Nem úgy sikerült az Akasztó FC megyei első osztályú csapatának az ősze, ahogyan azt sokan várták, hiszen az előző szezonban az 5. helyen végzett az együttes. A nyáron csak apró változások történtek a csapatnál, így joggal bizakodtak a szurkolók és a játékosok is abban, hogy az Akasztó tud majd egy jó őszi szezont futni. Az Akasztó FC az utolsó előtti helyen telel a bajnokság felénél. A legkevesebb gólt ők rúgták. Szrenkó Istvánnal, az együttes vezetőedzőjével beszélgettünk az őszi szezonról és a gyengébb szereplés okairól.
Milyen célokkal indultatok neki az új szezonnak?

A vezetőségnek nagyobb céljai voltak a szezon előtt. Mivel az előző szezon végére sikerült az 5. helyet megszereznünk. Az elnök úr szeretett volna benne lenni az első ötben, sőt titkon bízott egy dobogóban is. Viszont ezeket a célokat reálisan nem lehetett megvalósítani, mivel az alapozásunk kezdeténél Németh Tomi kint volt Amerikában, Palla Lajos hezitált, míg Juhász Tamás az alapozás kezdeténél azt mondta, hogy nem vállalja. Plusz ehhez jött, hogy Bányai Máté három hét alapozás után úgy döntött, hogy már csak a megye hármas csapatunkban szeretne szerepelni. Boldizsár Csabát az utolsó pillanatban tudtuk leigazolni, mivel akkor már csak két hét volt a bajnokság kezdetéig. Továbbá voltak sérültjeink is. Szabó Zsolt, Vincze Dezső, Kapus Patrik sérültek voltak. Ehhez még hozzájött, hogy Szabó Szabolcs (KisSzaszi) a második meccsen megsérült és sajnos az egész őszt ki kellett hagynia. Így nagyon nehéz volt nekiindulni a bajnokságnak.

Nagy veszteségek voltak a csapat számára azok, akik nem vállalták a játékot.
-Hirdetés-

Akik nem vállalták a játékot ők nagy veszteségek voltak, hiszen meg kell nézni, hogy Juhász Tamás az elmúlt húsz évben a megyei első osztályú bajnokság meghatározó csatára volt. 10-20 gól közötti szezonokat hozott folyamatosan. Bányai Máté, akinek mindig megvan az a négy-öt gólja szezononként. Plusz én úgy gondolom, hogy a megyei egyben ő egy olyan irányító, aki a hosszan lőtt passzokat meg tudja valósítani. A vezetőséggel beszéltünk is erről. Fel is vetettem, hogy ilyen alapozás után az első tízbe, ha benne leszünk, akkor az már jónak mondható. Sajnos ez sem sikerült.

Ha nincsenek a fiatalok, akkor nem tudtunk volna edzőmeccseket játszani, mert olyan kevesen voltunk. Ez végett az alapozásunk 57 %-s lett. Úgy gondolom, mióta én edző vagyok Akasztón ilyen gyenge alapozás még nem volt.

Akasztó FC 2022 ősz
Mennyire vagy elégedett az őszi szezonnal?

Ha a tabellára nézek, akkor abszolút nem vagyok elégedett, viszont ahonnan jöttünk felfelé, már kissé pozitívabb a véleményem. Az első öt mérkőzésünk jól sikerült. Ez betudható annak, hogy új szezon. Akik le tudtak alapozni, akik visszatértek a sérülésből hozzá tudták tenni azt, ami elvárható tőlük. Viszont utána kijött az, hogy nincsenek meg az alapok. Fejben is sajnos elfáradtunk. A megyei egyes labdarúgás szerintem arról szól, hogy minél nagyobb erőléte van valakinek, annál jobban tud gondolkodni, annál több meccset tud megnyerni. Ezt Akasztón már bebizonyítottuk nem egyszer, nem kétszer. De ahhoz kell egy jó alapozás. Az első öt meccs kifogástalanul sikerült. Majd megint belekerültünk egy hullámvölgybe, ami érthetetlen. Tavaly is megvolt ez. Van egy nagyon rossz hozzáállása a játékosoknak én úgy érzem. Ellustulunk sajnos. Úgy gondolom, hogy ez már nagyon régi akasztói betegség, hogy van, egy pár jó meccsünk aztán arról szól minden, hogy miénk a világ. Munka nélkül sajnos nem megy. Visszavettük az edzéseket is heti kettőre, mert a társaság így döntött. Nem tudunk megfelelő létszámban ott lenni a tréningeken. Keddre és péntekre beraktuk az edzéseket. Véleményem szerint egy megyei első osztályú csapatnál heti három edzésnek kötelezőnek kellene lenni. Az a csapat, amelyik a megyei első osztályban valamit el akar érni, annak kell a heti három edzés. Én úgy érzem, hogy akik ott vannak, a megye egyes bajnokság elején, ők heti háromszor edzenek, sőt, vannak, akik ennél többet is.

