Az Akasztói Könyvtár Információs és Közösségi Hely szervezésében 2022. október 08-án amatőr képzőművészek alkotásait állították ki.

A 3. alkalommal megszervezett eseményen 19 kiállító munkáját tekinthették meg az érdeklődők.
Az Akasztó Község Önkormányzata által támogatott rendezvény fő szervezői Némethné Németh Anita az akasztói könyvtár vezetője, és Kalmár Benedek amatőr festő voltak.
A megnyitót a főleg tájkép készítéssel foglalkozó, Tabdiból származó festő, Németh Zoltán tartotta.

Némethné Németh Anita és Németh Zoltán nyitóbeszéde
-Hirdetés-

A kiállítást az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozat alkalmával nyitották meg a szombati napon, de még két héten keresztül meg lehet tekinteni a könyvtár nyitvatartási idejében.
A tárlat anyaga az előző években megtartott alkotótáborok hatására készült. Nem volt adott téma, mindenki maga választhatott, kedve szerint.
A főként akasztói lakosokból álló csoporthoz csatlakoztak kiskőrösi, tabdi, és kiskunfélegyházi amatőr művészek is. A 4 évestől 70 évesig terjedő korosztályban főként hölgyekkel találkozhattunk, de akadt pár elhivatott úr is.
A festmények, és rajzok stílusukat tekintve az absztrakt, akvarell, tájkép, csendélet kategóriákba sorolhatóak. Mindenki más anyaggal és saját elképzeléssel dolgozott tetszés szerint.
A bemutatott képek mellett szerepeltek Danis István faragványai, valamint kavicsból, és műanyagból készült mozaikjai is.

Nem csak festményeket állítottak ki

A táborok, és a kiállítás szakmai támogatói voltak – a Kiskunfélegyházi Holló László képzőművészeti kör tagjai – Rátkai Zsuzsanna, aki akvarelleket, olajfestményeket, és vizes színes ceruzarajzokat alkot, és Karsai Ildikó, aki főleg akvarelleket fest. A folyamatok során nem csak mentorálták a lelkes művészeket, hanem a saját képeiket is az érdeklődő közönség elé tárták.

A tábor alapötlete Kalmár Benedektől származik. A legidősebb tag – aki 70 éves – mindig is összetartotta a falu festőit. Három évvel ezelőtt, azzal az ötlettel kereste meg a könyvtár vezetőjét, hogy hozzák össze a művészeket, és ebből kiindulva szerveznek már két éve alkotótábort.
A 2021-es évben a Kígyóscsatorna partján egy stégen tartották meg a háromnapos összejövetelt. A vízpart volt a téma, péntektől-vasárnapig festettek az amatőr művészek, és zárásként családi napot tartottak, ahol különböző programok voltak: íjászkodás, festés, rajzolás, horgászat, este pedig tábortűz. Aki szeretett volna, az kint is alhatott. Az eseményre nagy volt az érdeklődés.
Az idei évben az időhiányra hivatkozva csak egy napos volt a tábor, és a Piripara Alkotóházban volt a helyszín. A festményeken szereplő téma az alkotóház, és annak az udvarában található góré/kukoricatároló volt. A nap eseménydús, és jó hangulatú volt, a kiállítás ideje alatt diavetítést lehetett megtekinteni róla.

A legfiatalabb alkotók: Rátkai Hunor, Doró Olivér (4-5 évesek), Schmid Jennifer, és B. Nagy Luca (11 évesek).
A felnőtt kiállítok: Doró Ernőné, Rátkainé Csala Alexandra, Walter Borka, Danis István, Rátkai Zsuzsa, Kalmár Benedek, Bognár János, Németh Nóra, Németh Doroti, Molnár Melánia Vivien, Karsai Ildikó, Mártonfalvi Éva, Torgyik Katalin, Csaba Tünde, Németh Zoltán voltak.

A kiállító amatőr művészek

A sokszínű stílusra, és korosztályra való tekintettel nem volt zsűrizés, de mindenkinek átadtak egy emléklapot, valamint ajándékba a gyerekek csokoládét, a felnőttek pedig – az Akker Pincészet szponzorálásának köszönhetően – egy üveg bort kaptak.

Az esemény közösségformáló céllal jött létre, ahol azzal támogatják a művészeket, hogy kiállítják a munkájukat, lehetőséget biztosítva számukra, hogy a nagyközönség előtt szerepeljenek az alkotásaik.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (45 db kép)
MEGOSZTÁS