A Mályvavirág Alapítvány a családorvosokkal is együttműködik

Május 8-án tartják a Petefészekrák Világnapját. A Mályvavirág Alapítvány idén új mérföldkőhöz érkezett, hiszen ezúttal nem csak a lakosság felé fordul.

-Hirdetés-

Az országos kollegiális szakmai vezető családorvossal, dr. Békássy Szabolccsal indított együttműködés első lépéseként a családorvosok részére összeállításra került egy olyan oktatási modul, amely a petefészekrák tüneteiről, a kezelési lehetőségekről, az ezek következtében fellépő mellékhatásokról, a megváltozott életminőségről, valamint arról szól, hogy a családorvosok miként tudják segíteni az érintetteket ezeken a területeken. Az összeállításban szó esik a centrumba irányítás fontosságáról és a betegség molekuláris diagnosztikájáról is. Az anyag azt a célt szolgálja, hogy a családorvosok közreműködésével minél hamarabb kerülhessenek diagnosztizálásra a petefészekrákos esetek.
A jövőben a háziorvosi rendelőkbe látogató betegek a kihelyezett monitorokon (ahol elérhető) találkozhatnak a Mályvavirág által készített edukációs, a betegség tüneteit ismertető kisfilmmel.

Az Alapítvány részt vesz a nemzetközi Összefogás a Petefészekrákos Nőkért (Ovarian Cancer Commitment (OCC)) ‘Ne hagyd figyelmen kívül’ elnevezésű kampányában is, melynek célja a petefészekrákra való figyelemfelhívás. A Mályvavirág social media felületein közvetített üzenetek a nők és a családorvosok számára is kiemelik, mennyire fontos a gyors és korai diagnózis valamint a betegségre specializált ellátáshoz való való hozzáférés.

Bár az ellátás folyamatosan fejlődik, még mindig nagyon sok nő kapja meg a diagnózist előrehaladott stádiumban, mivel a petefészekrák tünetei nem specifikusak.1,2 Legtöbbször általános tünetek jelentkeznek, mint például az állandó haspuffadás, gyomorégés, nem múló alhasi fájdalom, teltségérzés vagy étvágytalanság, rendellenes hüvelyi vérzés, fájdalmas szex, hátfájás, haskörfogat növekedés vagy fogyás, kimerültség vagy fáradékonyság, illetve megváltozott vizelési/székelési szokások.3,4,5 Ezek a tünetek gyakran más betegségekre is utalhatnak, ez pedig késői diagnózishoz vezethet.1,2,3,6

„A petefészekrák tüneteit sokszor nem veszik komolyan, vagy más kiváltó okra gondolnak, hiszen ezek nagyon könnyen összetéveszthetőek más betegségek jeleivel, mint például az irritábilis bélszindrómával.13,14 Idén is azt szeretnénk, ha az üzenetünk minél több nőhöz eljutna, és így minél többen lennének tisztában azzal, hogy ezek a tünetek, amelyeknek sokszor nem is tulajdonítunk különösebb jelentőséget, akár egy nagyon komoly betegséget is jelezhetnek. Nagyon büszke vagyok arra, hogy elindul az együttműködésünk a családorvosokkal is, hiszen az ő közreműködésükkel a nők hamarabb megkaphatják a diagnózist, így a szükséges ellátást is” – mondja Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke.

Szintén nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a korai diagnózishoz és a magas halálozási arány csökkentéséhez elengedhetetlen, hogy az érintettek minél hamarabb a petefészekrák kezelésére specializálódott centrumokba jussanak, ahol a legmagasabb szintű műtéti és egyéb terápiás lehetőségek rendelkezésre állnak.1,9 Ennek jelentősége a hiányos tájékozottság miatt sokszor alábecsült.9

„Életbevágóan fontos, hogy a lehető legkorábban felismerjük a betegséget, és a megfelelő helyre irányítsuk az érintetteket. A petefészekrákot erre specializálódott centrumokban tudják a legeredményesebben kezelni, legyen szó bármely kezelési lehetőségről.9-12 Mindazonáltal a családorvosok azok, akikhez elsőként fordulnak az emberek a tüneteikkel, ezért nekünk kell segíteni abban, hogy minél előbb kiderüljön, mi okozza a panaszokat. A gyors diagnózis és a megfelelő ellátás ebben az esetben is életet menthet!9– fogalmaz Dr. Békássy Szabolcs, országos kollegiális szakmai vezető háziorvos, a Háziorvosok Online Szervezetének elnöke.

A Petefészekrák Világnapján indul el a Mályvavirág Alapítvány Mályvahangok podcast csatornája is Soundcloud-on és Spotify-on, ahol kiadványok, novellák, Mályva mesék, később pedig tartalmas beszélgetések lesznek elérhetőek. Elsőként Fejős Éva A tizenharmadik villamos és a Citrom, vanília, ebben a sorrendben című novelláit lehet majd meghallgatni, amelyek néhány évvel ezelőtt e világnap alkalmából születtek.

