Június 9-én Kereszténydemokrata Estet tartottak Kecelen a Városi Könyvtár és Művelődési Házban. Az eseményen Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel Bányai Gábor kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője beszélgetett.

Három évvel ezelőtt alakult meg Kecelen a Kereszténydemokrata Néppárt helyi szervezete. A párt helyi vezetőjének Benedeczki Tamást választották a tagok. A kereszténydemokrata közösség azóta is aktív és igyekeznek minél több olyan programot szervezni, ami közös gondolkodásra sarkallja az azonos értékrendet valló embereket.

Legutóbb június 9-én tartottak Kereszténydemokrata Estet, melyen Bányai Gábor a térség országgyűlési képviselője a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna Komplex Fejlesztéséért Felelős kormánybiztosa folytatott pódiumbeszélgetést Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel. Az eseményen Benedeczki Tamás köszöntötte a megjelenteket, Harrach Pétert, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnökét, Dr. Mák Kornélt a KDNP Bács-Kiskun vármegyei elnökét, dr. Császár Zoltánt a Pro Civitate Dei Egyesület elnökét valamint Gaal Gergelyt, a Dialógus Alapítvány alapítóját.

-Hirdetés-

Az eseményen fellépet a „Ternyipe” roma hagyományőrző egyesület, akik Choli Daróczi József Óda című versével indították kulturális műsorukat, majd autentikus viseletben adtak ízelítőt hagyományos táncaikból és zenéjükből.

A „Ternyipe” roma hagyományőrző egyesület adott műsort

Ezt követően Bányai Gábor kormánybiztos folytatott beszélgetést Navracsics Tibor miniszterrel az aktuális kérdésekről.

Az esten szóba került a június 8-án elfogadott, a 2024-es uniós választások előtt véglegesítendő EU-s megállapodás, melynek értelmében minden ország meghatározott számú emberért lenne felelős, de nem feltétlenül kellene befogadnia őket. Azok az országok, amelyek nem hajlandóak befogadni az EU-ba ad hoc érkező illegális migránsokat és menekülteket, azoknak pénzzel kellene segíteni a befogadó országokat. Navracsics Tibor elmondta, hogy ezért még inkább kiemelt jelentősége lesz majd a 2024. június 9-én tartandó Európa parlamenti választásoknak, mely az önkormányzati választásokkal egy időben lesz.

„Nagyon fontos számunkra, hogy olyan politikusok menjenek ki, akik a nemzeti érdek képviseletét mindennél fontosabbnak tartják és ezt megalkuvás nélkül tudják képviselni. Ebből a szempontból pedig a FIDESZ-KDNP listáján található képviselők azok, akik már eddig is bizonyítottak. Velük kapcsolatban biztosak lehetünk abban, hogy számukra a nemzeti érdek és annak érvényesítése mindennél fontosabb” – mondta el az Európa parlamenti választások kapcsán a Kecel televíziónak adott interjújában a miniszter. Navracsics Tibor azt is hozzáfűzte, hogy az EU parlament baloldali többsége, jelenleg pártpolitikai alapon nem szimpatizál a magyar Kormánnyal. Az európai közvéleményben is – részben a sajtótámadások hatására – olyan kép alakult ki Magyarországról, hogy nem jogállam, itt nem működik a demokrácia, és nem fair a piacgazdaság. Véleménye szerint azonban ezeket az állításokat meg lehet dönteni.

„Vitatkozni kell és meg kell győzni a tárgyaló partnereinket, hogy nem így van. Meg kell velük ismertetni a magyar valóságot és akkor az uniós források is jönni fognak” – nyomatékosította a miniszter, aki a hazánk területfejlesztési politikája kapcsán elmondta, hogy azért fontos, mert fejlettségi szempontból óriási területi különbségek vannak Magyarországon belül.

„A területfejlesztés célja az, hogy kidolgozzuk azt az eszközrendszert, azt a szempontrendszert, amely lehetővé teszi, hogy a keceliek, a kazincbarcikaiak vagy éppen a kőszegiek is megtalálják az országos politikában a számukra hasznos segítséget és támogatást és ezzel tudjanak is élni” – mondta a miniszter, aki hozzáfűzte, hogy Bányai Gábor kormánybiztossal már lassan 20 éve dolgozik együtt, ebből adódóan nagyon jó és hatékony a közös munka. A kormánybiztosnak rengeteg javaslata és ötlete van, amit ebben a régióban gyűjt össze, az itteni közösségektől. Bányai Gábor azt a Dél-alföldi perspektívát képviseli, ami sok szempontból, a táj eltérő adottságaiból adódóan más, mint az ország más területének szempontjai. „Mi ezeket igyekszünk becsatornázni és az országos döntéshozatalba megjeleníteni. Abban bízunk, hogy ez rövidesen fejlesztési tervekben, majd pedig fejlesztési programokban is meg fog jelenni” – zárta interjúját a miniszter.

A szervezők Bányai Gábor kormánybiztost kérték fel arra, hogy az aktuális kérdésekről pódiumbeszélgetést folytasson Navracsics Tibor miniszterrel. Az országgyűlési képviselő elmondta, hogy nehéz szerep volt számára kérdező félként részt venni az eseten, hiszen a felettesével kellett beszélgetnie, de igyekezett jól megoldani a feladatot.

Mivel a fórumon a helyi és megyei KDNP tagjai voltak jelen, így az est során érinthettek olyan mélyebb lélegzetű témákat is, melyek a kereszténydemokrata értékrend szempontjából még nagyobb jelentőséggel bírnak. A felvetett témákban érintették az uniót, az unió döntéseit, azok Magyarországra való hatásait, a területfejlesztés aktualitásait, a kereszténység alapértékeit, az azokért való kiállást, de Európa Kulturális Fővárosáról, Veszprémről is esett szó.

A keceli Kereszténydemokrata Néppárt helyi szervezete 2020. június 13-án alakult meg.

Korábban már volt helyi szervezet, azonban az 2012-ben feloszlott. Három éve jött egy új generáció, mely Mák Kornél megyei elnök javaslatára kezdett formális munkába. A helyi csoport vezetője, Benedeczki Tamás elmondta, hogy a csoport magját egy volt ifjúsági hittanos közösség alkotja, akik már évekkel korábban Burányi Roland plébános idejében katolikus majálist és különböző programokat szerveztek. A közösség három éve komoly célkitűzések mentén vállalta a politikai szerepvállalást. Több programot is megvalósítottak az elmúlt időszakban, temetőtakarítást szerveztek, családi napot tartottak, illetve előadások is voltak, melynek biztos lesz folytatása, hiszen a csoport szeretne aktívan részt venni a helyi közéletben.

Az eseményen részt vett Haszilló Ferenc polgármester is, aki a város nevében köszöntötte Navracsics Tibor minisztert, akinek a szervezők helyi termékekből álló ajándékot adtak át, ezzel is öregbítve a keceli termelők által előállított élelmiszerek jó hírnevét.

MEGOSZTÁS
Írta: vira