A magyar költészet napjának késő délutánján kedves versükkel érkeztek a könyvtárba a csengődiek, hogy megosszák egymással azokat a költeményeket, amelyek közel állnak a szívükhöz-lelkükhöz. A mintegy húszfős közösség mások mellett József Attila, Weöres Sándor, Sohonyai Attila, Juhász Ferenc, Szabó Lőrinc, Csokonai Vitéz Mihály, Márai Sándor, Lackfi János és Petőfi Sándor verseit olvasta, szavalta, énekelte (!) el egy-egy rövid gondolattal, történettel, emlékkel kísérve azt. Volt, aki saját alkotásával örvendeztette meg a többieket. A résztvevők gyöngyszemekként fűzték föl az egymás után elhangzó költeményeket, feltárva egymás előtt verses titkaikat egy meghitt, valódi ünneppel felérő beszélgetés keretében.

-Hirdetés-

Április 13-án a fiatal generáció: az óvodás és iskolás gyerekek ünnepelték a költészetet. Délelőtt az ovisok „csendültek fel”, délután az iskolások mondták el választott versüket.

Kuncz Tímea óvodavezető köszöntőjében Lackfi János Petőfi-átiratával adta meg az alaphangot az óvodásoknak, akik Petőfi-verseket hoztak képzeletbeli tarisznyájukban. A zsűri – Mácsai Erzsébet, Makány Lászlóné, Németh Mihályné és Turúné Melicher Ibolya –  örömmel értékelte a kicsik szívvel-lélekkel szavalt verseit.

Az iskolások választott költeményei is sokszínűek voltak: az idén 200 éve született Petőfi Sándor mellett számos ismert és több kortárs költő alkotását is megosztották a hallgatósággal: a szüleik, testvéreik, osztálytársaik, barátaik alkotta közönséggel.

A zsűri – Nemes Ibolya, Rácz Mihályné és Kákonyi Anett elnök – az alsó tagozatosokat értékelte helyezésekkel. Pivarcsi Lilla, Kalapos Léna és Dömsödi Dorottya vitték el a pálmát, Mezei Zsanett különdíjban részesült. Kákonyi Anett minden szavaló produkcióját egyenként, személyre szólóan értékelte. Emléklappal és kis ajándékkal köszönték meg a gyerekeknek a szereplést és a felkészülésüket segítő pedagógusok munkáját.

(Az ovis verselőkről készült fotók forrása: https://www.csengodiovoda.hu/)

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (180 db kép)
MEGOSZTÁS