Három település közös összefogásából valósulhat meg Akasztó, Csengőd és Tabdi új szennyvíztelepének megépülése. A „Csengőd agglomeráció szennyvízkezelésének fejlesztése” című KEHOP-2.2.2-15-2019-00146 azonosítószámú projekt munkálatai már elkezdődtek, melynek alapkőletétele november 24-én volt.

Az eseményen jelen voltak az érintett települések, a szennyvízszolgáltató és a kivitelezést végző cég vezetői. A beruházás a régi szennyvíztisztítóteleppel szemközti oldalon található meg, az Akasztó és Csengőd közötti útszakasz mellett. Az eseményen jelent volt Suhajda Antal Akasztó polgármestere, Pivarcsi Csaba Csengőd polgármestere, Fábián Sándor Tabdi polgármester, valamint Font Sándor országgyűlési képviselő, aki sokat segített a támogatási háttér előteremtésében.

-Hirdetés-

A megjelenteket Pivarcsi Csaba köszöntötte, majd Font Sándor beszédében kiemelte, hogy a három település összefogása nélkül ez a beruházás nem indulhatott volna el.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP-2.2.2-15-2019-00146) finanszírozásában zajló projekt Bács-Kiskun megye településeinek szennyvízelvezetését oldja meg. A fejlesztés megoldást jelent a tisztítási fok javítására, az üzemeltető fontos feladata a beérkező vízparaméterek folyamatos ellenőrzése is.

A projekt megvalósításához az Európai Unió 2,137 milliárd forint támogatási összeget nyújt, melynek összköltsége 2,374 milliárd forint. A projektet Csengőd, Akasztó és Tabdi Község Önkormányzata és a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság konzorciuma valósítja meg 2023. december 30-áig. Csengődön, a meglévő szennyvíztelep egy részét felhasználva a jelenlegi helyen, illetve az 5306. jelű út szemben lévő oldalán új műtárgyak kialakításával egy új, eleveniszapos biológiai szennyvíztisztítási technológiával rendelkező szennyvíztisztító telep épül.

A fejlesztés eredményeként az érintett 2000 lakosegyenérték terhelést meghaladó kibocsátású szennyvízkezelési agglomeráció megfelelő szennyvízkezelésének feltételei teljesülnek, annak érdekében, hogy a szennyvízközművel való lefedettség megközelítse a közműves ivóvízzel ellátott fogyasztók csaknem 100%-át. A projekttel szemben szakmai elvárás, hogy Magyarország megfeleljen az uniós jogi követelményeknek a kijelölt határidőig.

A műtárgyépítés előtt a talaj megerősítése kavicscölöpözéssel történik, megközelítőleg 1200 darab kavicscölöp elhelyezésével. A cölöpöket 60 centiméter átmérőjű, 3 méter mélységű és 0,7 méter palásttávolságú kialakítással helyezik el.

A kivitelezési feladatokat a STRABAG Építőipari Zrt. és a Penta Általános Építőipari Kft. végzi el az SP Szeremle Konzorcium tagjaként. A kivitelezésen túl a feladatok közé tartozik az engedélyezési és tervezési feladatok elvégzése is.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

A projektről bővebb információt a www.csengod.hu oldalon olvashatnak.

További információ kérhető:
Pivarcsi Csaba polgármester, Csengőd
Telefon: +36 78/441-177
E-mail: polgarmester@csengod.hu

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (43 db kép)
MEGOSZTÁS