A Négy Láb Kesely Lovasakadémia Sportegyesület szervezésében 2022. szeptember 24-én, szombaton első alkalommal került megrendezésre military lovasverseny, a keceli Hatvani Lovastanyán.

Dr. Hatvani Csilla a verseny igazgatója a megkeresésünkre elmondta, hogy – hagyományteremtő céllal – szeretnék ezután minden év szeptemberében megszervezni az eseményt.
Az országos szintű versenyre főleg Somogy, Nógrád, Pest, és Bács-Kiskun megyékből érkeztek résztvevők. A mezőny összesen 23 résztvevőből állt.

-Hirdetés-

Minden lovastusa verseny három számból áll: egy A szintű díjlovas program bemutatásából, díjugratásból, és egy úgynevezett „cross” pálya lelovaglásából. –Kivéve a szabadidő lovasok számára, mert ők csak az AK kategória „cross” akadályait, a terep szakaszt teljesítik.– Az AK kategória versenyzőinek a tereplovaglásban egy 1200 méter hosszú pályát kell teljesíteni, ahol 8 db – erőkifejtést kell tenni – 80cm magas akadályt kell megugrani alapidőn belül. A terepszakasznak épített akadályai vannak, főleg természetesnek ható /farönk/, fix elemek. Az A0 kategóriában a tereplovaglás 1800-2250 méter közötti a pályán történik, 10 terepugrást kell teljesíteni, amik 90 cm magasak. A díjugrató számban az AK kategóriában 80 cm, A0-ban pedig 90 cm magas akadályok vannak. Alapidő túllépéséért, verésért 4 hibapont kapható. A lóelhagyás, vagyis a leesés kizárással jár.

Míg az AK-ban nem, az A0-ban kell a rajtengedély vizsga. A díjugratásban, díjlovaglásnál a szokásos versenyöltözetet kell viselni, de a terepszakaszon nincs az öltözékre vonatkozó kiírás. Csak a teljes testet körülölelő védőmellény, és az ötpontos kobak kötelező.

Díjugratás
A verseny kilenc órakor vette kezdetét a díjlovaglással, majd nagyjából ezzel párhuzamosan zajlott a díjugratás. Utána következett az ebéd, és egy órától indult a terepszakasz. A rendezvénynek ez a része az igazán mozgalmas, látványos, és még egy laikus számára is élvezhető volt, amihez a szép környezet, és kellemes őszi időjárás is párosult.

A pályák építésében, és a bírói munkákban részt vettek: Jobbik Ákos III. szintű pályaépítő, FEI listás terep- és ugrópálya tervező, I. osztályú lovastusa bíró; Nagy Lajos I. osztályú lovastusa, és díjugrató bíró, Nemzeti TD, – aki a versenyirodát is koordinálta – valamint Vincze Zoltán I. osztályú díjlovas bíró.

A “versenyiroda” munka közben

A kategóriai besorolás itt a ló tudásszintjétől, nem a lovasétól függ. Az AK kategória díjazása pót-ló, és amatőr kategóriában, az A0 kategórián belül előkezdő ló, és amatőr kategóriában történik.
Első 3 helyezett kupát kap, az első 6 helyezett szalagot. A versenyszámokban 12-40 éves korosztály szerepelt.
Egy lóval csak egy versenyző indulhat, mert a három szám kimerítő a ló számára.
A szabadidő lovas versenyszámban, a versenyző ismerkedik a militaryval. Kipróbálhatja magát a terepszakaszon.

Helyi színekben 4 gyerek, és 1 felnőtt versenyző indult.
  • Szabadidő lovasban kategóriában: Kudron Csenge, Lehoczki Hanna, Hatvani Örs
  • AK pót-ló kategóriában: Németh Vivien
  • AK amatőr kategóriában: Csomány Csenge

Két versenyzőjük nem tudott szerepelni, Lajkó Laura lova sérülése, Hatvani Zalán pedig saját lábsérülése miatt.

