Katolikus közösségünk nagy örömére Dr. Bábel Balázs érsek a kalocsai Főszékesegyházban november 12-én szombaton 10 órakor kezdődő érseki mise keretében pappá szentelte Hirling Attilát. A váci születésű újonnan felszentelt 2021 óta a Keceli Plébánián teljesítette a szentelés előtti gyakorlati lelkipásztori évet, melynek keretében idén áprilisban érsek úr előbb szerpappá (diakónussá) szentelte, majd felkészülése befejeztével most nyílhatott meg számára a papi rend újabb szentségi fokozatának elérése.

-Hirdetés-

Másnap is ünnepre ébredhetett a keceli katolikusság, hiszen a papszentelést a hagyományokhoz híven követő újmise, primícia napja virradt.

A lélekemelő 10 órai szentmise kezdetén az „első szó” a fiataloké és a gyermekeké volt: a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda felső tagozatos hittanosai verssel-énekkel ajándékozták meg az újmisést – felkészítő pedagógusaik, Pap Józsefné hitoktató és Illésné Márin Éva énekkarvezető jóvoltából. Hangszeren közreműködött Csiszér László és zenekara, akik egyébként Kiss Mihály és Györgye Dávid kántorokkal együtt a szentmise énekesi és zenei szolgálatát is ellátták. A hivatalos megszólalások sorában először Haszilló Ferenc, Kecel Város polgármestere köszöntötte és ajándékozta meg a fiatal papot, majd Lavati Gabriella, Imrehegy Község polgármestere szólt az ünnepelthez, s adta át a falu ajándékát. Berger József, a II. János Pál Katolikus Iskola és Óvoda igazgatója munkatársként üdvözölte és ajándékozta meg az Intézményben hitoktató Attila atyát, majd a ministránsok nevében Bobek Boldizsár kapott szót.

A köszöntők sorát Fekete Szabolcs plébános zárta, aki kifejezte jókívánságait a majd’ háromszáz éves keceli egyházközség időrendi sorrendben 118. káplánjává szentelt Hirling Attilának, megemlékezett néhai édesapjáról és pap-kollégája Vácott élő édesanyjáról. Ezután a plébános bemutatta a többi vendég-papot: Bokros Levente cserháti plébánost, aki Attila atya kérésére vállalta a hagyományos újmisés szónoklat tartását, Szűcs Tibor vaskúti, Seffer Attila kiskunhalasi, Kapás Mihály pálmonostori és Jurinka Szilveszter pannonhalmi bencés plébánost, illetve a Pap Józseffel szerpapi szolgálatot ellátó Juhász Péter diakónust.

A primíciát követő szokásos ünnepélyes újmisés áldások után, a Keceli Plébánia nevében a plébános fogadást adott az ünnepelt tiszteletére, ahol Juhász Anikó vezetésével a keceli Kéknefelejcs Népdalkör és a Molnár János vezette Bogárzó citeraegyüttes is fellépett ünnepi összeállítással.

 

Írta: Fekete Szabolcs plébános
Forrás: Keceli hírek 

 

MEGOSZTÁS
Írta: vira