Londont is megelőzve a hetedik helyen végzett Veszprém és a régió a European Best Destination 2023 nemzetközi turisztikai megmérettetésen, valamint különdíjként elhozta a családbarát turisztikai célpont elismerést – írja a vehir.hu.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere és Bérczi Beáta, a Veszprémi Turisztikai Nonprofit Kft. vezetője sajtótájékoztatón árultak el még több részletet a közönségszavazásról és, hogy milyen lehetőségek nyíltak meg Veszprém előtt ezzel az elismeréssel.

-Hirdetés-

European Best Destination egy brüsszeli székhelyű szervezet, amely még 2009-ben azért jött létre abból a célból, hogy népszerűsítse az európai turisztikát. Mára már a kontinens legnagyobb és leglátogatottabb turisztikai portáljává vált, amely amellett, hogy kapcsolatban áll az összes európai turisztikai ügynökséggel, a Forbes-szal, a Yahoo-val és a National Geographic-kal is szoros együttműködésben áll. Ez pedig lehetőséget kínál arra, hogy ezeken a felületeken is megjelenjenek azok a térségek, amelyeket bemutat a European Best Destination, így Veszprém is. 

Porga Gyula úgy fogalmazott, az EKF cím elnyerésével Veszprém rákerült erre a kiemelt turisztikai helyszíneket bemutató térképre, a mostani elismerés pedig segít abban, hogy tovább építkezzenek és haladjanak ezen az úton.

A verseny menetéről Bérczi Beáta árult el többet. 2021-ben egy szakmai zsűri döntése értelmében Veszprém bekerült abba a 20 turisztikai desztinációba, akik közül idén év elején egy közönségszavazás keretében került ki a győztes. Tehát az egész folyamat már egy kétévvel ezelőtti sikerrel indult, most pedig azzal, hogy Veszprém a 20 induló közül a 7. lett, újabb elismerést kapott a város.

Bérczi Beáta elmondta, hogy csapatával egy rendkívül összetett pályázatot nyújtottak be, amelyben bemutatták a gazdag épített örökséget, a kiemelt turisztikai attrakciókat és a környék rejtett értékeit is. Amikor elindult a közönségszavazás, akkor pedig országos kampányt szerveztek, viszont ezen a ponton kiemelte, amellett, hogy Magyarországról számos szavazat érkezett, a statisztika alapján Írországból, Nagy-Britanniából, Franciaországból, de még az USA-ból is többen szavaztak Veszprémre.

Így végül 41 ezer szavazattal Veszprém a hetedik helyet szerezte meg, alig 1000 vokssal lemaradva a hatodik Essen mögött, viszont a 8. helyezett Londont már közel 9000 szavazattal előzte meg Veszprém. A győztes egyébként Varsó lett a versenyben. A European Best Destination közönségszavazásán 178 országból összesen 700 ezer szavazat érkezett.

A verseny TOP 10-es listája a következőképpen alakult:

  1. Varsó, Lengyelország
  2. Athén, Görögország
  3. Maribor, Szlovénia
  4. Bécs, Ausztria
  5. Cittadella, Olaszország
  6. Essen, Németország
  7. Veszprém, Magyarország
  8. London, Egyesült Királyság
  9. Grenoble Alpes, Franciaország
  10. Mannheim, Németország
  11. Porto-Santo, Madeira, Portugália
  12. Toledo, Spanyolország
  13. Faial, Azori-szigetek, Portugália
  14. Rodosz, Görögország
  15. Koppenhága, Dánia
  16. Tossa de Mar, Spanyolország
  17. Ascona-Locarno, Svájc
  18. Milosz, Görögország
  19. Prága, Csehország
  20. Sóller, Spanyolország

Veszprém amellett, hogy a TOP 10-ben végzett, elnyerte a zsűri különdíját is, mint a leginkább családbarát turisztikai desztináció. Érdekesség, hogy e kategóriában nem is indult külön a város és nem a közönség szavazata alapján, hanem a szakmai zsűri ítélete után adták át a díjat.

Forrás, kép: vehir.hu, turizmusonline.hu

MEGOSZTÁS
Írta: vira