A szem az egyik legfontosabb szervünk. Segítségével érzékeljük a látható világot, így kiemelt feladatunk nagy figyelmet fordítani annak egészségére. Szakrendelésen általában már csak akkor veszünk részt, ha panaszunk van. De biztos jó ez így? Az alábbiakban összegyűjtöttük, mi vár rád egy szemészeti szakrendelésen, és hogy hogyan tudsz felkészülni a látogatásra!

A szem egy rendkívül bonyolult szerv, ennek megfelelően számtalan vizsgálati módszert alkottak meg ahhoz, hogy minden részét alaposan meg tudják figyelni. A vizsgálatok során nem csak a szemet, hanem a hozzá kapcsolódó más szerveket és szervrendszereket is kivizsgálhatnak. Ide tartozik például az ideggyógyászati, a belgyógyászati, a bőrgyógyászati és a fül-orr-gégészeti betegségek diagnosztikája is.

-Hirdetés-

Mielőtt azonban szemészeti szakrendelőbe mész, érdemes némi előkészületet tenni ahhoz, hogy minél gördülékenyebben menjen az ellátás. A rendelésre vidd magaddal a lakcímkártyádat, a személyi igazolványodat, valamit, ha vannak, a kórelőzmények dokumentumairól se feledkezz meg. Ha régóta először látogatod meg a rendelőt, érdemes körbekérdezni a szülőket és a nagyszülőket is, hogy milyen olyan betegségek vagy rendellenességek vannak a családban, melyek érinthetik a szem egészségét. Az általános szemészeti szűrővizsgálat előtt természetesen a TAJ kártyádat se felejtsd el magaddal vinni.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A szemorvos mindig a kórelőzményre kíváncsi először. Nem véletlen, hiszen számtalan olyan tényező lehet a felmenőid körében, melyek örökletes betegségek lehetnek, így nálad is kialakulhatnak, ha genetikailag hajlamos vagy rá.

A következőket vizsgálja elsőként a szemorvos:
  • fénytörési hibák
  • kancsalság
  • glaukóma vagy zöldhályog
  • látóhártya-leválás
  • időskori sárgafolt degeneráció

Más, akár szintén örökletes betegségek is okozhatnak szemproblémákat. Ilyenek például a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a különböző fertőző és autoimmun betegségek, valamint egyes rendszeresen szedett gyógyszerek, pl. szteroidok.

Ezek után egy általános egészségi felmérés következik, hogy a szemészorvos tisztában legyen azzal, milyen kezelések jöhetnek szóba. Megvizsgálja a látóélességet, kikérdez a gyakran- vagy alkalmanként előforduló szemfájdalmakról, szemvörösségről, esetleges sérülésekről.

Szemfunkciók vizsgálata

A már említett látóélesség vizsgálatakor a látótér, a szemfenék, a pupillareakciók és a színlátás az, amit megfigyel a doktor. Ha olyan sérülés történt korábban, ami mechanikus hatást fejtett ki az agykéregre, célzott látásvizsgálat is történik. Ugyanez a helyzet akkor is, ha fejlődési rendellenesség gyanúja áll fent, esetleg igazoltan van jelen ilyen jellegű probléma.

Számítógépes látás szindróma

Egyre többen végzik munkájukat számítógépek, monitorok segítségével, így egyre elterjedtebb a számítógépes látás szindróma is. Oka, hogy naponta akár 6-9 órát is eltöltünk a monitor előtt, és mivel közben gyakran „elfelejtünk” pislogni, egyszerűen elpárolog a szem felszínén lévő védelmező könnyfilm. Ez károsítja a szaruhártyát, és akár gyulladás is kialakulhat. A tünetek közé tartozik a szemszárazság érzése, a homályosodó látás, a vörös szem, az égő érzés, a fejfájás, a szemfájdalom, valamint a nyak és a vállfájdalom is.

Éppen ezért negyven éves kor felett érdemes évente, addig pedig legalább kétévente alávetned magad egy szemészeti vizsgálatnak, hiszen megelőzni sokkal könnyebb a bajt, mint a már kialakult betegséget kezelni!

MEGOSZTÁS
Írta: vira