A tavalyi év a Városi Múzeum csapatának – létszámához képest – mozgalmasan telt. Több vallási témájú előadásunk is volt tavasszal, továbbá májusban két fotóművész, Fátyol Viola és Kovács Sándor is beszélt hivatásáról az érdeklődőknek – írja Balázs Ferenc. Otthont adtunk a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság „A Romák művészete, múltja, jelene és jövője az egyetemes kultúrában” című workshopjának. Júniusban első alkalommal volt szerencsénk Bősze Ádám zenei antikváriust, műsorvezetőt és zenetörténészt a Múzeum Café keretében egy keceli előadásra csábítani.

-Hirdetés-

A Múzeumok Éjszakája keretében megünnepeltük az intézmény tizedik születésnapját, melyhez Benyák Ferenc plakátkiállítást is készített az első évtized rendezvényeiről. Ekkor nyílt meg a „A keceli népi élet emlékei a XX. század elejéről” című időszaki kiállítás is. Több nyári táborban is közreműködtünk. Otthont adtunk az „Anyatejes világnap” eseményeinek a Szüreti nap keretében, s ezzel párhuzamosan a Patachich Gábor Borrend is minket választott az aznapi szakmai előadásainak helyszínéül. Volt szerencsénk B. Boros Ilona iparművész „Álmok szövetén” című kiállítását megrendezni, mely lehetőséget adott több múzeumpedagógiai nap megszervezésére.

Kapcsolódó cikk
Álmok szövetén címmel nyitották meg B. Boros Ilona iparművész és pedagógus kiállítását
Álmok szövetén címmel nyitották meg B. Boros Ilona iparművész és pedagógus kiállítását
A megnyitó 2022 október 21-én 18 órakor a Városi Múzeumban, a kiállítás helyszínén közel száz fővel zajlott.   Farkas Zoltán...

Októberben sikerült Bősze Ádámot második alkalommal vendégül látni, ezúttal „Nagy zenészek, nagy szerelmek: Puccini” című előadásával.

Ezt követően 2022-ben a nagyközönség számára sajnos már nem voltunk látogathatóak a megnövekedett fenttartási költségek mérséklése és egy pályázat kialakítási munkái miatt.

A 2022 év sok változást is hozott a Múzeum életében. Benyák Ferenc a nyár közepén befejezte nálunk az egy évtizedes alázatos, de alapos munkáját, ezúton is köszönjük városunk szolgálatát. A másik legjelentősebb változás a Magyar Géniusz Program keretében nyert pályázatunk megkezdése, melyben a Nemzeti Kulturális Alap egy új állandó kialakítás létrehozását és az intézmény felújítását teszi lehetővé. Az itt elnyert összeget Kecel Város Önkormányzata jelentős mértékben megtámogatta.

Ezen anyagi támogatások lehetővé tettek több felújítási munkát. Megszüntettük a mesterséges tavat, így a salétromosodás és beázás problémája enyhült. A parketta felújításra került, teljes belső festés történt, utcafronti nyílászárókat cseréltünk, bejáratokat renováltunk. A tetőteret statikailag tehermentesítettük. A Múzeum elavult világítási rendszerének is megindult a modernizálása. A bejárat korábban balesetveszélyes állapotú része felújításra került és díszkőburkolatot kapott. Kiss Csaba magángyűjtővel közreműködve a volt bölcsődében, annak részleges felújítása után, megkezdődött egy állandó kiállítási tér kialakítása és berendezése. Új tárolókkal bővültünk a pályázat részeként.

Az idei évre is sok teendőt tervezünk kis csapatunkkal. Majd egy tucat időszaki kiállítás szervezése folyik, illetve a Magyar Géniusz Program keretében két állandó kiállítás – egy régészeti és egy helytörténeti – megvalósításán is épp zárt ajtók mögött dolgozunk. Ezen felül több külső előadóval is egyeztetünk. Nyárra szeretnénk egy közösségi teret kialakítani az udvarban. Az idei évben szeretnénk a fotó-, iskolatabló-, érme-, képeslap-, illetve bélyeggyűjteményeket is kutathatóvá tenni a nagyközönségnek. Ehhez van éppen folyamatban egy új raktárrendszer kialakítása, illetve az anyagok digitalizálása is folyik. Hosszabb távú terv egy kültéri kiállítótér kialakítása a múzeum udvarában, melyben a hagyományos paraszti munkaeszközök kerülnek kiállításra. Ezen álmokkal kezdünk 2023-ban.

Szöveg: Balázs Ferenc 
Forrás: Keceli Hírek 2022. december – 2023. január 
Kiemelt kép: Városi Múzeum facebook oldal 

MEGOSZTÁS
Írta: vira