Az ország magasabb hegyeiben beköszöntött a tél, egyes helyeken már jelentős mennyiségű hó esett. A héten érkezett mediterrán ciklonból az ország nagy részén továbbra is csak eső esik, de a magasabb hegycsúcsokon tegnap az eső havazásba váltott. Szép hó van már a Mátra, a Bükk és a Börzsöny magasabb részein, de Dobogókőn is 15 centinél tart már a hó vastagsága.
Annak, aki át szeretné élni a téli, havas táj csodáját hazánkban, most érdemes a hétvégi programba beiktatni egy túrázást az említett helyszíneken.

Helyenként fél méteres hó, csodaszép téli táj fogadott minket – írják az időkép honlapján.

-Hirdetés-

Bár síkvidékre egyelőre restell jönni a tél, a hegyekbe már beköszöntött, mi pedig kihasználva az alkalmat célba vettük az ország leghavasabb hegycsúcsát, ahonnan élőben is bejelentkeztünk:

Nagy-Hideg-hegyen 30-40 cm a hóvastagság, de kisebb buckákban már a fél métert is meghaladja, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy a korábbi havazások alkalmával erős szél fújt a hegytetőn.

A Börzsöny csúcsa felé haladva nagyjából 600 méteres magasságban kezdett gyorsan gyarapodni a hótakaró, a 864 méteres hegytetőn pedig térdig ér a hó.

Célba vettük az ország leghavasabb hegycsúcsát

Ne is szaporítsuk a szavakat, jöjjenek a képek:

illusztráció

illusztráció

illusztráció

illusztráció

illusztráció

illusztráció

illusztráció

A gyönyörű látvány magáért beszél, ha kedvet kaptatok, Ti is látogassatok el Nagy-Hideg-hegyre.

A következő napokban is számítani kell csapadékra, helyenként havazhat is.

A következő napokban sem nyugszik meg időjárásunk, ugyanis pénteken és a hétvégén is számítani kell időnként csapadékra, emellett többfelé szeles lesz az idő.

Pénteken erősen felhős, borult időben lesz részünk, és napközben egyre többfelé lesz szükség az esernyőkre. A Dunától keletre sokfelé számíthatunk esőre, havas esőre, de északkeleten és az Északi-középhegységben a délután folyamán egyre többfelé válthat havazásba az eső. Az Északi-középhegység magasabb részein, a hegycsúcsok közelében akár 5-10 centiméternyi friss hóval gyarapodhat a hóréteg.

Hajnalban már többfelé fagyhat, -6 és +3 fok közötti minimumokra van kilátás, majd napközben 0 és 5 fok között alakulhat a legmagasabb hőmérséklet.

Szombaton és vasárnap is sok felhő lesz felettünk, hosszabb napos időszakokra csak vasárnap számíthatunk a keleti és az északkeleti tájakon. Több hullámban több tájegységünkön továbbra is számítani kell csapadékra, de nagyobb mennyiségű már csak helyenként fordulhat elő. Vegyesen várható eső, havas eső, havazás. Lesznek olyan tájak is, ahol akár több centiméternyi friss hó is hullhat, de ennek tér- és időbeli eloszlása még meglehetősen bizonytalan a mediterrán ciklonok kaotikus jellege miatt.

Forrás, képek, videó: turistamagazin.hu, idokep.hu

MEGOSZTÁS