, teljesen ép német Bibliám, egy 1790-es évekre datált, Ázsiából származó kézzel készült Zsidó Biblia, egy kétkötetes, latin nyelven íródott Újtestamentum is. Ezeken kívül a gyűjteményt képezi még eredeti „Tót”, amerikai, mormon, és egy gót írásos német biblia is. Az egyik legkülönlegesebb, egy 1912-es katolikus, latinul íródott védlevél, vagy a Luthertől származó 1805-ös Nagy Káté.
Ezen kívül, abban a szerencsében részesültem, hogy a tulajdonomba került az első Biblia őrének, a Halt nevű zsidó család egy tagjának a könyve, aki az írás szerint 1820-ban hunyt el.

Több száz éves kötetek is a rendkívüli gyűjtemény részét képezik
A szabadon kiállított darabokat mindenki megérinthette, beleolvashatott, felvehette. A vendégek által feltett kérdésekre személyesen Judák Lajos adta meg a válaszokat lelkiismeretesen. A tizennégy ládányi gyűjteményt a nézőközönség kíváncsian, és megilletődötten fogadta. A tárlat végén pedig nem csak tudással, élményekkel gazdagabban, hanem a gyűjtőtől emlékbe kapott apró bibliával a kezükben távozhattak.

Mert ahhoz, hogy legyen jövőnk, őriznünk kell a múltunkat…

Írta, képek: Kothencz Henrietta

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (73 db kép)
MEGOSZTÁS