Több intézkedés bizonyítja, hogy a kormányzat támogatja a nevelőszülői hálózatot – hangoztatta a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára szerdán Szegeden.

Fülöp Attila a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató nevelőszülőkről készíttetett kutatásának bemutatóján úgy fogalmazott: a kutatás hiánypótló, érdemes rá alapozni. Mindenkinek kicsit közelebb tudja hozni, min dolgozik az az 5500 ember, aki nevelőszülőként vállalja, hogy “az otthonába viszi saját hivatását”.

-Hirdetés-

Amikor gyermekvédelemre szorul egy gyermek, vagy intézménybe kerül vagy családba – mondta az államtitkár, hozzátéve, véleménye szerint a családközpontú gyermekvédelem a jobb. Fontos a nevelőszülői hivatás és a nevelőszülői ellátás – hangsúlyozta.
Ezért az elmúlt években több olyan kormányzati intézkedés történt, amely segíti a nevelőszülői hálózatot – mondta az államtitkár. 2014-től a kormány bevezette a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyt, 2016-tól ingyenes tankönyvet és étkezést biztosítanak a nevelőszülőknél lévő gyermekeknek, 2020-ban bevezették a nevelőszülői gyedet, 2021-ben megemelték a különleges és speciális  gyermekek után a nevelőszülők díját a minimálbér 5 százalékáról 7 százalékra – részletezte Fülöp Attila.

A magyar állam a gyermekvédelmi kiadásokra eddig 77,5 milliárd forintot fordított, ebből 35 milliárdot kifejezetten a nevelőszülői hálózatra, ellátásra. Abban bíznak, hogy a nevelőszülők olyan családképet mutatnak, amely megfelelő szocializációhoz vezet a gyermekeknél – közölte a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára.

Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója azt mondta, a kutatás célja a szakmai, módszertani segítségnyújtás volt. “Pillanatfelvételnek” nevezhető, amely a nyári hónapok állapotát mutatja, amikor a kutatást végezték. A kérdőíven a demográfiai adatokon kívül a nevelőszülővé válás kezdetéről, a körülményekről, a lehetséges motivációkról, a gyermekvédelmi központok segítségnyújtásáról és a családjukat nélkülöző gyermekek számáról kérdezték a nevelőszülőket.

A kutatásból kiderült, hogy a belépő nevelőszülők száma és átlagéletkora is nő. A nevelőszülők csaknem 90 százaléka kisebb településeken, falvakban él.  
Valószínűségi mintavételi eljárással 1259 embert választottak ki a kutatási mintához.
A kutatásról szóló gyorsjelentés teljes egészében elérhető a szentagota.hu weboldalon.

Forrás: MTI
Kiemelt kép: illusztráció

MEGOSZTÁS
Írta: vira