Rajzpályázatot hirdetett az élelmiszerpazarlás elleni programja részeként alsó és felső tagozatos általános iskolások számára a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih); a pályaművek beküldési határideje július 17-e.

A pályázat célja, hogy a gyerekek megismerjék az élelmiszerpazarlás problémakörét, környezetre gyakorolt hatását és a megelőzés lehetőségeit – tájékoztatta a Nébih az MTI-t kedden.

-Hirdetés-

A beérkezett rajzok közül első körben a Nébih Maradék nélkül programjának munkatársai választják ki kategóriánként a legjobb alkotásokat és azt a 15-15 pályaművet, amelyeket később közönségszavazásra bocsátanak. A közönségszavazásra bocsátott pályaművek a Maradék nélkül Facebook oldalán (https://www.facebook.com/maradeknelkul/) lesznek megtekinthetők; a szavazásra ezen a felületen lesz lehetőség. A közönségszavazás során a Kedvelések (Like) száma befolyásolja az eredményt. Ezek mellett a legaktívabb iskola is díjazásra kerül.   
A kiválasztott 15-15 alkotásból ihletet merítve a Nébih grafikusa elkészíti a Maradék nélkül óriásszínezőt, így az alkotások több ezer gyerekhez juthatnak el az iskolakezdésre.

A pályázat fődíja kategóriánkét egy-egy kerékpár lesz.

A pályázatot két kategóriában hirdetik meg, és értékelik:

1. kategória: alsó tagozatosok
2. kategória: felső tagozatosok

Beküldési határidő: 2022. július 17.

A Pályamunka beküldése a következő regisztrációs lapon keresztül történik.

A technika szabadon választható: az alkotások készülhetnek ceruzával, festékkel, zsírkrétával, szénnel, pasztellkrétával, vagy akár vegyes technikával.

A gyerekek rajzolhatnak arról, milyen hatásai vannak az élelmiszerpazarlásnak; mi magunk mit tehetünk, hogy mérsékeljük vagy megelőzzük az élelmiszerhulladékok keletkezését és így tovább.

A téma feldolgozásában segítséget nyújthatnak a diákoknak a maradeknelkul.hu honlapon elérhető segédanyagok:

A közönségszavazásra bocsátott 15-15 Pályázó munkájáért Maradék nélkül ajándékcsomagban részesül, a közönségszavazás nyertesei pedig kategóriánként 1-1 10.000 Forint értékű ajándékutalványt nyernek a Játéksziget webáruházba.
A legaktívabb iskola pedig 2 db komposztládát nyer.

A pályázat részleteiről ide kattintva tájékozódhatnak.
Szülői nyilatkozat innen érhető el.

A Maradék nélkül csapata a pályázat mellett összegyűjtött néhány családi programötletet is a honlapján.

Mint írják, a nyári szünet számos lehetőséget kínál arra, hogy a gyerekek közelebbi kapcsolatba kerüljenek az élelmiszerekkel, megismerjék milyen utat járnak be és mekkora értéket képviselnek az otthon asztalra kerülő ételek.
Ajánlanak egyebek mellett a gyerekekkel közös piacozást, bemutatják, hogyan lehet különféle gyümölcsből turmixot vagy banánfagyit készíteni, tippeket adnak a komposztálásra, a balkonládás kertészkedésre, de gyümölcsszüretelésre is buzdítanak a nyári szünetben. 

Emellett a nyári táborok szervezői az oktatas@nebih.gov.hu email címen jelentkezhetnek a Nébih élelmiszerbiztonsági, valamint élelmiszerpazarlás témájú foglalkozásaira – áll a közleményben.

További hasznos oldalak:
Kiadványok, az Oktatási Nagyköveti Program beszámolói: nebihoktatas.hu 
Maradék nélkül élelmiszerpazarlás-megelőzési program felületei: 
•    maradeknelkul.hu
•    https://www.facebook.com/maradeknelkul
•    https://www.instagram.com/maradek_nelkul/

Forrás: MTI, maradeknelkul.hu
Kiemelt kép: illusztráció

MEGOSZTÁS