Pozitívumok és negatívumok?

Mindjárt az első mérkőzést meg tudom említeni, amikor is Jánoshalmán győztünk 1-0-ra. Voltak még lehetőségeink, szabályos gólt nem adtak meg. Jánoshalmának is voltak lehetőségei. Ott látszott az, hogy igenis tudunk egy olyan játékerőt képviselni a megyébe, hogy győzni tudjunk Jánoshalmán. Ott a fiúk mindent betartottak, amit megbeszéltünk a találkozó előtt. Kijött az is, hogy ők lealapoztak, mi meg nem igazán. Ez is nagyon nagyot számít, hogy egy edző mikor frissít, mikor nem. Jánoshalma eredményein meg is látszódott az elején. Azóta folyamatosan hozzák a meccseiket. Mi sajnos belekerültünk abba a hibába, hogy az eleje jó volt. Elfáradtunk fejben és kondícióban, mint mentálisan. És ez vissza is ütött az ősz végére. Ki tudnám emelni a kalocsai meccset, ahol jól játszottunk, megvoltak a helyzeteink és csak egy döntetlennel távoztunk. A bajai találkozónkat, ahol szintén volt sok lehetőségünk és mégis kikaptunk. Vagy az őszi utolsó meccsünket a Lajosmizse ellen. Azon a meccsen sem tudtunk a kapuba találni csak egyszer és csak egy döntetlen lett a vége. Egyszerűen nem tudunk gólt rúgni a legkevesebb találatot szereztük ősszel a megyei egyes bajnokságban.

Negatívum egyértelműen a Kiskőrös elleni hazai találkozó. Azon a meccsen nagyon hitehagyott társaság futott ki a pályára. A két csapat között osztálykülönbség volt. Ennyi azért nincs a két gárda között. Az egy fájó vereség volt. Nálunk sok az idegenlégiós játékos. Nagyon nehéz őket belepörgetni abba, hogy például egy Kiskőrös ellen játszunk. Ez az érem másik oldala. Nagyon sajnálom, hogy így alakult az a mérkőzés első hazai meccsünk volt az új szezonban. Plusz pályaavató is.

Szrenkó István

Kunbaján is partiba lehettünk volna, de adtunk az ellenfélnek három gólt. Negyed óra alatt eldöntöttük a sorsunkat. Az első félidőben még visszajöhettünk volna a meccsbe, viszont mind a kétszer a gólvonalról vágták ki a labdát a Kunbajaiak.

Megemlíteném még a Kiskunfélegyháza elleni idegenbeli találkozónkat is, ahol mondhatom azt, hogy szerencsével nyert az őszi bajnok. Felvettük velük a versenyt. Végig partiban voltunk velük. A második félidőben nem jöttek át a térfelünkre. Sajnos ott is kikaptunk 1-0-ra, mint ahogyan Baján.

A csapatnál milyen a hangulat?

Attól függetlenül, hogy most le vagyunk maradva a kitűzött helytől öt-hat ponttal, ettől függetlenül egybe vagyunk. Jó a közösség a csapatban, nincs széthúzás, veszekedés. Abszolút egy rossz hang nem üti fel a fejét. Se a vezetőség felől, se a játékosok között. Jobban kell koncentrálni, még többet kell beletenni és kell egy gólvágót találni, aki berúgja a helyzeteket.

Kit vagy kiket emelnél ki a csapatból?

Akit először kiemelnék az Molnár Edvárd, aki az alapozás alatt csak a nyaralásakor hiányzott az edzésekről, de ezen kívül az őszi szezon végéig minden edzésen részt vett. Nagyon örülök a Márki Bencének, hogy visszatért hosszú sérülése után, hiszen a védelem egyik húzója volt. Németh Zsolt kapusunkat szintén kiemelném több okból is. Elértünk nála oda, hogy tényleg beleállt az edzésekbe. Nagyon örülök neki. Úgy viselkedik, ahogyan egy csapatkapitánynak kell. Nagyon sok meccset hozott nekünk a védéseivel. Volt egy-két olyan találkozó ahol sokkal-sokkal többet kaphattunk volna, de akkor is tartotta a lelket bennünk. Előrefelé Palla Lajost tudnám kiemelni, küzdeni tudása miatt. Kapar, küzd, hajt minden mérkőzésen. Ha mindenki úgy állna hozzá a mérkőzésekhez, mint ő akkor magasan bajnokságot nyernénk. Úgy gondolom, hogy akik a védelemben és védekező középpályán játszottak, azok nagyon sokat beletettek. Az ötödik legkevesebb gólt kaptuk. Ez elég jó eredmény. Megemlíteném még a négy ifjúsági játékost, akik egész ősszel a megyei egyes csapattal edzettek és be is mutatkoztak a megyei első osztályú bajnokságban. Név szerint: Szabó Ákos, Szabó Norbert, Szrenkó Attila és Fábián Péter.

