Két év kényszerszünetet követően idén januárban újra megrendezhették a Tarkabarka Európa című hagyományos jótékonysági műsoros estet Csengődön. Az általános iskola páratlan osztályainak műsorán megtelt a művelődési ház.

-Hirdetés-

 

Az uniós témahetet záró rendezvényen a Kiskőrösi Bem József Általános Iskola Csengődi Általános Iskolájának 1., 3., 5., és 7. osztályai több formában is bemutatták mindazt, amit elsajátítottak az Európai Unió négy tagállamáról: Magyarországról, Luxemburgról, Észtországról és Litvániáról. Ezeknek az országoknak a titkai színvonalas kiállítás, vetített képek, versek, dalok, táncok, jelenetek formájában tárultak elénk. 

A rendezvényt megnyitó Németh István iskolaigazgató hangsúlyozta, hogy a bemutatókra készülve a gyerekek nemcsak az adott tagállamokat ismerhették meg behatóbban, hanem kibontakoztathatták saját rejtett készségeiket, képességeiket és megcsillogtathatták tehetségüket.

Németh István igazgató köszöntötte a jótékonysági est vendégeit

Az osztályok azon túl, hogy az egyes európai országok sajátosságait és különbözőségét is megmutatták, azok egységét is megjelenítették az európai uniós himnusz, az Örömóda közös eléneklésével.

A Tarkabarka Európa nyitóországa Magyarország volt: a témahéten az első osztályosok ismerkedtek hazánkkal, tettek szert új ismeretekre. Sok nevetés, hungarikumok kóstolása, máskor komoly próbák tették emlékezetessé a hetet. A legkisebbek népmesével, népi játékokkal, tánccal és közös énekkel örvendeztették meg a közönséget. Munkájukat osztályfőnökük, Pivarcsiné Ladányi Bernadett koordinálta.

Az elsősök néptánccal és népi játékkal is megörvendeztették a közönséget

A harmadikosok Luxemburg mesés világába kalauzolták el a közönséget. Európa hatodik legkisebb országát, a világ egyetlen nagyhercegségét egyebek mellett egy négy nyelven – luxemburgi nyelven, németül, franciául és angolul – szóló dallal, egy mesejátékkal és tánccal is igyekeztek közelebb hozni a nézőkhöz Rákócziné Szakál Katalin osztályfőnök közreműködésével.

A harmadik osztályosok luxemburgi dala négy nyelven szólt

Az ötödik osztály témahetének középpontjában Észtország állt. Kákonyi Anett osztályfőnök segítségével négy napon át ismerkedtek a gyerekek a választott ország állat- és növényvilágával, történelmével, jelképeivel. Olvastak észt népmeséket és verseket, megkóstolták a fekete kenyeret és az észt joghurtos palacsintát. Felvették a kapcsolatot a Budapesten működő Észt Intézettel, melynek dolgozói sok segítséget nyújtottak az ország megismerésében. Vetített képek, mesejáték és vers hozta közelebb a kis országot a közönség soraiban ülőkhöz.

Egy észt mesejátékot is előadtak az ötödik osztályosok

A hetedik osztályosok Litvániával, a legnagyobb és legnépesebb balti állammal ismerkedtek. A gyerekek filmvetítéssel, Litvániára jellemző érdekességekkel, dallal, verssel és saját maguk által készített illusztrációkkal igyekeztek bemutatni Litvániát osztályfőnökük, Dénes Erika tanárnő vezetésével, aki egyben a teljes jótékonysági műsor rendezője is volt.

A hetedikesek saját maguk által készített illusztrációkkal is igyekeztek bemutatni Litvániát

Az osztályok táncos produkcióinak elkészítésében Geiger Vivien táncpedagógus segített.

Nagy sikere volt a gyerekek által készített, a művelődési ház galériáján látható kiállításnak, valamint a tombolának is.

A művelődési ház galériáján látható kiállítások is gazdag anyagot tártak a közönség elé

A színvonalas este létrejöttében nagy szerepe volt a gyerekek és a pedagógusok munkáján túl a szülőknek is, akik egyebek mellett a teremdíszítéssel, tombolatárgyak gyűjtésével, csomagolásával, a büfében kínálással, tombolajegyek árusításával és vásárlásával segítették a műsoros est sikeres megvalósulását. A szervezők ezúton is köszönetet mondanak mindazoknak a magánszemélyeknek, szervezeteknek és vállalkozásoknak, akik, amelyek segítették a jótékonysági rendezvény megvalósulását.

Akik részt vettek a diákok által bemutatott műsoron, nemcsak az Európai Unióról tudhattak meg többet vagy ismerhették meg gyermekeik rejtett képességeit, de a rendezvényen befolyt összeggel is támogathatták őket. A tanév folyamán hagyományosan a páros osztályok is bemutatkoznak majd: a tavaszi jótékonysági est időpontja március utolsó péntek estéje.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (84 db kép)
MEGOSZTÁS