A keceli Városi Könyvtár és Művelődési Ház helyismereti gyűjteménye

Az 1970-es/80-as években kezdődött az intézmény történetének, egy-egy kiragadott pillanatának megörökítése. A képállomány folyamatosan gyarapodott, s esedékessé vált rendszerezése, archiválása, amit a gyűjteményt kezelő könyvtáros végzett. A régi plakátok, kisnyomtatványok, meghívók, sajtótermékek rendszerezése is megtörtént, így az intézménytörténet településtörténetté bővült. Gondozása, gyarapítása, digitalizálása folyamatos feladat.

-Hirdetés-

A könyvtár helyismereti gyűjteménye fontos adalékokat tartalmaz, értékes dokumentumokat őriz Kecel történetével, az itt élők életével kapcsolatban. Megőrzése közösségi érdek.

Az értéket javasolta: Szedres Károlyné

Horváth Imre gyermekirodalmi munkássága

Horváth Imre 1940-ben született Öregcsertőn. 1959-ben tanítóképzői érettségit, majd 1960-ban képesítővizsgát tett. Szakmai pályafutását Kecelen, Polgárdi külterületi iskolájában kezdte. 1975-ben a budapesti főiskolán gyógypedagógusi oklevelet szerzett, és tanulmányai közben, majd azt követően a kisegítő iskolában tanított.

Versírásra saját gyermekei inspirálták. Derűs egyénisége visszatükröződik költeményeiben, melyek segítenek a kicsiknek rácsodálkozni az élővilágra, környezetünk tárgyaira, a felnőttek életére, munkájára.

Gyermekei révén versei bekerültek a keceli óvodákba, iskolába, s különböző lapokban, folyóiratokban megjelentetve ismertté, kedveltté váltak az ország más településein is.

Az értéket javasolta: Varga Józsefné

Horváth Imre
Matos Maja gyermekirodalmi munkássága

Matos Maja 1944-ben született Kiskőrösön. Gyermekszeretete a bajai Tanítóképző Intézetbe vezette. Pedagógusi munkáját Kecelen kezdte meg. Fitó Ica irodalmi sikerein felbuzdulva kezdett el próbálkozni az írással. Neki mutatta meg először az írásait, aki már tagja volt a Héttorony Irodalmi Magazinnak, majd biztatására küldte be ő is alkotásait. Verő László lektor közlésre alkalmasnak találta műveit.

Verseinek, meséinek témái – a természet változásai, jelenségei, a család, környezetünk kis élőlényeinek élete – közel állnak a gyermekekhez. Meséin keresztül egymás tiszteletét, szeretetét erősítve segíti őket abban, hogy megismerjék a körülöttünk lévő világot, a természet apró csodáit.

Az értéket javasolta: Varga Józsefné

Matos Maja

Forrás: Keceli Hírek

MEGOSZTÁS
Írta: vira