Palla Lajos hatalmas küzdeni tudását emelte ki a vezetőedző
Őszre elkészült az élőfüves pálya is. Mit gondolsz az új létesítményről?

Megépültek a pályáink az élőfüves és a műfüves is. Az élőfüvesre nagyon sokat vártunk, de megérte. Óriás köszönet Endrődi Ferenc elnök úrnak ezért a létesítményért, ami munkát a vezetőség beletett az egészen szenzációs, egy ilyen kis faluban. Rengeteg társadalmi munkával megvalósultak a dolgok. A baráti kör a szurkolótábor óriásit segített ebben az építkezésben. Amit ide leraktak Akasztóra azt más településen vagy éppen városokba is megirigyelhetnék. Le a kalappal mindenki előtt, aki bármilyen módon is segített.

A nagy avatón sajnos az égiek nem voltak velünk. A meccs kezdése előtt másfél órával elkezdett szakadni az eső. Egész mérkőzésen esett, majd a találkozó után fél órával befejezte. De örülünk neki, hogy a Kecskemét elvállalta. Nagyon szimpatikusan játszottak. Nem úgy éreztem, hogy egy buli meccs, hanem ők komolyan vették. Igaz, hogy csak kétszer fél óra volt, de a játékosoknak, a nézőknek, és a pályának is bőven elég volt. A Kecskemétnek sok sikert kívánok a továbbiakban. Nagyon sokan eljöttek sok helyről, de sajnos az eső miatt érzésem szerint az emberek fele nem jött ki. Sokkal többen lettünk volna, ha nem esik az eső, de ez így alakult azon a szerdai napon.

Németh Zsolt több bravúrt is bemutatott az ősz során melyre szintén kitért Szrenkó István
Mit vársz a tavasztól?

Először is egy normális alapozást szeretnék most már. Szeretném, ha az egész csapat itt lenne az edzéseken. Szeretném, továbbá ha a fiatalok ugyanúgy beleállnának a munkába. Plusz én szeretnék az edzőmeccseinken még több fiatalt bevetni. Sok felkészülési találkozót szeretnék játszani. Január 28-án kezdjük a felkészülési meccsek sorát itthon a Dömsöd ellen, majd Ráckevével és Bölcskével is megmérkőzünk. Aztán kétszer játszunk a Solttal és a Hartával. De ha úgy van, akkor még más csapattokkal is játszunk, ha kell hétköznap is. Minden edzőmérkőzésünk itthon lesz.

Ha tudnánk egy olyan tavaszt csinálni, mint az elmúlt szezonban, azzal maximálisan elégedett lennék. De ha az 5-8 hely valamelyikén végzünk én már annak is örülni fogok. Ez függhet igazolástól. Nagyon sokba fog függni Juhász Tomitól. Plusz azoktól a játékosoktól, akik kissé hanyagolták az edzéslátogatásokat. Egy távozónk van Kapus Patrik, ő kiment Németországba dolgozni. Az utolsó három mérkőzésünkön már nem is tudtunk számítani rá. Egy meghatározó játékost veszítettünk el. Ugye mindenki a pénzből él. Így meg kell érteni, hogy a család az első. Télen nagyon nehéz igazolni. Természetesen, ha van lehetőség rá és valakit meg tudunk szerezni akkor megpróbáljuk, de csak úgy, ha erősítés a csapatnak. Úgy nem szeretnék én legalábbis igazolni (de ebbe a vezetőség is beleszól), hogy egy akasztói fiatalnak nem tudok annyi játéklehetőséget adni. Azért, hogy valaki idejöjjön és csak a padon üljön, azért nincs értelme igazolni.

Szeretnék köszönetet mondani az Akasztói Focisulinak, a vezetőségének, edzőinek és a gyerekeknek, mert nélkülük nem lenne megye I. Továbbá szeretném megköszönni a Szabó Attilának, hogy van egy ilyen ifjúsági csapatunk. Onnan lehet játékosokat felhozni a megyei I-be. Vannak ott még apró pici kincsek. Szeretném megköszönni a szurkolóknak és az Akasztó FC vezetőségének azt az áldozatos munkát, amit beletettek az egészbe. A játékosoknak is köszönöm, még ha haragszom is egy picit rájuk, de akkor is köszönöm.

MEGOSZTÁS