Újra megnyílt a Digitális Felzárkóztatási Alap!
Okostelefon, tablet, laptop – eszközök, amelyek ma már elengedhetetlenek a kapcsolattartáshoz, a tanuláshoz, vagy akár a munkakereséshez, a munkavégzéshez is. A szociálisan rászorulók azonban nehéz anyagi körülményeik miatt sok esetben nem rendelkeznek az élethelyzetüknek megfelelő informatikai eszközökkel, szoftverekkel. Ennek leküzdésében segít a Magyar Vöröskereszt és a Yettel által létrehozott Digitális Felzárkóztatási Alap, amelynek forrásaira 2023. június 30-ig lehet pályázni.

Az Alap a Magyar Vöröskereszt szakmai támogatásával és a Yettel 50 millió forintos adományából jött létre 2021-ben azzal a céllal, hogy szociálisan rászoruló személyek és intézmények digitalizációban való részvételét segítse elő modern informatikai eszközök biztosításával.

-Hirdetés-

A programban eddig résztvevők a három évre tervezett összeg 32 százalékát használták fel, így idén és jövőre még összesen nagyságrendileg 34 millió forint értékben lehet digitális eszközökhöz – okostelefon, tablet, laptop, nyomógombos mobilkészülék – és szoftverekhez jutni. A kezdeményezés keretében a Yettel a pénzösszeget biztosítja, a készülékek típusáról a szükségletek ismeretében a Magyar Vöröskereszt szakértő csapata hoz döntést.

A pályázatra szociálisan rászoruló személyek – elsősorban tanulók, idősek, nagycsaládosok, gondozásra szorulók, egyszülős családok gyermekei és szociális- és gyermekjóléti intézmények ellátottjai –, valamint az Alap éves költségvetésének 10 százalékáig intézmények – például egészségügyi, szociális és gyermekjóléti intézmények (kórházak, idősotthonok, családok átmeneti otthona, valamint gyermekotthonok) és ezen intézmények ellátottjai – is jelentkezhetnek.

Az online kapcsolattartásra, tanulásra, információszerzésre alkalmas digitális eszközök és/vagy szoftverek vásárlásával a humanitárius szervezet kiemelt célkitűzése a társadalmilag sérülékeny csoportba tartozó személyek támogatása, egyes esetekben az elmagányosodás, más esetekben az esélyegyenlőtlenség csökkentése. A pályázati lehetőség elősegíti a Magyar Vöröskereszt azon törekvését, amellyel az akaratlan digitális elszigeteltségben élők számának csökkentését célozza.

A pályázatok beadási határideje: 2023. június 30.

A program fenntartható, hosszabb távú működéséhez a kiírók más cégek, szervezetek és magánszemélyek számára is megnyitották a lehetőséget az Alap támogatására. További információ és a pályázattal kapcsolatos részletek: https://voroskereszt.hu/digitalis-felzarkoztatasi-alap/

A Yettel immár tíz éve telekommunikációs és stratégiai partnerként segíti a Magyar Vöröskereszt munkáját. A humanitárius szervezet 2023 májusában az „Év Támogatója” díját adta át a mobilszolgáltatónak a rászorulókért végzett folyamatos segítő munkája elismeréseként.

Kiemelt kép: voroskereszt.hu (Magyar Vöröskereszt Somogy Megyei Szervezete, Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete)

MEGOSZTÁS
Írta: vira