A statisztikák egyértelműen azt mutatják, hogy a fűtési időszakban megemelkedik a lakástüzek száma. Fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet, ha a fűtőeszközt, füstelvezetőt nem rendeltetésszerűen használják, ha szabálytalan annak kivitelezése, vagy ha a rendszeres műszaki felülvizsgálatot elmulasztották. Fontos, hogy a tüzelőberendezésekben megfelelő tüzelőanyagot használjanak.

-Hirdetés-

A lakástüzek legfőbb forrása a nyílt láng használata. Ilyennel leginkább a tűzhelyek, a kandallók és a kályhák üzemelnek, így kiemelten kell arra figyelnünk, hogy semmilyen gyúlékony, éghető anyagot ne tároljunk ilyen berendezés közelében. A tüzelő és fűtő berendezésből a kipattanó szikra ellen védelmet kell biztosítani megfelelő méretű, nem éghető anyagú tálcával, valamint a megfelelő tűztávolság betartása is elengedhetetlen.

Azokban a lakásokban, ahol füstérzékelő van, kisebb eséllyel keletkezik nagyobb tűz, hiszen annak kialakulásakor már jelez az eszköz és így a kisebb tüzet könnyebb fékezni. Egy füstérzékelő nemcsak életet ment, hanem annak köszönhetően a keletkező károk mértéke is jóval kisebb.

Közlemény – Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 
Kiemelt kép: illusztráció (https://www.praktiker.hu/) 

MEGOSZTÁS
Írta: vira