2020 óta rendszeresek a faültetések Páhi Községben. Az önkormányzat és Báldi Roland által életre hívott faültető csoport aktív közreműködésével minden évben ásót ragadnak az emberek, hogy a község összképét és a mikroklímát lombfelületekkel javítsák.

A kiültetett fák kiválasztásában nagy szerepet játszik számukra a környékre jellemző magyar fajták, a már meglévő fauna darabszáma és beültetni szánt terület adottságai. Első lépésben a futballpálya köré lettek platánok és ezüst hársok telepítve, majd a játszótér következett. Bízva abban, hogy az ott gyökeret eresztő fák hosszú évtizedekig díszei és árnyékadói lesznek új otthonuknak.

-Hirdetés-

A növények önkormányzati, civil támogatásból és pályázati forrásból kerülnek beszerzésre.
2023. június 30-án újabb helyszín a Faluház belső udvara, mint közösségi tér és a jövőben ott megrendezésre kerülő rendezvények kaptak élő díszletet. A TOP-5.3.1-16-BK1-2017-00004 Helyi identitás és kohézió fejlesztése elnevezésű pályázatból származó keretösszeg 18 darab oszlopos szil, 7 darab vérszilva és 30 darab gyöngyvessző beszerzését támogatta.

A hívó szóra szerszámot ragadó segítség közel két óra alatt helyére ültette a fákat és elégedetten ülhettek le az udvaron megterített asztalokhoz vacsorázni. A babgulyás után előkerült a Falu bora is a Gazdakör jóvoltából, majd a késő estig tartó beszélgetés és borkóstoló mellett megszülettek a jövőre vonatkozó tervek is.

Ősszel folytatódik a program. A kiöregedett, szelektált fák kerülnek megfiatalításra a Béke téren és a Rákóczi úton. Ezzel három év alatt 100 darab új fa kap helyet Páhi belterületén és magállapodás született abban is, hogy ez a mennyiségen túl komoly érték, így a fák gondozása még nagyobb erőfeszítést igényel.

Szöveg, képek: Petz Odett

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (47 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira