Írta: vira
Az ország legnagyobb területű vármegyéje, déli országhatárral, az ország középső részén – mindezek alapvetően határozzák meg a vármegye területén működő ügyészségek mindennapjait. 

Dr. Gyugyi Csilla, a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség főügyésze a koordinálást és az inspirálást tartja főügyészi munkája legfontosabb két pillérének, miközben hatékonyan igyekeznek megoldani az embercsempészés jelentősen megnövekedett száma miatt keletkezett összetett feladatokat. 

-Hirdetés-

A videóban elhangzik, hogy az embercsempészés az egyik legjellemzőbb bűncselekmény típus. Hozzátette Bács-Kiskun vármegyében meghatározó a költségvetési csalások terjedelme, volumene és nagy száma. Ez elsősorban a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága kiváló munkájának köszönhető. Bács-Kiskun vármegyében az ügyészség 8 szervezeti egységgel van jelen: főügyészséggel és 7 járási ügyészséggel. Az elmúlt évben 68 000 üggyel foglalkoztak. Az ügyeket illetőleg kihangsúlyozta, hogy 30 napon belül hoznak döntést az esetek 75%-ában. Elmondta, hogy igyekeznek az ügyekre fókuszálni és sohasem sematikusan gondolkodva a megoldásokon. Már a nyomozást is ebbe az irányba igyekeznek terelni. A vármegyében 4 büntetésvégrehajtási intézet működik, 6 objektumban vannak jelen. Ez közel 2 600 fogvatartottat jelent. Az embercsempészések miatt indult bűnügyek száma rohamosan nő, mely olyan konstans ügyteher, amit kezelnek. A bűnügyeket kétfajta megoldással számolják fel: egyrészt a büntetőeljárást gyorsító és költségeket kímélő bíróság elé állításokkal, másrészt a bűnszervezetek felszámolásával, hiszen ez egy büntetőjogi érdek. Akár a közös nemzetközi nyomozásig elmennek az ilyen ügyek feltárása során. Erre az elmúlt évben is volt példa. Az embercsempészés harmadik stációja, amikor az embercsempészekből már nem vádlottak, hanem elítéltek lesznek, akik a büntetésvégrehajtási intézetekben töltik a büntetésüket, amely a fogvatartotti létszámot jelentősen megnövelte. Így az embercsempészés áthatja az ügyészi munka minden szegmensét Bács-Kiskun vármegyében. Az ügyészi hitvallás két szó: koordináció és inspiráció. Dr. Gyugyi Csilla azt vallja, hogy az ügyészi szervezet hierarchiájában lévő erőt remekül ki lehet használni a csapatmunka elősegítése érdekében. 

Forrás: Magyarország Ügyészsége Youtube oldal 

MEGOSZTÁS