Hogy tavasztól őszig élvezhessük a kert szépségeit.

A látványos kert kialakításának az egyik kulcsmozzanata a tervezés. Ugyan a többnyire tervek nélkül születő vadregényes bozótnak is megvan a maga bája, a legtöbben mégsem szeretnek sövényvágóval indulni a teraszra, ha csak a kávéjukat szeretnék elkortyolni a szabad levegőn. Marad tehát a matek. Nem csak a centikkel, a föld minőségével, a vízzel, az árnyékos területekkel, hanem bizony a sokak számára elsődleges szempontot jelentő anyagiakkal is. Az alábbiakban látványos, és nem túl költséges tippeket adunk álmaink kertjének megvalósításához.

Nem mind arany, ami fénylik
-Hirdetés-

A kert formájával, méreteivel már a tervezés kezdete előtt célszerű pontosan képbe kerülni, ezek nélkül ugyanis kellemetlen meglepetések érhetnek a megvalósításkor. Szintén szerencsés, ha a stílusról is vannak előzetes elképzeléseink, és nem japánkert kiépítése után döntünk a mediterrán stílus mellett. Papírra vetve a vágyainkat hamar kirajzolódik, hogy miket kell vásárolnunk a megvalósításukhoz.

Habár a kert első és legfontosabb elemének a növények számítanak, ha nulláról kezdjük a kialakítást, akkor nem célszerű velük kezdeni. Ettől függetlenül a helyüket ki kell jelölni. A rendezettség egyik szinonimája manapság a gondosan ápolt gyep. Ha mi is szeretnénk a dús zöld terepet viszontlátni a kertünkben, gondoljuk át, ki használja majd. Amennyiben a gyerekek területe lesz, próbáljunk taposástűrő változatot beszerezni.

Az utak, lépcsők és teraszok nélkülözhetetlen alapja a térkő. A térkő árak azonban sokakat visszariasztanak, és inkább lemondanak az eredeti ötletükről. Ne dőljünk be annak az elképzelésnek sem, hogy a drága elemek biztosan minőségiek, válasszunk inkább olyan eladótól, aki kezeskedik a termékért. Nem szabad elfelejteni, hogy egy jó minőségű térkő hosszú távú befektetés, nem csak esztétikus, de rengeteg praktikus tulajdonsággal is rendelkezik, mint például a kopásállóság, csúszásmentesség. A kertben kanyargó ösvények, de akár a teraszok esetében is ezek olyan tulajdonságok, amiket nem hagyhatunk figyelmen kívül.

MEGOSZTÁS
Írta: vira