Pecznyik Béla „Az év fiatal gazdálkodója” kategória győztese versenyben van „Az év agrárembere” kitüntető címért. A fiatal gazdára a közönség is szavazhat!  

2023.01.16. – 2023.02.06. A kategória döntők után a 11 győztes online szavazáson méretteti meg magát. A közönségdíj győztese az a személy, aki a legtöbb szavazatot kapta a közönségszavazás során. A projekt végén egy nagyszabású (250 fős, díszvacsorával egybekötött) gála keretén belül vehetik át a kategóriák győztesei az elismerésüket. A gálaest az „Agrárvilág estje” címen kerül megrendezésre 2023.02.18-án, amelyen a jelölteken kívül az agrárvilág prominensei is részt vesznek majd. A szervezők évente Életműdíjat is átadnak! Kihirdetésre kerül a Közönségdíj is, vagyis az a jelölt, aki a legtöbb online szavazatot kapta. Az est fénypontja Az Év Agráremberének megválasztása. A választás során egy-egy szavazattal bírnak zsűritagjaik és egyszerű többséggel nyer az, aki a jelöltek közül a legtöbb voksot kapja – olvasható az azevagrarembere.hu oldalon. 

 

-Hirdetés-

 

SZAVAZNI AZ ALÁBBI LINKEN LEHET: https://azevagrarembere.hu/szavazas/

Pecznyik Bélának 1986-ban született Kiskunhalason. Házas, két kislány édesapja. Bács-Kiskun megyében, Páhi községben él. Egyetemi tanulmányait 2005-ben kezdte meg a gödöllői Szent István Egyetemen. Környezetgazdálkodási agrármérnök diplomát szerzett, ökológiai gazdálkodás szakirányon. 2009. és 2011. között elvégezte a növényorvosi képzést is.

2012-ben elnyerte a fiatal gazdák induló támogatását, melynek keretében saját elképzelései szerint kezdte el családi gazdaságuk fejlesztését. A pályázati összegből francia charolais húsmarha állomány kialakítása mellett fokhagyma és fűszerpaprika termesztésébe kezdett. Egyetemi tanulmányai alatt az IKR Bábolna területi képviselőjeként dolgozott mezőgazdasági input anyag értékesítőként. Ezek után biológiai növényvédelmi szaktanácsadóként és értékesítőként a Biocont Magyarország Kft.-nél. A Malagrow Kft. színeiben jelenleg is tápanyag gazdálkodási és növényvédelmi szaktanácsadóként dolgozik, immáron hetedik éve. Édesapja halála után, 2015-ben teljes mértékben átvette a családi
gazdaság vezetését. A Pecznyik Tanya Ökofarm névre hallgató gazdaságukat jelenleg is feleségével közösen fejlesztik és gyarapítják.
A Pecznyik családban a gazdálkodás már több mint 100 éves múltra tekint vissza. A család több generáció óta foglalkozik mezőgazdasággal. Az államosítás okozta törés után 1996-ban kezdődött újra a gazdaság története.
Telephelyük Bács-Kiskun megyében a Kiskunsági Nemzeti Park közvetlen közelében, Páhi község határában helyezkedik el, ezért a kezdetek óta arra törekednek, hogy a környezettudatos, fenntartható és természetközeli életformát kövessék. A család környezet-, és vidékszeretetét tükrözi, hogy mára már a teljes területen ellenőrzött ökológiai gazdálkodást folytatnak. Jelenleg mintegy 75 ha területen folyik termelés.
A tevékenységi körükbe tartozik az extenzív gyepgazdálkodás, szántóföldi növénytermesztés kertészet és szőlészet is. Területeik jelentős
része öntözhető. Mikroszóró-fejes és csepegtető öntözéssel dolgoznak. Megújuló energia felhasználásként napelemes rendszerrel is rendelkeznek.
Éves szinten szántóföldi vetésforgóban mintegy 10 ha területen végzik a biokertészkedést. Bio sárgarépa, bio petrezselyem, bio kápia paprika, bio zeller, bio burgonya, bio sütőtök, bio cékla, bio vöröshagyma, bio fűszerpaprika és borszőlő a főbb kertészeti termények.

Míg szántóföldi kultúráik bio napraforgó, bio őszibúza, bio takarmány kukorica és őszi borsó. A bio zöldség termékek feldolgozásához hűtő, mosó, válogató és csomagoló kapacitással rendelkeznek. Gazdaságuk törekszik arra, hogy a természetes rendszerek sajátosságai szerint, de legalább annak mintájára épüljön fel. Ennek részeként a helyi forrásokat használják fel, törekedve arra, hogy a növénytermesztési, állattenyésztési melléktermékek visszaforgatásával bezárják az anyag- és energiaáramlási kört; ez egyúttal csökkenti a környezetet terhelő hulladékok mennyiségét is. A növénytermesztésben,
a talajélet fenntartására és javítására, a szerves anyagok folyamatos pótlására fektetnek nagy hangsúlyt. A tápanyag utánpótlásra a komposztált szerves trágyán felül baktérium trágyákat és zöldtrágya növények termesztését használják. A növényvédelmi kezelések esetében a biológia növényvédelem eljárásait alkalmazzák. Szelektív, a hasznos élő szervezeteket kímélő eljárásokat részesítik előnyben. Így tudták azt elérni, hogy mára már gazdaságuk szinte minden területén beállt az egészséges ökológiai egyensúly. Pecznyik Béla 2017-ben vette át a helyi Páhi Gazdakör vezetését. Az akkori 19 fős tagságot sikerült több, mint 50 főre bővíteni, s jelentős számot tesznek ki a fiatal gazdák. Vezetésével minden évben megrendezik a hagyományos Kései szüret és Borünnep rendezvényüket. Ennek keretében felnőttek és gyerekek közösen szüretelnek, préselnek és készítik el a község főterén a Falu Borát. Idén második alkalommal szervezi meg gazdakörük a falusi  disznóvágást és disznótoros bálat is. Községükben önkormányzati képviselőként is képviseli
a lakosság érdekeit. A Magyarok Kenyere Program keretében több alkalommal sikerült liszt adományt is átadnia a rászoruló családok és idősek részére. Minden évben aktívan vesz részt a falu rendezvényeinek (falunap, adventi esték, gyermeknap) megszervezésében. A falunapon a Gazdakör minden évben terménykiállítással van jelen. A rendezvényeken elkészülő ételekben rendszeresen vannak jelen a gazdaságuk biozöldségei is.

 

Forrás: https://azevagrarembere.hu

MEGOSZTÁS
Írta: vira