Minden írónak tele van a feje tervekkel, amelyekből csak néhány ölthet testet könyv formájában. A nekrológot olvasva sziklaszilárdan elhatároztam, hogy megírom a Rejtélyes vakációt. A történet egyik kulcsfiguráját Sándor atya és Dezső Győző, Németh László-díjjal kitüntetett kiváló tanár alakjából gyúrtam össze. Micsoda emberi értékekkel büszkélkedhet ez a kicsi falu! – avat be a kötet keletkezésének műhelytitkaiba Naszvadi Judith.

Volt egy komoly restanciám. Tulajdonképpen a lelkiismeret űzött, hogy írjam meg ezt a kötetet. Soltszentimrének volt egy kedves plébánosa, Kovács Sándor atya. Mikor még csak terveztem a regényt, vele leveleztem. Információkat kértem tőle a templom történetéről, az oltárképről és hasonló dolgokról. Készségesen válaszolt minden mailemre. Még levéltári anyagot is küldött nekem postán. Meghatódtam a segítőkészségén, de annyi minden történt időközben, hogy folyton halogattam a köszönőlevél megírását. Nem sok idő telt el, és szembejött velem a plébános úr sajnálatos halálhíre...

-Hirdetés-

Az ifjúsági regény egyik fő témája a puszta és a Kolon-tó páratlan szépségű, háborítatlan világának bemutatása. Az írónő verseiben és novelláiban is olvashattunk már az Alföldről, de gyerekeknek most először ír erről. A jelenkori történet humoros, mai gyerekek számára könnyen emészthető formában hívja fel a figyelmet a természetvédelem fontosságára.

Naszvadi Judith

– A környezettudatosság sok esetben abban merül ki, hogy megtanítjuk a gyerekeinket arra, hogy ne dobják el a szemetet, gyűjtsék szelektíven a csomagolóanyagokat és ne pazarolják a vizet. Pedig ezek önmagukban üres, betanult cselekvési formák. Sokkal fontosabb lenne legelőször is szeretni a bolygót, ahol élünk. Hétköznapi örömforrássá tenni a közvetlen környezetünkben elérhető élőlények szeretetét. Mert igazán jó érzés örülni rügyeknek, egy szép pillangónak, vadnyomoknak, madárdalnak. Vagy hanyatt dőlni a fűben és egyszerűen csak gyönyörködni a felhőkben. Azt mondják, a legjobb dolgok az életben ingyen vannak. Ezek is. Magától értetődik, hogy az ember nem árt annak, amit a szívében hordoz, amihez kötődik.

Naszvadi Judith gondolatával összhangban a Rejtélyes vakáció Magyarország több izgalmas, rejtett szépségét is felfedi fiatal olvasóinak. A kalandos, nyomozós regény a tapasztalt utazóknak is tartogat meglepetéseket. A kötet arra buzdít, hogy használjuk ki a nyarat, kerekedjünk fel és barangoljuk be lakóhelyünk szűkebb-tágabb környezetét. Érdemes!

MEGOSZTÁS
Írta: vira