„Ki hívott közétek tanyák” címmel Szentgyörgyi Erika festőművész és Varga Eszter fotográfus közös kiállítása nyílt június 23-án este a keceli Városi Múzeumban.

-Hirdetés-

Ahogy a címből is kiderül, a fő témát a tanyák, ezen belül is a tanya romok, elhagyott lakóépületek jelentik.

Az omladozó tanyavilágnak nem a hagyományos értelemben vett oldalát bemutatva, apró közeli részletek, távoli látképek elevenednek meg. Különleges, egyéni látásmóddal készített fotókon és festményeken, nem a vidéki idill és az elmúlás romantikája van kidomborítva, hanem az elgondolkodtatás visszaemlékezés, értékmentés és a megdöbbentés, az elvonatkoztatás a cél, valamint hogy közelebb hozza a tanyák hangulatát szellemiségét a ma emberéhez, emléket állítson a valaha bennük élő embereknek, tiszteletet ébresszen a múlt, az idő múlandósága és a természet ereje iránt.

A festmények realista elemeket tartalmaznak, expresszív ecsetvonásokkal rendelkeznek és absztrakt festékfoltokból indultak. A fotók főként dokumentarista stílusban készültek, épület-absztraktok és geometrikus látványelemek is szerepet kapnak.

A fotók és festmények párbeszédben vannak egymással. A térben elhelyezett, Erika által festett két szék is a kiállítás része, amelyen burjánzó növények láthatóak. A szék önmagában a fotók és festmények elé, térbe állítva az elhagyatott tanyákat szimbolizálja, nem ül rajta ember, üres a szék, elhagyottak a tanyák. Buda Ferenc költeményén kívül a tárlat mondanivalójához két szintén szorosan kapcsolódó tartalmú vers is bekerült a kiállítóterembe a képek közé, szerzőjük Fitó Ica és Turnai Ágnes.

A megnyitón dr. Agócs Ákos, a Kulturális, Sport és Idegenforgalmi Bizottság elnöke mondott köszöntőt. Fiatal tehetségek szerepeltek közreműködőként: Maszlik Nóra Buda Ferenc Tanya hazám című versét szavalta el, melyből a kiállítás címét is kölcsönöztük, nagyon közel áll ez a mű a látványhoz és a tárlat mondanivalójához. László Blanka csellón játszott két zeneművet is, mely hangulatában szintén kiegészítette a képek üzenetét.

A kiállítást Imre Károly, a Bács – Kiskun Megyei Önkormányzat Közművelődési Intézetének nyugalmazott igazgatója nyitotta meg, beszédében kiemelve a tanyasi kultúra emberi lényegét visszaemlékezve a tanyák virágkorára és hanyatlására. Méltatásában hangsúlyt kapott az értékmentés, értékőrzés fontossága, melyet jelen kiállítás létrehozói alkotói munkájukon keresztül végeznek.

A tárlat augusztus 4-ig megtekinthető a Városi Múzeum nyitvatartási idejében.

Forrás (szöveg és fotók): Facebook oldal keceli Városi Múzeum

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (10 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira