Rendhagyó eseménynek adott helyet 2022. augusztus 13-án a bócsai Hungarikum és Civil Közösségi Ház, ugyanis itt ünnepelték meg a Kútágas ’77 citerazenekar 45 éves fennállásának jubileumi ünnepségét. A citerazenekar megalakulásáról, munkásságáról és a rendezvényről Duchai Judittal az egyesület elnökével, és a zenekar vezetőjével beszélgettünk.

Az eredetileg soltvadkerti zenekart, 1977-ben alapította Duchai György az egyesület vezetőjének édesapja. Megtudtuk, hogy a „kútágas” fantázianév onnan ered, hogy az alapító a soltvadkerti Kútágas dűlőben született, és élt, valamint más tagok is innen származtak.

Duchai György amatőr hangszerkészítőként számtalan citerát készített, amit a zenekar a mai napig használ fellépései alkalmával, sok muzeális darabbal együtt. A gyerek zenekari tagok hangszerei pedig Komróczki Gyula citerakészítő mestertől származnak.

-Hirdetés-

Az elnöknő mesélt magáról a citeráról is, így segítségével bepillanthattunk ennek a különleges népi hangszernek a világába.
Felépítésében hasonlít a zongorához, de ezt pengetéssel szólaltatják meg. Alakjában és formájában változatos megjelenésű, anyaga fa, aminek fajtája meghatározza az előadott mű hangzását is. A hangszer mérete és húrozása nagyban befolyásolja, hogy milyen mélységű hangot ad ki. Minél kisebb, annál magasabbat, minél nagyobb, annál mélyebbet, öblösebbet. A nagyobbakon vannak a vastagabb húrok is. Ilyen például a bőgő citera. Három szólamban lehet őket megszólaltatni, így van prím, tenor, és bőgő citera.

A zenekar 2020-ban alakult át a Kútágas Citerás Egyesületté, és ekkor vették fel a Kútágas ’77 nevet is.

A 12 tagból álló zenekart soltvadkerti, bócsai, keceli, pirtói, algyői, kiskunmajsai amatőr műkedvelő férfiak, nők, és gyerekek alkotják. A zenekar működésének fő célja az örömzenélés, ezért versenyekre nem járnak, de fellépéseket szívesen vállalnak különféle rendezvényeken, a környező városokban, falvakban egyaránt.
Az egyesület székhelye Soltvadkerten van, fő támogatójuk a Kiskun-Agro Kft. által üzemeltetett épületben. Főként itt jönnek össze a zenekar tagjai, és gyakorolni is itt szoktak. Hangszereiken elsősorban népdalokat adnak elő, ének kíséretében. De nagy kedvencük például a „Kék pettyes rakott szoknya” című magyar nóta is.

Az egyesület tagjai, és az általuk megszólaltatott hangszerek: Szeg Adrienn, Páska Norbert, Lajos Károly, Lengyel Zsolt, Szőke József – tenor citera, Duchai Judit, Lengyel Alexandra – prím citera, Szikora Bence – prím citera, tambura, nagybőgő, Tóth János – bőgő citera. Az énekesek pedig: Schütz Sarolta, Szikoráné Czinkóczi Anna Katalin, és Lengyel János.

A tagok öltözékükkel is a zenekar egységét tükrözik. A férfiak fehér inget, fekete nadrágot, arany sújtásos fekete bocskai mellényt, a nők rakott szoknyát, és az egyesület logójával ellátott felsőt, vagy fehér blúzt viselnek.

Ugyanúgy, mint a fellépések, rendezvények alkalmával, a mostani ünnepség szervezéséből, és lebonyolításából is kivette a részét a csoport fő támogatója, és nagy segítsége, az elnöknő férje, Tóth János, valamint az egyesület tagjai, és lelkes hozzátartozóik is.

A jubileumi ünnepség Temerini Ferenc Soltvadkert polgármesterének, Szőke-Tóth Mihály Bócsa polgármesterének, valamint Káposzta Lajos esperesúrnak a nyitóbeszédével kezdődött.
Meghívott vendégként Font Sándor országgyűlési képviselő, és Dr. Pozsgai Boglárka a Soltvadkerti Kulturális Bizottság elnöke is részt vettek az eseményen.

A 120 fős vendégsereget szórakoztató színvonalas műsorról a Balotaszállási Citerazenekar, a Keceli Bogárzó Citerazenekar, az Átányi Népdalkör, a Kikindai Őszirózsa Asszonykórus, és a vendéglátó Kútágas ’77 Citerazenekar gondoskodtak.

Ezt követően az elnöknő emléklapokkal, és ajándékokkal köszönte meg a fellépő egyesületeknek, és a szponzoroknak a sokéves segítséget, és támogatást.
Meglepetésként pedig, Duchai Judit és Lengyel Alexandra humoros produkcióján mulathattunk.

Az előadásokat díszvacsora követte, majd a jól sikerült estét a Nosztalgia Zenekar szolgáltatta talpalávalóval koronázták meg.

Zárszóként tolmácsoljuk a Duchai Judit elnöknő szavait: „Mindig szertettel várjuk az új tagokat, főleg a fiatalokat!”

A rendezvény támogatói voltak: Polgármesteri Hivatal Soltvadkert, Polgármesteri Hivatal Bócsa, Kiskun-Agro Kft., Káposzta Lajos, Kelemen János, Nyúl László, Tóth Endre, Horváth Sándor, Virág Szabolcs, Martin Mónika, Sámel Zsuzsa, Sa-No-Ti Kft., Galántai Károly.

A jubileumi ünnepség a NEAO-KP-1-2022/2-000455 ”Kútágasra szállott” Citera Találkozó Soltvadkerten, valamint a NEAO-KP-1-2022/2-000903 Kútágas és Kikinda 10 megnevezésű pályázatnak köszönhetően jött létre. 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (102 db kép)
MEGOSZTÁS