Mutatjuk.

-Hirdetés-

Az elmúlt években Magyarország szerencsejáték-szabályozása jelentős változáson ment keresztül, melynek célja egy igazságosabb, versenyképesebb és az Európai Unió elvárásaival összhangban lévő piac kialakítása. A változások egyik legfontosabb mozzanata az állami sportfogadási monopóliumrendszer megszüntetése, amelyet a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóság (SZTFH) által végrehajtott versenyalapú engedélyezési eljárás váltott fel.

A 2023. január 1-jén életbe lépett új rendszer számos követelményt támaszt a pályázókkal szemben. A következőkben áttekintjük a legfontosabb változásokat és a szerencsejáték-piac jövőjét érintő kihívásokat.

Az új szabályozás célja, hogy egy olyan szerencsejáték-piacot hozzon létre Magyarországon, amely követi az Európai Unió elvárásait. Az engedélyezési eljárás során a szolgáltatóknak szigorúbb követelményeknek kell megfelelniük, ami hozzájárul a piac egészségesebb és átláthatóbb működéséhez, valamint elősegítheti a felelős játékkultúra kialakulását.

Az engedélyezési eljárás részletei

Az új törvény szerint azon szolgáltatók, melyek engedélyt szeretnének kapni az SZTFH-tól, az Európai Gazdasági Térség valamely államában legalább ötéves tapasztalattal kell rendelkezzenek az engedélyköteles online szerencsejáték nyújtásában. A törvény kifejezetten tiltja, hogy olyan vállalkozás engedélyt kapjon, mely a kérelem benyújtásától számított öt éven belül engedély nélküli szerencsejátékok közvetítésében vett részt.

A pályázók számára a törvény 10 millió forint igazgatási-szolgáltatási díjat állapított meg és ezen felül legalább 1 milliárd forint alaptőkével kell rendelkezniük. Ezen felül a szolgáltató az engedély teljes időtartamára 600 millió forint távszerencsejáték-szervezési díjat, a negyedévi tiszta játékbevétel 2,5%-át kitevő felügyeleti díjat, valamint 15%  játékadót köteles fizetni. A felügyeleti díj csak legfeljebb 10 millió forintos költségig érvényes.

A szerencsejáték-piac állapota és jövőbeli kilátásai

A magyar szerencsejáték-piac új szabályozása és a versenyalapú engedélyezési eljárás célja egy átláthatóbb és egészségesebb piac kialakítása. Az eddig kiadott engedélyek csak a korábbi monopolhelyzetben lévő állami vállalat és három hazai kaszinó számára engedélyeztek online kaszinó működését. A jövőben várhatóan további szolgáltatók lépnek be a piacra, amely hozzájárulhat a verseny erősödéséhez és a felelős szerencsejáték-kultúra kialakulásához.

Új jogszabályok és technikai változtatások 2023 januárjában

A 2023. januárjában bevezetett további jogszabályok a szerencsejáték-törvény módosításával többek között számos technikai változtatást hajtottak végre, amelyek célja a szerencsejáték-piac egyszerűsítése.

Fontos változtatás, hogy korábbi a törvény szerint egy játékosnak csak egy egyenlege lehetett regisztrálva egy üzemeltetőnél, azonban mostantól egy fogyasztónak több számlája is lehet egy-egy játékhoz kötve. Emellett a jogszabály lehetővé teszi, hogy a vállalkozások a felhasználóknak korai kifizetést ajánljanak, ha az adott játékot így tervezték meg. A készpénzkifizetésre ugyanazok a szabályok és korlátozások vonatkoznak, mint a nyeremények kifizetésére.

A szabályozó hatóság szerencsejáték-piacra vonatkozó új rendelete

A szabályozó hatóság állami ügynökségi szinten hajtja végre az újonnan módosított szerencsejáték-törvényt. A rendelet egy új, biztonságosabb szerencsejáték funkciót jelent, amely a korai kifizetés magyarországi bevezetését kíséri.

Az előírások értelmében a szerencsejáték-szolgáltatóknak a játékosok számára hangsúlyozniuk kell a korai kifizetés funkció használatának kockázatait. Fel kell hívniuk a figyelmet a túlzott szerencsejáték és függőség veszélyeire, hogy azok ne vállaljanak túl nagy kockázatot. A promóció szövegében ezt a figyelmeztetést ezentúl azonos betűmérettel kell feltüntetni, hogy a játékosok ne tudják figyelmen kívül hagyni ezt az információt. Emellett a szerencsejáték-üzemeltetőnek a honlapján, könnyen hozzáférhető formában is közzé kell tennie minden erre vonatkozó információt. A játékosok így jobban megértik a kockázatokat és eldönthetik, hogy szeretnék-e használni a korai kifizetés funkciót, és milyen mértékben vállalják a kockázatot.

Részletek összegyűjtése alapján

Az új szerencsejáték-törvény és a szabályozás változása fontos lépést jelent a magyar szerencsejáték-piac fejlődésében. A versenyalapú engedélyezési eljárás és a szigorúbb követelmények hozzájárulhatnak a piac egészségesebb és átláthatóbb működéséhez, valamint elősegíthetik a felelős szerencsejáték-kultúra kialakulását.

Az új szabályok és technikai változtatások célja a szerencsejáték-piac egyszerűsítése és az üzemeltetők számára nyújtott rugalmasság növelése. A korai kifizetés funkció bevezetése mellett a fogyasztók egy-egy játékhoz akár több egyenleget is létrehozhatnak, így könnyebbé válik számukra a különböző játékok közötti váltás és a nyeremények felhasználása.

MEGOSZTÁS
Írta: vira