A petefészekrákról

A nők körében a petefészekrák a nyolcadik leggyakoribb daganatos betegség. 2020-ban több mint 300.000 új diagnózis született, az érintettek kétharmada életét vesztette a betegség következtében.8,15 Magyarországon évente több mint 1000 nő, édesanya, lány betegsége kerül diagnosztizálásra, és az érintettek több mint felének ez már túl késő…

A jelenlegi protokollok szerint a petefészekrák kezelése a műtét, a kemoterápia és biológiai terápiák, elsősorban immunterápia és PARP-gátlók alkalmazása. Sajnos azonban ezek előrehaladott állapotban ritkán eredményeznek végleges gyógyulást, ugyanakkor lassíthatják a betegség kiújulását.

A Mályvavirág Alapítványról

A Mályvavirág Alapítvány 2013 májusa óta dolgozik a HPV-prevencióért és a nőgyógyászati daganattal érintettekért. Fő célja a prevenció, azaz a szűrések és a védőoltások népszerűsítése annak érdekében, hogy a méhnyakrákos és az egyéb nőgyógyászati daganatos megbetegedések, halálozások száma jelentősen csökkenjen. Célja továbbá a már kezelés alatt állók támogatása, rehabilitációjának megszervezése, lebonyolítása. Az alapítvány 2017-ben csatlakozott az Európai Nőgyógyászati Daganatok Társaságának (ESGO) betegszervezeti hálózatához, így nemzetközi partnerekkel dolgozhat tovább céljai megvalósításáért. Tóth Icó, az alapítvány elnöke 2019-től 2021-ig az ESGO-ENGAGe társelnökeként is tevékenykedett.

Hivatkozások

  1. Momenimovahed Z, et al. Ovarian Cancer in The World: Epidemiology and Risk Factors. Int J Womens Health. 2019; 11: 287–299.
  2. The University of Kansas. What Is Ovarian Cancer: Symptoms, Detection and Treatment. Forrás: https://www.kucancercenter.org/news-room/blog/2020/08/what-is-ovarian-cancer-symptoms-treatment. Megtekintve: 2023. április.
  3. Target Ovarian. Key Facts and Figures. Forrás:  https://targetovariancancer.org.uk/about-us/media-centre/key-facts-and-figures. Megtekintve: 2023. április.
  4. National Health Service. Ovarian Cancer Overview. Forrás: https://www.nhs.uk/conditions/ovarian-cancer/symptoms/. Megtekintve: 2023. április.
  5. American Cancer Society. Signs and Symptoms of Ovarian Cancer. Forrás: https://www.cancer.org/cancer/ovarian-cancer/detection-diagnosis-staging/signs-and-symptoms.html. Megtekintve: 2023. április.
  6. Healthline. Ovarian Cancer Symptoms: 7 Warning Signs That Are Often Overlooked. Forrás: https://www.healthline.com/health/ovarian-cancer/silent-signs-ovarian-cancer. Megtekintve: 2023. április.
  7. Reid F, et al. The World Ovarian Cancer Coalition Every Woman Study: identifying challenges and opportunities to improve survival and quality of life. International Journal of Gynecologic Cancer 2021;31:238-244.
  8. World Ovarian Cancer Coalition. Global Ovarian Cancer Charter Data Briefing. Forrás: https://worldovariancancercoalition.org/wp-content/uploads/2022/05/Rapid-Diagnosis-FINAL.pdf. Megtekintve: 2023. április.  
  9. World Ovarian Cancer Coalition. Every Woman Study Summary Report. 2018. Forrás: https://worldovariancancercoalition.org/wp-content/uploads/2019/11/WOCC-Every-Woman-Study-Summary-Report-Nov-08.pdf. Accessed April 2023.  
  10. Falzone L. et al. 2021. A multidisciplinary approach remains the best strategy to improve and strengthen the management of Ovarian Cancer. International Journal of Oncology.
  11. Minig L, et al. The relevance of gynecologic oncologists to provide high-quality of care to women with gynecological cancer. Frontiers in oncology. 2016;5:308.
  12. Macmillan. Multidisciplinary team (MDT) for gynaecological cancers. Forrás: https://www.macmillan.org.uk/cancer-information-and-support/treatment/your-treatment-options/your-multidisciplinary-team-mdt/gynaecological. Megtekintve: 2023. április.
  13. Medical News Today. 6 silent signs of ovarian cancer: Missed or mistaken symptoms. Forrás: https://www.medicalnewstoday.com/articles/silent-signs-ovarian-cancer. Megtekintve: 2023. április.
  14. The Royal Marsden. Ovarian cancer: What are the symptoms, and how do I manage them? Forrás: https://www.royalmarsden.nhs.uk/private-care/ovarian-cancer-symptoms-management. Megtekintve: 2023. április.
  15. World Ovarian Cancer Coalition. World Ovarian Cancer Coalition Atlas 2023. Forrás: https://worldovariancancercoalition.org/wp-content/uploads/2023/03/World-Ovarian-Cancer-Coalition-Atlas-2023-FINAL.pdf. Megtekintve: 2023. április.

Sajtóközlemény 

MEGOSZTÁS
Írta: vira