Balról jobbra: Csomány Csenge, Németh Vivien, Hatvani Örs, Lehoczki Hanna, Kudron Csenge
  • Csomány Csenge Green’s Barquero nevű magyar félvér lován indult a versenyen. 14 éve lovagol, és 12 éve van saját lova. A „cross” pályát nagyon élvezte, számára a „benk” és a dombról levágtázás volt a legizgalmasabb szakasz. A díjlovaglás számukra mindig a „Mumus”, ennél a számnál lova még nagyon izgatott volt, és emiatt kissé pontatlanra sikerült a program. De a díjugratásnál már összeszedettebbek voltak, és ott jobb eredményt értek el. Jelenleg ő a helyi csapat egyetlen felnőtt versenyzője. Már dolgozik, de célja, hogy minél többet tudjon a későbbiekben lovagolni, és ezáltal magasabb kategóriába kerülhessen.
  • Németh Vivien az egyesület Sunny nevű, haflingi fajtájú lovával versenyzett. 11 éve lovagol, a „cross” pályán azokat a részeket élvezte igazán, ahol „meg lehet engedni” a lovat. A díjugrató számban a magas tempó miatt két verőhibát ejtettek, de az idejük emiatt nagyon jó lett. A díjlovagló programot jól teljesítették, Vivi nagyon elégedett Sunny teljesítményével. Jövőbeni céljai, hogy fejlődjön, és magasabb kategóriába léphessen. Jelenleg középiskolai tanuló, és pszichológusnak készül.
  • Hatvani Örs Mokka nevű lován indult szabadidő lovas kategóriában. 8 éve lovagol, és a mostani pályán neki is a „benk” (fix terep akadály, földdel és fűvel borított mesterséges kiemelkedés) volt a kedvence. A lovaglással kapcsolatos céljai, hogy magasabb szinten is versenyezhessen militaryban a jövőben. Még általános iskolába jár, de később erdésznek szeretne tanulni.
  • Lehoczki Hanna 11 éve lovagol, itt Kecelen pedig 3 éve. Swiss Tessyn nevű hannoveri sportlóval indult. Nagyon élvezte a pályát, tetszettek neki az elemek. Bár ellenszegülés miatt kizárták őket, de így is pozitívan élte meg a versenyt. Lovas céljai, hogy a saját lovával, – ami még csikó – versenyezhessen a későbbiekben. Még ő is tanuló, de a jövőben lovakra specializálódott állatorvos szeretne lenni.
  • Kudron Csenge is 11 éve lovagol. A Hatvani tanyán 3 éve van, és azóta versenyez is. Most saját lován, a Wiro Dzsenna nevű angol telivéren indult. Sajnos a harmadik akadálynál leesett a lóról, és ezért kizárták. A helyszínen jelenlévő mentő orvosa azonnal megvizsgálta, de szerencsére nem szenvedett semmilyen maradandó károsodást. Tervei között szerepel, hogy minél több versenyen vegyen részt lovával, és magasabb kategóriában is indulhassanak. Középiskolai tanuló, és fogorvosnak készül.
A terep szakasz egy akadálya
Az eredményhirdetésre délután négy órakor került sor:

AK szabadidőlovas terepverseny:
I. helyezett Hatvani Örs (NLK Lovasakadémia SE, Kecel) versenyzője
AK Pót-ló kategória: I. helyezett Németh Vivien (NLK Lovasakadémia SE)

AK Amatőr kategória
:
I. helyezett: Jászberényi Emma – Héraklész nyergében (Kátai Szabadidő SE)
II. helyezett: Maráczi Gréta – Isis du Bois nyergében (BZ Eventing LE)
III. helyezett: Csomány Csenge (NLK Lovasakadémia SE)

A0 Előkezdő-ló kategória:
I. helyezett: Czirok Márton – Kilimandjaro (BZ Eventing LE)
II. helyezett: Vedrédi Péter – Corina (Ürgehegyi LSE)
III. helyezett: Vedrédi Péter – Gressini Grappa (Ürgehegyi SE)


A0 amatőr kategória:
I. helyezett: Mezei Lívia – Bognár Rokkaforgató (Kiskunhalasi BM Határőr Dózs SE)
II. helyezett: Dr. Kocsis Flóra – Furioso XLVII-70 Csodás (Equitana LC)
III. helyezett: Unger Patrícia – Büszke (Lovasakadémia SC)

A szervezőktől megtudtuk, hogy a versenyre hetek óta készültek. Az akadályok egy részét a speciális szabályok szerint, ők maguk építették meg. Az egyesület elnöke Hatvani Zalán, valamint az egész család kivette a részét a munkálatokból. A kivitelezés teljesen önerőből történt. De a lovas barátok, és a pályaépítő is hozott terepakadályokat, valamint ők is nagyban segítették a verseny zökkenőmentesen lebonyolítását.

 

Fotók: Dr. Hatvani Csilla, Rideg Bettina, Kothencz Henrietta

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (71 db kép)
MEGOSZTÁS