A rendőrség 24 órás sebességellenőrzést tart a lakosság által javasolt helyszíneken.

A rendőrség várja az állampolgárok javaslatait az idei ellenőrzési pontokra, ahol az egész Európát érintő kampányhoz kapcsolódva 2023. április 21-én egy napig mérik a Magyarország útjain közlekedők sebességét. Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, a ROADPOL kezdeményezéséhez csatlakozva a magyar rendőrség 24 órás összeurópai sebességellenőrzést – úgynevezett Speedmarathont – végez.

-Hirdetés-

A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a rendőrség által a 24 órás Speedmarathon alatt ellenőrzött járművezetők 95%-a az előírásoknak megfelelően választotta meg haladási sebességét.

A Speedmarathon ötletét a német Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi állam dolgozta ki. Itt a közösség embereit felkérték, hogy szavazzanak arra a helyre/helyekre ahol sebességellenőrzést szeretnének.

A német ötletet nagy lelkesedéssel fogadták, és hasonlóan a korábbi évekhez, ebben az évben is valamennyi ROADPOL-tagállam alkalmazza.

Az ellenőrzés ideje alatt, 2023. április 21-én 6 órától 2023. április 22-én 6 óráig, ténylegesen 24 óra időtartamban a rendelkezésre álló valamennyi Komplex Közlekedési Ellenőrzési Pont használatban lesz.

Az eddigi akciókhoz hasonlóan a rendőrség az ellenőrzési helyek kijelölése során a lakosság véleményét is szeretné figyelembe venni, ezért idén is javaslatokat vár arra vonatkozóan, hogy az említett időszakban hol kerüljön sor sebességellenőrzésre.

Az állampolgárok javaslatait az illetékes rendőr-főkapitányságok 2023. április 4-én 11 órától április 10-én 12 óráig az erre a célra létrehozott e-mail címekre várják:

Budapest   speedmarathon@budapest.police.hu

Bács-Kiskun vármegye   speedmarathon@bacs.police.hu

Baranya vármegye   speedmarathon@baranya.police.hu

Békés vármegye   speedmarathon@bekes.police.hu

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye   speedmarathon@borsod.police.hu

Csongrád vármegye   speedmarathon@csongrad.police.hu

Fejér vármegye   speedmarathon@fejer.police.hu

Győr-Moson-Sopron vármegye   speedmarathon@gyor.police.hu

Hajdú-Bihar vármegye   speedmarathon@hajdu.police.hu

Heves vármegye   speedmarathon@heves.police.hu

Jász-Nagykun-Szolnok vármegye   speedmarathon@jasz.police.hu

Komárom-Esztergom vármegye   speedmarathon@komarom.police.hu

Nógrád vármegye   speedmarathon@nograd.police.hu

Pest vármegye   speedmarathon@pest.police.hu

Somogy vármegye   speedmarathon@somogy.police.hu

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye speedmarathon@szabolcs.police.hu

Tolna vármegye   speedmarathon@tolna.police.hu

Vas vármegye   speedmarathon@vas.police.hu

Veszprém vármegye   speedmarathon@veszprem.police.hu

Zala vármegye   speedmarathon@zala.police.hu

A lakosság jelzései alapján, a javasolt helyszínek adottságainak ismeretében a vármegyei rendőr-főkapitányságok 2023. április 20-ig jelölik ki a pontos helyszíneket és időpontokat, amelyről az ORFK Kommunikációs Szolgálat a nyilvánosságot tájékoztatja.

Az ellenőrzés elsődleges célja a sebességtúllépés veszélyességének tudatosítása, ugyanakkor a rendőrök a kampány során más jogsértésekkel szemben is fellépnek.

A túlzott és/vagy nem megfelelő sebesség az egyik legnagyobb tényezője a halálos baleseteknek. Ezért van az, hogy a rendőrség fellép azokkal a járművezetőkkel szemben, akik elmulasztják megtartani a sebességhatárt. A 24 órás Speedmarathon csak az egyik összetevője annak a stratégiának, melynek a célja a halálos balesetek számának csökkenése és Európa útjainak biztonságosabbá tétele.

Forrás: police.hu 
Kiemelt kép: https://www.dehir.hu 

MEGOSZTÁS
Írta: vira