Orcsik Attila partnercoach tartott előadást május 12-én a keceli Városi Könyvtár és Művelődési Házban. A beszélgetés témája a Valós kommunikáció és szerepvállalás a párkapcsolatban volt.
Orcsik Attila partnercoach

Orcsik Attila a délután folyamán elmondta, hogy a partnerek között – legyen az párkapcsolat vagy egyéb kapcsolat – a jól, egyértelműen megfogalmazott kérdések nagyon fontosak. Ne eldönteni akarjuk, hogy mi a jó a másiknak, hanem kérdezzük meg, hogy neki mire van szüksége, ő mitől érezné jól magát, mi motiválná az esetlegesen felmerülő probléma megoldásának megtalálásában. Sok esetben a visszatérő mintázat elkerülése jelentős előrelépést jelenthet a kapcsolat kiegyensúlyozottságának elérésében.

-Hirdetés-

A tematikusan felépített előadásban több tanulságot is hallhattak az érdeklődők, például azt, hogy a partnerek csak olyan dolgokat tegyenek meg az életben, amikért felelősséget tudnak vállalni. Ehhez viszont szükség van bátorságra is, ami többnyire abban realizálódik, hogy valaki tudatosan éli az életét. Vagy, hogy a dolgok elhallgatása legalább akkora gondot okozhat, mint a szándékos félrevezetés. A lényeg abban ragadható meg, hogy mennyire tudjuk saját kommunikációnkat partnerünkéhez igazítani. Az is fontos, hogy párunkkal folytatott beszélgetéseink alkalmával közösen értelmezzük azokat a kifejezéseket, amelyek vita forrásai lehetnek.

Azt is kiemelte, hogy a verbális és nonverbális eszközökön kívül nagyon fontos a kisugárzás. Hiába van összhangban a testbeszéd és a mondanivaló, sokszor mégis előfordul, hogy a másik fél így is félreért minket. A pillanatnyi lelkiállapotunk, kisugárzásunk miatt, kétértelművé válhat az üzenet.

Szó esett arról is, hogy mindenkinek van egy meghatározott, egyénre szabott szerepe a párkapcsolatban. Ezáltal pedig akkor fog jól működni a kapcsolat, ha elfogadjuk ezeket a szerepeket. 

Az előadó kihangsúlyozta, hogy a problémát csak akkor oldottuk meg, ha az többé nem jön elő. Viszont egy párkapcsolat kihívásokkal teli, előfordulhat olyan konfliktus, amelyben az addig alkalmazott  módszerek, stratégiák nem működnek. Lehetnek olyan helyzetek, amikor nem látjuk tisztán saját szerepünket, lehetőségeinket. Ilyen esetekben érdemes szakember segítségét kérni.

Írta, képek: Ferró Zsófia

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (5 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira