A lakásvásárlás, egy fontos lépés az életben, ami hosszú távra szól. Legyen szó lakásról, vagy családi házról, számos tényezőt kell figyelembe venni, melyek közül az egyik legfontosabb, hogy miből lesz finanszírozva a kiválasztott ingatlan. A megfelelő lehetőségmegtalálásához érdemes tisztában lenni, hogy milyen állami támogatások érhetőek el és meddig lehet ezeket igényelni, illetve milyen más termékekkel érdemes ezeket kombinálni. Az OTP Csoport szakértői már a lakáskereséstől kezdve segítenek az ügyfeleknek megtalálni a legjobb megoldást.
Évnyerő hitel

Az otthonteremtés soha nem könnyű feladat, mert jelentős kiadással jár, ráadásul a kiszemelt ingatlan megvásárlása csak az első lépés utána is vannak még felmerülő költségek. 2021-ben a Kantar-Hoffmann a lakásvásárlók körében végzett egy kutatást. A felmérésben a válaszadók közel 60 %-a gondolta úgy, hogy vonzó lehet számára egy olyan kölcsön, amivel az otthonteremtés utáni időszakban 12 hónapig jóval alacsonyabb törlesztőrészletet kell fizetnie. Az OTP Bank odafigyelve az ügyfelek véleményére, kidolgozott egy ilyen terméket. Az Évnyerő Lakáshitelek esetében, az ügyfeleknek 12 hónapig alacsonyabb törlesztőrészletet kell fizetniük, mint a többi hitel esetében. A futamidő első évében csak kamatot fizetnek, így a felszabaduló törlesztőrészlet különbséget a lakásvásárláshoz és költözéshez kapcsolódó egyéb kiadásokra fordíthatják. A törlesztés a második évtől, alig valamivel nagyobb, mintha nem vettük volna igénybe ezt a lehetőséget.

-Hirdetés-

Az Évnyerő Lakáshitelek, használt vagy új lakás vásárlásra, bővítésre és építésre is igényelhetőek. Ha a lakás rezsijét szeretnénk csökkenteni és ehhez nagyobb beruházást tervezünk, például az otthonunk energiafelhasználásának korszerűsítése érdekében, akkor is jó választás lehet ez a törlesztési mód, mivel felújításra is fordítható. Ennek köszönhetően, már a korszerűsítési munkálatok ideje alatt (amikor még a rezsi magasabb összegű), kisebb törlesztőrészlettel lehet számolni.

„Az OTP Bank folyamatosan figyeli az ügyfelek igényeinek változását, hogy innovatív megoldásokat és széleskörű termékportfóliót biztosítson számukra. Az Évnyerő Lakáshitelek bevezetésével egy olyan megoldást kínálunk ügyfeleinknek, ami segíti őket lakáscéljaik megvalósításában és egyszerűbbé teszi számukra a kezdeti időszakot. Régiónkban is már egyre több ügyfelünk választja ezt a terméket lakhatási céljainak megvalósítására” mondta Nagy-Welsch Boglárka az OTP Bank Keceli fiókvezetője.

CSOK és falusi CSOK

A piacon számos támogatás érhető el a lakásvásárláshoz. Az egyik ilyen termék a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK), ami egy vissza nem térítendő állami támogatás. Ez azt jelenti, hogy az ügyfeleknek nem kell visszafizetniük a támogatást, ha teljesítik a szerződés feltételeit. A maximális támogatás 10 millió forint lehet. Új lakás vásárlás vagy építés esetén lehet 10 millió a támogatás (3 gyermek esetén), a használt lakásvásárlásra ettől alacsonyabb összegű a támogatás (3 gyermek esetén 2,2 millió, 4 gyermeknél pedig 2,75 millió).

Ha egy csendesebb, kisebb településen képzeli el az életét, érdemes megnéznie, hogy igénybe veheti-e a Falusi CSOK-ot. A támogatást a jogszabályban meghatározott úgynevezett preferált kistelepüléseken lehet igénybe venni, korszerűsítésre, bővítésre vagy használt lakás vásárlással egybekötött korszerűsítésre, bővítésre. Utóbbi esetben a lakás vásárlására megállapított összege nem haladhatja meg a támogatás 50%-át. A támogatás legfeljebb 10 millió Ft lehet.

A több gyermekes családok vagy gyermeket vállaló házasok a támogatás mellé, maximum 15 millió forint 3%-os fix kamatozású hitelt is igénybe vehetnek. Az igénybe vehető hitel összege függ a gyermekek számától és a hitel céljától. 

Otthonfelújítási hitel

Ha már megvan az otthona, az otthonfelújítási támogatás segítségével lehetősége van arra, hogy a felújítási költségek legfeljebb 50%-át visszaigényelje, ha megfelel a jogszabályi feltételeknek. Az igényelhető maximum összeg 3 millió forint. Az igénylés egyik feltétele, hogy az igénylő(k) lakóhelye egy éve a felújítandó ingatlanban legyen, kivéve, ha az ingatlant egy éven belül vásárolt. Tehát ha felújítandó használt lakás vásárlásban gondolkodik az ifjú pár, nem kell megvárni az egy évet.

„A támogatás utólagos, ami azt jelenti, hogy a felújítás költségeit az ügyfeleknek kell megelőlegezni, majd a számlákat be kell nyújtaniuk az egyéb előírt dokumentumokkal, például a kivitelezővel kötött vállalkozási szerződéssel együtt a Magyar Államkincstárhoz. Ha a felújítás előfinanszírozása gondot jelent, megoldást nyújthat az Otthonfelújítási hitel, amelynek maximális igényelhető összege 6 millió forint. A hitelt akkor tudják felvenni, ha jogosultak otthonteremtési támogatásra. Az OTP Bank fiókjaiban tanácsadók segítségével az ügyfelek gyorsan kideríthetik, igényelhetik-e a támogatást és kérhetnek szakértő segítséget a felújítási munkálatok megfinanszírozásához. Hitelfelvétel esetén az otthonfelújítási támogatást a MÁK közvetlenül a banknak utalja át. Ezt az összeget a bank díjmentesen a hitel előtörlesztésére számolja el, így csökken a tőketartozás és a havi törlesztőrészlet” –mondta Nagy-Welsch Boglárka az OTP Bank Keceli fiókvezetője.

Babaváró

Amennyiben nincs meg a megfelelő önerő a lakáshitel felvételhez, akkor a Babaváró kölcsön jó megoldás lehet a gyermekvállalás előtt álló házaspároknak. A felvehető kölcsön szabad felhasználású, összege akár 10 millió forint is lehet.

Fontos határidők

A jelenleg hatályos jogszabályok szerint egyes állami támogatások kivezetésre kerülnek ebben az évben. Lakásvásárlás tervezésénél ezeket a határidőket is érdemes szem előtt tartani.

  • Falusi CSOK 2022. december 31-ig igényelhető.
  • Babaváró Hitelt 2023-ban is velünk marad
  • Otthonfelújítási támogatás 2022. december 31-éig igényelhető
  • Az 5%-os lakásépítési áfát 2024 végéig meghosszabbítja a kormány
Kényelmes és gyors ügyintézés

Az OTP Bank legfrissebb kutatásából kiderült, hogy az online ügyintézés iránt is megnőtt az ügyfelek igénye, de a lakáshitel felvétele esetén továbbra is fontos a személyes találkozás¹. Az OTP Bank mindkét ügyféligényre jól működő megoldást tud biztosítani. „Digitális fejlesztéseink eredményeként elsők között vezettük be a hazai piacon a statisztikai értékbecslést, valamint ügyfeleink már videobankon keresztül is igényelhetik lakáshitelüket. A szolgáltatásoknak köszönhetően a lakáshitel igénylési folyamat gyorsabb és költséghatékonyabb lehet az ügyfelek számára” – tette hozzá Nagy-Welsch Boglárka az OTP Bank Keceli fiókvezetője.

Az OTP Bank szakértői nagy tapasztalattal rendelkeznek az állami támogatások és a piaci termékek területén is. A tavalyi évben 38 ezer ügyfelünknek segítettünk eligazodni az ajánlatok között, hogy megtaláljuk a számukra megfelelő otthont. Az OTP Bank Önnek is tud segíteni, hogy megtalálja a céljainak megfelelő ideális megoldást.

A családi otthonteremtési kedvezmény, a többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás. Az OTP Bank a kölcsönt a Magyarország Kormánya által biztosított babaváró támogatással nyújtja.

Falusi CSOK + Hitel – THM 3,4%
CSOK+ Hitel – THM 3,3-3,4%
Évnyerő Hitel – THM 3,2-11,8%.
Otthonfelújítási Hitel – THM 3,2%
Babaváró Kölcsön
– THM kamattámogatással: 0,4%
– THM kamattámogatás n
élkül: 11,5%

A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta. A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek. A Bank a hitelbírálat és a kondíciók módosításának jogát fenntartja, az egyes feltételek a hitelbírálat eredményétől függően változhatnak. A THM meghatározása az aktuális feltételek, illetve a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, értéke a feltételek változtatása esetén módosulhat.

Ingatlanfedezetű hitelek igénybevételéhez vagyonbiztosítási szerződés megkötése vagy megléte szükséges a fedezetül felajánlott ingatlanra. A kölcsön fedezete ingatlanra bejegyzett jelzálogjog. A THM értéke nem tükrözi a hitel kamatkockázatát és nem tartalmazza a vagyonbiztosítás díját. A kölcsönt az OTP Jelzálogbank Zrt. nyújtja, az OTP Bank Nyrt. közvetítőként jár el. További részletekről kérjük, tájékozódjon az OTP Bank fiókjaiban és honlapján (www.otpbank.hu) közzétett üzletszabályzatokból és hirdetményekből.

¹Az OTP Bank megbízásából, a Kantar Hoffmann által készített reprezentatív kvantitatív kutatás a lakásvásárlással és hitelfelvétellel kapcsolatos döntési szempontokról. Mintanagyság: 701 fő, 18-59 év közötti magyarországi lakosok, akik az elmúlt két évben jelzáloghitelt vettek fel és egyedül vagy valakivel közösen döntéshozók voltak a folyamatban. Adatfelvétel időszaka: 2021. július 8-augusztus 10.

2022. áprilisától befizetésre is alkalmas ATM üzemel az OTP Bank Keceli fiókjában.
6237 Kecel, Császártöltési utca 1. (A pénztárak a fiókzárás előtt két órával korábban zárnak)
Nyitva tartás
  • Hétfő: 8:00 – 12:00, 12:30 – 17:00
  • Kedd: 8:00 – 12:00, 12:30 – 15:30
  • Szerda: 8:00 – 12:00, 12:30 – 15:30
  • Csütörtök:8:00 – 12:00, 12:30 – 15:30
  • Péntek: 8:00 – 14:00

Tel.: (1) 3666-388
Fax: (78) 501-506

Lakossági szolgáltatások

Forint számlavezetés (folyószámla, bankkártyák, betétek, megtakarítások)
Devizaszámla kezelés, -bankkártyák, -megtakarítások
Nyugdíjelőtakarékossági számla
Gyámi számlák, betétek
Szabad felhasználású jelzáloghitel
Lakáshitelek
Fogyasztási hitelek (személyi kölcsön, hitelkártya, folyószámlahitel, lombard hitel)
Valutaforgalmazás (hétvégén nem elérhető)

MEGOSZTÁS
Írta: vira