A Bócsai Boróka Általános Iskola igazgatója, Barcsikné Weinhardt Éva mesélt hírportálunknak a 2022/2023-as tanév első felében történtekről, sikerekről, fejlesztésekről.
Milyen programok, események valósultak meg a 2022/2023-as tanév első felében intézményi szinten?

ÖKO iskola vagyunk, az éves programunkban is projektekben gondolkodunk. Az idei tanévtől a Pénziránytű Iskolahálózatnak is tagja lettünk, így a gyerekek pénzügyi tudatosságra való nevelésére is nagyobb hangsúlyt fektetünk.

-Hirdetés-

A Magyar Diáksport napja alkalmából nagyszabású rendezvényünk volt, melyhez sok segítséget kaptunk az alapítványunktól, a szülőktől, segítőktől.

Kapcsolódó cikk
A Bócsai Boróka Általános Iskola is csatlakozott az Európai Diáksport Naphoz
A Bócsai Boróka Általános Iskola is csatlakozott az Európai Diáksport Naphoz
Mozgás, sport, élmény 2014 óta iskolánk minden évben csatlakozik az Európai Diáksport Nap elnevezésű rendezvényhez. A regisztrált iskolák vállalják, hogy...

Az Európai Nyelvek Napja alkalmából teljes iskolát érintő projekthetet szerveztek nyelvszakos kollégáink. Verseny, kiállítás, színházi előadás, kirándulás egyaránt színesítette a programot.

Kapcsolódó cikk
Európai Nyelvek Napja- Idegen nyelvi napok a Bócsai Boróka Általános Iskolában
Európai Nyelvek Napja- Idegen nyelvi napok a Bócsai Boróka Általános Iskolában
A Bócsai Boróka Általános Iskola nyelvszakos pedagógusai nagyszerű programsorozattal hívták fel a figyelmet a nyelvtanulás fontosságára. Kreatív feladatok, vetélkedők, kiállítások,...

A karácsonyhoz közeledve az egymásra való odafigyelésre, a szeretet kifejezésére fordítottunk hangsúlyt. A település időseinek készítettünk képeslapot, amit a gyerekek juttattak el belterületen a címzetteknek. Külterületen az önkormányzat segített a küldemények célba juttatásában.

Milyen események, tematikus hetek valósultak meg az ez idő alatt az intézményben?

Minden augusztusban elkészítjük a munkatervünket, amit rendszeresen bővítünk az év során. Nem tudunk ellenállni egy jó lehetőségnek, pályázatnak, versenynek, programnak. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a gyerekek minden segítséget megkapjanak a továbbtanuláshoz, a pályaválasztáshoz. Ezt a célt szolgálták a témában tartott előadások, csoportos és egyéni tanácsadások, és a pályaválasztási kiránduláson való részvétel is.

Több programmal csatlakoztunk a CodeWeekhez, amikor a kódolásé, az informatikai feladatoké a főszerep.
Az “Olvasás világnapja” alkalmából egyéni és osztályszintű kihívásokra is vállalkoztunk.
Könyvtárunk színes olvasás népszerűsítő, kézműves, szórakoztató rendezvényekkel támogatja az oktató, nevelő munkát.

A Könyvtár programjaival támogatja az iskola pedagógusainak oktató, nevelő munkáját

Nyelvi csoportjaink a tematikus halloween-i, martinstag-i rendezvényeket tartottak. Több osztályunk szervezett Soltvadkertre mozilátogatást és a testnevelés órák keretében úszni is jártak a hatodikosok.

Fontosnak tartjuk a biztonságos közlekedés elmélyítését, tanítását. Külön öröm, hogy a Kiskőrösi Rendőrkapitányság jóvoltából Baltás Adrienn r.zls közreműködésével több program is megvalósulhatott. Külön élmény volt a gyerekeknek az igazi rendőrautó megtekintése.

A Kiskőrösi Rendőrkapitányság jóvoltából Baltás Adrienn r.zls közreműködésével több program is megvalósult a biztonságos közlekedés jegyében
Hány diákkal kezdték a 2022/2023-as tanévet?

Közel 150 tanulóval kezdtük a tanévet. Felsőbb osztályaink nagyobb létszámúak, az alsóban kevesebb a diákunk. Nézve a demográfiai adatokat, erre számítottunk. Változatlanul szívesen fogadjuk azokat a más településen élő tanulókat, akik a családias intézményeket részesítik előnyben.

Intézményükbe érkeztek-e új tanárok, munkatársak?

