Január 15-én felcsendültek a népszerű és kevésbé ismert újévköszöntő dallamok a csengődi művelődési házban. A Solti Ifjúsági Fúvószenekar a bécsi újévi koncertek hangulatát idézte meg évindító hangversenyén, melyen ezúttal nemcsak az ifjúsági zenekar tagjai, hanem az utánpótlást alkotó kicsik közössége, a Solti Junior Band is megörvendeztette a hallgatóságot. Ők 2022 tavaszán kezdték el tanulni az együtt zenélés csínját-bínját, majd a 30 kis muzsikusból álló együttes ősszel megkezdve a közös munkát, folyamatosan csiszolgatva repertoárját, először lépett fel az újévi koncerten.

-Hirdetés-

 

A Junior Band cseh táncdallamok és más klasszikus alkotások mellett a könnyedebb műfajban is bemutatkozott a csengődi közönségnek, majd az ifjúsági zenekarral közösen is felcsendültek.

A Junior Band idén először szerepelt újévi koncerten

A közel 50 fős ifjúsági zenekar a tradicionális újévi dallamok mellett filmzenéket, fúvószenekari indulókat és könnyűzenei átiratokat is játszott Fuchs Attila és Nagy Máté karmesterek vezényletével.

Széles repertoárral állt a közönség elé a Solti Ifjúsági Fúvószenekar

A zenekar több volt növendéke a zenei pályát választotta korábban is, és a jelenlegi tagságban is többen vannak zenei pályán tanuló fiatalok. A zenekar néhány tagja – Csepecz Dorka, Szuromi Gréta, Kovács Hanna (szaxofon), Gallina Zsolt, Szuromi Mária, Jankovics Lili (klarinét) Gáspár Marcell, Patyi Gábor, Stingli Péter, Szuromi Miklós, Tamás Ádám (trombita) és Szűcs Bendegúz (tuba) – szólójátékával is megörvendeztette a közönséget. A koncert családias jellegét fokozta, hogy a műsorközlő Kun Anasztázia maga is évekig aktív tagja volt a zenekarnak fuvolistaként.

Szűcs Bendegúz, a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatórium vendégtanulója is szólót játszott

Mint azt a zenekar egyik vezetője, Fuchs Attila elmondta, az ifjúsági zenekar tavaly több tucatszor állt a közönség elé, nemzeti ünnepek, térzenék, beltéri koncertek, felvonulások keretein belül a környező településeken, de Révfülöpön és Németországban is.

– Nagy örömmel teszünk eleget minden felkérésnek. Ahhoz azonban, hogy a szerepléseink sikeresek legyenek, és a zenekar tartani tudja a tőle elvárt, megszokott színvonalat, rengeteget dolgoztunk a háttérben. Nem számoltuk össze pontosan, de nem mondok keveset azzal, hogy a tavalyi évben legalább hatvan próbát tartottunk. A programok nem kis áldozatot jelentenek a gyerekek, a pedagógusok, és különösképpen a zenészek családjainak részéről. Sokszor a próbákhoz, fellépésekhez kell igazítani a családi, baráti programokat is, és bizony néha lemondásokkal jár mindez. A Solti Ifjúsági Fúvószenekar most olyan korszakát éli, amelyben egyre jobban bontogatja a szárnyát, feszegeti saját zenei határait, és nem a biztonságra, hanem egyre nehezebb és összetettebb darabok megtanulására törekszik. Reméljük, hogy a zenészek, és családjaik hozzáállása, segítőkészsége továbbra is ilyen vagy még pozitívabb lesz, hogy ez a folyamat tartós legyen – mondta Fuchs Attila.

Az ifjúsági zenekar egyre nehezebb és összetettebb darabok megtanulására törekszik

Nagy Máté, a zenekar másik vezetője örömmel osztotta meg, hogy 2022 augusztusában a legjobb külföldi zenekar díját nyerte el a Solti Ifjúsági Fúvószenekar a németországi Grimmában.
–Ez volt az első külföldi utunk, amelyen Fuchs Attila nem tudott részt venni, mert egy rangos megyei pedagógiai díjat vett át azokban a napokban –  mondta, majd a  terveikről beszélt: – 2023-ban egy minősítő koncertet tervezünk, melynek alkalmával a fúvószenei szövetség elnöksége előtt bizonyíthatunk. Ehhez még több munkára lesz szükségünk, de a csapat most elért oda, hogy ezt megléphessük. Ennek szervezése, tervezése, a lehetőségek felmérése a következő napokban el is kezdődik. Egy ausztriai utazás már biztos, de további nyári programjaink szervezés, megbeszélés alatt állnak – zárta szavait Nagy Máté.

Nagy Máté és Fuchs Attila zenekarvezetők

A hangverseny alkalmával Pivarcsi Csaba, Csengőd polgármestere köszöntőjében megosztotta az újesztendővel kapcsolatos gondolatait, melyben egyebek mellett a közösségi élmények jelentőségét hangsúlyozta.

Pivarcsi Csaba, Csengőd polgármestere újévi köszöntőt mondott

A koncert zárószáma az immár hagyományossá vált, konfettieső színesítette Radetzky-induló volt. Persze ráadás számot is követelt a közönség, melyet – miként a hangverseny minden darabját – vastapssal hálált meg.

Radetzky-induló konfettiesővel és vastapssal kísérve

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (103 db kép)
MEGOSZTÁS