A pályázatíró olyan tapasztalt szakember, aki pályázati anyagokat ír és kezel cégek nevében, amelyek ajánlatkérésekre válaszolva pályáznak a különböző projektek kivitelezésére. Az írók bevonása mellett számos jó ok szól, ezek közül néhányat fel is sorolunk az alábbiakban.

Mit csinálnak a pályázatírók?

A néha ajánlatmenedzsernek is nevezett pályázatíró szerepe az, hogy helyesen értelmezze a pályázati dokumentumokban megfogalmazott kéréseket. Miután átbeszéli az elvárásokat a téma szakértőivel, megírja helyettük a legalaposabb és leghatásosabb pályázati választ.

-Hirdetés-

Az íróknak elsőként azt kell eldönteniük, milyen kulcsfontosságú üzenetek szerepeljenek a pályázati válaszban. Ez általában 2-4 lényeges értékesítési szempont, amely segít megértetni a pályázatot kiíró szervezettel, pontosan mit is nyer az adott cég kiválasztásával

A jó pályázatírók kiválóan tudják feltenni a megfelelő kérdéseket, majd megválaszolni őket. Ügyesen kommunikálják írásban a cég legfőbb erényeit. A pályázat megírásakor a pályázatírók megfogalmazzák a legfontosabb értékesítési üzeneteket, hogy a válaszok olvasói – a leendő ügyfelek – könnyen megértsék, mit nyernhetek a céggel való együttműködéssel.

Az ajánlat megfelelősége

A pályázatíró gondoskodik arról, hogy az ajánlati válasz pontosan megfeleljen a felhívás minden követelményének. Bízhat abban, hogy a pályázatíró kiegészíti a hiányos tartalmakat, szerkeszti és lektorálja az anyagot, és ellenőrzi, hogy minden kérdésre helyesen válaszolt-e.

A pályázatíró dolga az is, hogy ellenőrizze az ajánlati felhívásban bekért összes további anyag meglétét. Ezek lehetnek például a cég pénzügyi kimutatása, biztosítási igazolása vagy egyes munkatársak önéletrajza. A pályázatíró csatolja ezeket, és az ajánlatában megfelelően hivatkozik rájuk.

Milyen tulajdonságok tesznek valaki kiváló pályázatíróvá?

A legfontosabb a kutatás. Tekintse át az ügyfél igényeit és tudjon meg róla minél többet! Miután felvértezte magát az információkkal, tényekkel és ügyféligényekkel, írásában lefedheti a legfontosabb pontokat.

Legyen egyszerű – ne pazarolja az idejét azzal, hogy alapmondatokat csiszolgat. A mondatai legyenek választékosak, de természetesek.

A kezdetektől fogva legyen tartalmi terve: akár csak néhány kulcsfontosságú pont is, amelyet le szeretne fedni. Csinálhat kérdésenkénti tervet is alcímekkel és az egyes pontok felsorolásával, hogy áttekintse a legfontosabbakat. Ha szükséges, használjon diagramokat és gondolattérképeket is, hogy összegyűjtse a tartalmi terv kulcsfontosságú pontjait.

Mindig kérjen meg valakit, hogy támogassa Önt az írásbeli munkák áttekintésében, mielőtt beküldi őket. Elég, ha leellenőrzi a hibák kiszűrése érdekében, de kérhet építő visszajelzést is, ha úgy érzi, a válasz nem passzol a kérdéshez.

MEGOSZTÁS
Írta: vira