Közzétette a Magyar Nemzeti Bank, milyen érméket bocsát ki 2023-ban. A 200 éves Himnusz és Petőfi is szerepel majd az új pénzeken. Összesen 14 témában 24 emlékérmét bocsát ki idén a jegybank immár több mint félszázados hagyományai szellemében. 

Január 16-tól lehet előjegyezni az idei emlékérme-program új pénzeit. Akinek jut a legnépszerűbb sorozatokból, és jól választ, néhány év múlva akár a névérték többszöröséért válhat meg az emlékérméitől. Előjegyezni 21 naptári napon át, illetve az előjegyzési keret erejéig lehetséges, a lehetőség 2023. február 5-én délután 5-kor lezárul.

-Hirdetés-

Az emlékérme-gyűjtők, illetve abban befektetési lehetőséget is látók számára a Magyar Nemzeti Bank (MNB) idei kibocsátási programja összetételében és kivitelezésében is sokszínűnek ígérkezik. A tematikák között jelentős történelmi, tudományos és művészeti évfordulók szerepelnek, hiszen idén ünnepli az ország a Himnusz megírásának és Petőfi Sándor születésének bicentenáriumát, valamint az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulóját.

Az év első emlékérméje, a magyar kultúra napján, január 23-án érkezett, és Kölcsey Ferenc és az 1823. január 23-án keletkezett Himnusz előtt tisztelegve. Az ezüst változat 15 ezer, a színesfém verzió 3 ezer forintos névértéken került forgalomba.

A Petőfi-érmék április 11-én, a magyar költészet napján vásárolhatók meg először. Az ezüstérme 30 ezer forintos, a színes fém változat 7500 forintos értékű lesz.

A tízforintos bankjegyen volt Petőfi utoljára

Petőfi Sándor utoljára magyar pénzen a papír 10 forintoson szerepelt. Ezzel 1947. július 25-étől lehetett fizetni. Az infláció miatt a petőfis bankjegyet 1992. szeptember 30-án vonták ki a forgalomból, de sokaknál lehet még belőle elrakott emlékként. 

Az irodalmi évfordulókat színesíti a felvilágosodás egyik legjelentősebb magyar költője, Csokonai Vitéz Mihály születésének 250. évfordulója is. Olyan nagy múltú intézmény is helyet kapott a jegybank programjában, mint a fennállásának 300. évfordulóját ünneplő Magyar Nemzeti Levéltár. Az MNB emlékérme-kibocsátással fejezi ki tiszteletét és elismerését a 75 éve működő Országos Mentőszolgálat áldozatkész munkája előtt is.

Aranypénz is lesz alacsony példányszámban

Újabb taggal bővül az „Országépítő királyok Árpád dinasztiájából” sorozat, benne az év legértékesebb arany emlékérméjével, melynek értékét tovább emeli kivételesen alacsony, 500 darabos kibocsátási példányszáma. Az érme ára 500 ezer forint lesz, és I. András királynak állít emléket. Ezüst és színesfém változatok is készülnek majd 15 ezer és 3 ezer forintos áron.

Emellett olyan évtizedes múltra visszatekintő sorozatok is folytatódnak, mint a nemzeti emlékhelyeket, vagy a magyar felfedezőket és találmányaikat bemutató érmesorok. A magyar pásztor- és vadászkutya-fajtákat, illetve a magyar népmesék rajzfilmsorozatot bemutató népszerű érmesorozatok is új taggal gazdagodnak, melyek fókuszában hungarikummá avanzsált nemzeti értékek jelennek meg.

A magyar származású matematikai Wolf-díjas kutatókat felvonultató sorozat két új elemmel is bővül 2023-ban. Ennek keretében önálló érmét kap Erdős Pál és Raoul Bott is.
Érdekesség, hogy ezeket az érméket elvileg ugyanúgy lehet használni, mint a többi pénzérmét, vagyis a rajtuk szereplő összegért vásárolhatnak is a tulajdonosok. Ezt nyilván kevesen tervezik a díszdobozban és védőcsomagolásban kapható, limitált szériás érmékkel, nem is éri meg, hiszen a legnépszerűbb sorozatok évek múlva a kibocsátáskori névérték többszöröséért adhatók el.

Az emlékérmék alakja tekintetében is jellemző a változatosság, hiszen a standard kör alakú érmék mellett négyzet, illetve téglalap alakú (a magyar felfedezőket és találmányaikat, illetve a magyarországi nemzeti parkokat bemutató sorozat új tagja), valamint hatszögletű emlékérme (a Nemzeti Hauszmann Programot bemutató emlékérme-sorozat új eleme) is gazdagítják a programot. Ez utóbbi további különlegessége, hogy a darabjai mozaikszerűen összeilleszthetőek lesznek.

Az MNB által kibocsátott forint emlékérmék alapvetően a gyűjtőket célozzák meg, de sokan legalább részben befektetési céllal is vásárolnak belőlük, mert jellemzően jól tartják az értéküket.

Forrás: bank360.hu/Herman Bernadett
Képek: penzvero.hu

MEGOSZTÁS