Két állást is hirdettünk, melyekre nyugdíjba vonuló kollégáink miatt volt szükség. Jaksa Dominika soltvadkerti tanító néni, és Ocskai-Takács Bettina testnevelő tanár erősíti a tantestületünket ebben a tanévben. Betti néni nem ismeretlen a gyerekek szemében, hiszen évek óta kézilabda edzőként dolgozik nálunk. Rajtuk kívül nagy tapasztalatú nyugdíjas kolléganő, Völgyesvári Lászlóné is segíti a munkát.

Diákjaik milyen kiemelkedő sikereket értek el az idei tanév első felében, amiért büszkék rájuk?

Szerencsére diákjaink és a pedagógusaink is aktívak, szívesen készülnek, készítenek fel megmérettetésekre az iskolai élet sok területén.

Idegen nyelveknél a legnagyobb az aktivitás. Nálunk első osztálytól tanulhatnak a gyerekek angolul vagy németül, a választásuk szerint. Mindkét nyelvből rengeteg program, verseny vár rájuk. Most a legnagyobb siker a kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium által hirdetett német verseny, amelyen iskolánk csapata a legfényesebb I. helyezést érte el. Ez azért is különösen jelentős eredmény, mivel a gyerekek együtt versenyeztek a német nyelvet emelt óraszámban tanuló tagozatos iskolák diákjaival, azokkal azonos elbírálás alá estek, mégis toronymagasan nyerték meg a versenyt.

Kapcsolódó cikk
Első helyezést értek el a bócsai diákok a német nyelvi versenyen
Első helyezést értek el a bócsai diákok a német nyelvi versenyen
„Ahány nyelvet beszélsz, annyi embert érsz” – mondta IV. Károly, az utolsó magyar király. Nem véletlenül, hiszen a nyelvtanulás egy...

Sportoló gyerekeinkre is örömmel tekintünk, hiszen szakosztályi keretek között  birkózó és kézilabda csapataink is szépen szerepeltek a félévben. Sportos iskolaként tartanak számon minket, hiszen a tornacsarnok mellett birkózó terem, kültéri kézilabdapálya, focipálya és kondipark is a rendelkezésünkre áll, amiket egyre nagyobb mértékben ki is használunk.

A tornacsarnok mellett birkózó terem, kültéri kézilabdapálya, focipálya és kondipark is az intézmény rendelkezésére áll
Milyen pályázatokon nyertek, és mik valósultak meg annak köszönhetően?

Alapítványunk, a Bócsa Község Oktatásáért, Közművelődéséért Alapítvány NEA pályázatának segítségével a hangtechnikai felszereltségünk javult.
A Magyar Falu programban a tetőfelújításra kaptunk lehetőséget, ez jelenleg a szervezés fázisában van.
Most az önkormányzat az iskola fűtésének kiegészítésére, fejlesztésére, modernizálására adott be pályázatot.

Igyekszünk kirándulásokra (Határtalanul program, Erzsébet- tábor) pályázni. Jelenleg nyertes pályázatunk szervezési folyamatainál tartunk.

Az épületet, felszereltséget érintette-e fejlesztés, újítás a közelmúltban?

Az iskola területén előző évben az udvar térkövezése, az idén pedig a locsoló berendezés, parkosítás került megvalósításra. Igyekszünk a belső tereinket is folyamatosan szépíteni. Így parkettázást, falburkolatok modernizálását is sikerült megoldanunk. Szerencsések vagyunk, hiszen sok segítséget kapunk a szülőktől, helyi vállalkozóktól, s munkatársaink sem ijednek meg egy kis átalakítástól.

Az iskola területén megvalósult a locsoló berendezés beszerelése, és a parkosítás
Milyen tervekkel várják a jövő évet (a tanév második felét)?

Programokban, tervekben nincs hiány! Már készülünk a Petőfi 200 emlékév keretében szervezett iskolai vetélkedőre. Iskolanyitogató címmel bemutatkozunk a leendő elsősöknek és szüleiknek. Tavasszal mi rendezzük a járási angol nyelvi vetélkedőt. Terveink között szerepel a “Boróka-kupa” hagyományos kézilabda bajnokság megrendezése is. A Fenntarthatósági és a PÉNZ7-Pénzügyi és vállalkozói témahetek is fontos projektek iskolánk életében. Emellett a szórakozás is helyet kap iskolánk életében. Lesz farsangi mulatság, osztálykirándulások, osztálybulik, gyereknap.
Bízunk abban, hogy kiegyensúlyozott, jó munkát tudunk végezni a gyermekeink érdekében.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (30 db kép)
MEGOSZTÁS