A torokfájás nem más, mint a torok fájdalma, karcolása vagy irritációja. Ez leginkább a nyeléskor szokott súlyosbodni. Gyereket, felnőttet egyaránt érintő probléma. Nézzük meg sorra az okokat és a tüneteket!
A torokfájás leggyakoribb okai:

Vírusok

-Hirdetés-

A torokfájást sok esetben vírusfertőzés, megfázás vagy influenza okozza. A vírus okozta torokfájás általában magától elmúlik.

Baktériumok

A torokgyulladás (streptococcus), a baktériumok által okozott torokfájás, sok esetben antibiotikumos kezelést is igényelhet. Különösen a súlyosabb szövődmények megelőzése érdekében érdemes időben orvoshoz fordulni.

Természetes gyógymód a tünetek enyhítése céljából
 • Méz
  A méz nagy jolly joker, ha torokfájásról vagy köhögésről van szó. Aki a természetes gyógymódot kedveli, annak nem maradhat ki a méz az otthoni patikájából. Elsősorban ajánlott a hársméz vagy az akácméz.
 • Gyógyteák
  A bőséges folyadék bevitele szinte minden betegség esetén érvényes. Jelen esetben az esetleges nyákoldáshoz, a kórokozók eltávolításához is nagyban hozzájárul.
 • Szirupok
  A természetes alapanyagokból készült szirupok minden korosztálynak jó gyógymód lehet.
Milyen készítmény javasolt torokfájás esetén?
 • Nyalóka a legkisebbeknek
  Amikor a gyerekek betegek, jól jönnek azok a készítmények, amelyek játékosan gyógyítják a kicsik torkát. Ilyen lehet egy vidám torokerősítő vagy torokfájásra való gyógynyalóka. A nyalóka hatóanyagai védőréteget képeznek a száj és a torok nyálkahártyáján.
 • Torokpasztillák
  A torokpasztillában levő hatóanyagok védőréteget képeznek az irritált nyálkahártyán. A kivonat a torokpasztilla szopogatása közben feloldódik, és balzsamként fedi be a száj, a torok és a gége nyálkahártyáját, ahol kifejti jótékony hatását, és enyhíti a tüneteket.
 • Torokfertőtlenítő spray
  A torokfertőtlenítő spray-k használata segít elpusztítani a szájban levő kórokozókat, emellett helyi gyulladásgátló, fájdalomcsillapító és érzéstelenítő hatásúak. Nagy segítség lehet erős torokfájás esetén.
 • Szopogató tabletták
  Torokfertőtlenítő, szopogató tabletták használata is a jól bevált gyógymódok közé tartozik. Jó, ha mindig van otthon olyan tabletta, amit gyorsan bekaphatunk, ha ránk tör a torokfájás. Amennyiben a torokfájás a gyermeket érinti, érdemes a gyermek életkorának megfelelő készítményt választani. Erről mindig tájékozódjunk a használat előtt.
 • Fájdalomcsillapítók
  Amennyiben erős torokfájásról van szó, időnként fájdalomcsillapítóval is csökkenthetők a tünetek.

Kiemelt kép: illusztráció

MEGOSZTÁS
Írta: vira