Újabb adókedvezmény jöhet, a 2024 végéig meghosszabbított kedvezményes lakásáfa akár 2028. december 31-ig is alkalmazható, ha az építést 2024-ig megkezdik – írta a pénzügyminiszter a közösségi oldalán kedden.

Varga Mihály a Facebookon közzétett bejegyzésében emlékeztetett: a kormány 2024. december 31-ig meghosszabbította az 5 százalékos lakásáfát, ez évente 200 milliárd forintot hagy az embereknél.
 Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) kezdeményezte, hogy a kedvezményes áfakulcs 2028. december 31-ig alkalmazható legyen, ha az építési engedély 2024 végéig véglegessé vált, vagy egyszerű bejelentés esetén az építést eddig az időpontig bejelentették – jelezte a pénzügyminiszter.

-Hirdetés-

A kérést a Pénzügyminisztérium megvizsgálta és támogatja. A javaslatot ősszel tárgyalhatja az Országgyűlés – közölte Varga Mihály.

„Nagyon fontos, hogy nem 27 hanem 5 százalékkal lehet új építésű lakást, lakóingatlant venni” – nyilatkozta Koji László, az ÉVOSZ elnöke.

Az elnöke szerint így akár 15 millió forintot is megspórolhat egy család, ha új lakás építésébe, vásárlásába fog. De az új lehetőség az építőiparnak is jól jön.

„Az építőipar számára fontos az, hogy további 2 év áll rendelkezésre, hogy megfelelő minőségben, kapacitással, nem rohanva ezeket a lakásokat meg tudjuk építeni a megrendelő javára 5 százalékos áfával. Nincs kapkodás, több idő áll rendelkezésre és a megrendelő is jobban jár, mert több szakmunkás lesz ezekben az években az ilyen lakásokhoz” – fejtette ki az ÉVOSZ elnök.

Forrás: MTI, hirado.hu
Kiemelt kép: illusztráció, hellovidek.hu

MEGOSZTÁS
Írta: vira